Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 11. marraskuuta 2015

Microsoft perustaa Eurooppaan kaksi datakeskusta

HS Ilta
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Microsoftin valomainos Espoon yksikön seinässä viime kesänä.
Microsoftin valomainos Espoon yksikön seinässä viime kesänä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ohjelmistoyhtiö Microsoft ilmoittaa perustavansa kaksi datakeskusta Eurooppaan estääkseen Yhdysvaltojen viranomaisten pääsyn yhtiön asiakkaiden tietoihin.

Yhtiö perustaa datakeskukset Saksaan Magdeburgiin ja Frankfurtiin. Ne toimivat saksalaisen teleoperaattorin Deutsche Telekomin tytäryhtiön alaisuudessa, eikä Microsoft ilmoituksensa mukaan pääsee tietoihin käsiksi ilman asiakkaan tai datakeskusta hallinnoivan yhtiön lupaa.

Microsoftin ratkaisu on seurausta Euroopan unionin tuomioistuimen lokakuussa antamasta tuomiosta. Tuomioistuin katsoi Euroopan komission Yhdysvaltojen kanssa solmiman tietosuojaa koskevan turvasatamasopimuksen (Safe Harbor) pätemättömäksi.

Vuonna 2000 tehty turvasatamapäätös tarkoitti, että komission mielestä yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuojan taso oli riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta. Siksi komissio salli, että yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja siirrettiin Euroopasta Yhdysvaltoihin.

EU:n tuomioistuimen mukaan turvasatamapäätöksessä ei otettu riittävästi huomioon perusoikeuksiin kuuluvaa yksityisyyden suojaa. Tuomioistuimen mukaan kansallisella tietosuojaviranomaisella on velvollisuus varmistaa, että käyttäjien tietojen siirtyminen Yhdysvaltoihin tai Yhdysvaltojen kautta ei johda perusoikeuksien loukkauksiin.

Useat eurooppalaiset yritykset ovat it-palveluidensa ulkoistamisessa sallinneet tietojen siirron Yhdysvaltoihin nimenomaan turvasatamasopimuksen nojalla. Microsoft myy paljon esimerkiksi pilvipalveluja kuluttajille ja yrityksille.

Tuomioistuin totesi ratkaisussaan, että verkkoliikenteestä kerättävät tiedot ilman mitään rajoitusta, erotusta tai poikkeusta loukkaavat yksityiselämän kunnioittamista koskevaa perusoikeutta. Useiden oikeustieteilijöiden mielestä tuomioistuimen ratkaisu horjuttaa merkittävästi Suomeen suunnitteilla olevia tiedustelulakeja.

Tuomioistuimen päätös kiristää tietosuojaa oli suuri voitto itävaltalaiselle oikeustieteen jatko-opiskelijalle Maximillian Schremsille. Schrems hermostui siihen, että Facebook siirtää käyttäjiensä tietoja Irlannissa olevasta palvelinkeskuksesta Yhdysvaltoihin. Hän valitti asiasta irlantilaiseen tuomioistuimeen, joka pyysi asiassa lausunnon EU-tuomioistuimelta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?