Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 11. tammikuuta 2016

Lumipyry tuomassa erittäin huonon ajokelin – tuuli lisää pakkasen purevuutta

Lunta ennustetaan kertyvän 10–20 senttiä, eniten lunta satanee Kaakkois-Suomeen

HS Ilta
 
Emmi Tulokas / Lehtikuva
Turistit ylittivät Kaivokatua Helsingin keskustassa 7. tammikuuta.
Turistit ylittivät Kaivokatua Helsingin keskustassa 7. tammikuuta. Kuva: Emmi Tulokas / Lehtikuva

Pakkanen on lauhtunut Etelä-Suomessa viime viikosta, mutta voimistuva tuuli lisää sen purevuutta. Esimerkiksi Helsingissä pakkasen purevuus on maanantaina päivällä 13–14 asteen hujakoilla, kun tuuli puhaltaa noin 10 metriä sekunnissa ja pakkasta on kuusi astetta.

”Tuuli lisää lämmön haihtumista esimerkiksi iholta, joten ilma tuntuu kylmemmältä kuin on”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Niko Tollman.

Meren läheisyydessä pakkasen purevuutta saattaa lisätä myös kosteus.

Tuuli voimistuu päivän ja illan aikana etelässä ja keskiosissa maata. Huomenna tuuli voimistuu muuallakin maan eteläosissa, ja luvassa on myrskypuuskia. Myrskypuuskista puhutaan, kun tuulen nopeus yli 20 metriä sekunnissa. Maan keskiosissa tuulen ennustetaan navakoituvan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Myös lumisateet alkavat yön ja tiistaiaamun aikana. Saderintama etenee etelästä kohti Keski-Suomea. Tuulen takia luvassa on lumipyryä.

”Voimakkaimmat sateet tulevat tiistai-iltana ja keskiviikkoyönä. Ne eivät yllä Lappiin saakka”, Tollman sanoo.

Lunta ennustetaan kertyvän 10–20 senttiä, eniten lunta satanee Kaakkois-Suomeen.

”Se on pakkaslunta, sellaista höttöä, joka pölisee eli vaikeuttaa tieliikennettä. Ja maassa oleva lumi tuiskuttaa”, Tollman kuvaa keliolosuhteita.

Ajokeli on eteläisessä Suomessa jo maanantaina huonoa, ja sen ennustetaan muuttuvan erittäin huonoksi tiistai-iltana. Sateet heikkenevät luultavasti keskiviikon aikana.

Merialueilla on Tollmanin mukaan pieni myrskyn mahdollisuus tiistain vaihtuessa keskiviikoksi.

”Kovimpia tuulia ennustetaan Suomenlahdelle ja Ruotsin puolelle Pohjanlahdelle sekä Selkämerelle ja Merenkurkkuun”, Tollman sanoo.

Lappiin saakka alkuviikon myllerrykset eli tuuli ja lumisade eivät ylety. Maanantaina Lapissa on tyyntä tai tuuli on hyvin heikkoa. Pakkasta siellä on alueesta riippuen 20–35 astetta. Tuulen ennustetaan pysyvän heikkona, ainoastaan Meri-Lapissa tuuli voimistuu keskiviikkona kohtalaiseksi, koska Perämerelle ennustetaan kovaa tuulta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?