Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 11. marraskuuta 2015

Rovion Peter Vesterbacka Slush-tapahtumassa: ”Suomen nuoriso pelastaa meidät” – HS seurasi avajaispäivää

HS Ilta
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yleisöä Slush-tapahtumassa keskiviikkona.
Yleisöä Slush-tapahtumassa keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kello 15.55: Virtuaalitodellisuuteen laitetaan nyt miljardeja dollareita, mutta alan yrittäjän mukaan emme tunne sitä vielä kunnolla.

Virtuaalinen todellisuus on yksi Slushin kuumista aiheista. Alan jättiläisen Unityn perustaja David Helgason lupasi, että virtuaalinen todellisuus tulee vielä todella ”ravistelemaan maailmaa”.

Perusteena hän piti maailman kantokykyä. Mount Everest ei kestä sitä, että kaikki yrittäisivät kiivetä sen huipulle. Bensiini ei riitä siihen, että kaikki lentelevät maailman ympäri.

”Meidän täytyy viettää huomattavia aikoja VR:n [virtuaalitodellisuuden] sisällä, jos haluamme elää hyvää elämää”, Helgason sanoi.

Helgason piti virtuaalisen todellisuuden nykyistä tilannetta myös jännittävänä ja jopa pelottavana. ”Miljardeja dollareja siirtyy sellaisen asian tähden, jota emme vielä tunne kunnolla”, hän sanoi.

Useat laitekehittäjät rakentavat parhaillaan omia lasejaan, joilla kuluttajat voivat astua virtuaaliseen todellisuuteen.

Kello 15.45: Rovion Peter Vesterbacka: ”Suomen nuoriso pelastaa meidät.”

Yksi Slushin vakiokasvoista on punaiseen Angry Birds -huppariin aina pukeutuva Peter Vesterbacka Roviolta. Hän on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa alusta lähtien.

Vesterbacka sanoo, että Slushiin osallistutaan ”rakkaudesta lajiin”.

”Suomen nuoriso pelastaa meidät”, hän kertoi HSTV:n haastattelussa.

Vesterbacka on auttanut myös tapahtuman levittämisessä Aasiaan. Tokiossa pidettyyn Slush Aasiaan osallistui keväällä yli 3000 ihmistä.

Kello 15.33: 16-vuotias startup-yrittäjä Tansaniasta teki sovelluksen, jolla voi ilmoittaa seksuaalisesta häirinnästä

Slushiin on saapunut kolmetoista startup-yrittäjää Tansaniasta. Suurin osa näistä startupeista on keskittynyt liiketoimintaan tai energiatalouteen.

16-vuotiaan koululaisen Modesta Josephin startupilla on hyvin erilainen tavoite.

Hän on kehittänyt sovelluksen nimeltään Our Cries, joka auttaa nuoria ilmoittamaan kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä.

”Innostuin ohjelmoimisesta, kun tansanialainen kansalaisjärjestö Apps and Girls tuli kouluumme vuonna 2014 opettamaan ohjelmointia”, Joseph sanoi HSTV:n haastattelussa.

Opettajat kehottivat oppilaita miettimään, minkä ongelman omassa yhteisössään he voisivat ohjelmoimalla ratkaista.

Modesta Josephin sovelluksen kautta voi tehdä ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä tekstiviestillä. Viestit välitetään viranomaisille.

”Tulin Slushiin, koska haluan kansainvälisiä kontakteja ja etenkin kumppanuuksia kansalaisjärjestöjen kanssa”, nuori startup-yrittäjä sanoi.

Kello 14.18: ”Suomalaisyrityksiltä uusia innovaatioita mobiilipelaamiseen – positiivisia videomainoksia ja pelejä älykelloihin”

Videomainonta on nopeimmin kasvava markkinoinnin muoto. Monissa mobiilipeleissä pelaajat voivat joko käyttää rahaa edetäkseen pelissä tai vaihtoehtoisesti katsoa mainoksia.

”Tällaiset videomainokset ovat kuin rangaistuksia pelaajalle”, sanoi Slushin Black Stagella yrityksensä liikeideaa esitellyt Jami Laes suomalaisesta Futureplay-yrityksestä.

Futureplay yrittää kääntää tämän mallin toisinpäin. Idea on, että pelaajalle näytetään positiivisia, pelin henkeen istuvia mainosvideoita. Esimerkiksi Futureplayn Farm Away -pelissä videon katsomisen jälkeen pelaaja saa tietyn aikaa kaksinkertaisen määrän pisteitä.

Laes uskoo, että tällä mallilla tehdään vielä rahaa. ”Videomainontaan käytettiin vuonna 2015 100 miljardia dollaria.”

Niin ikään suomalainen Everywear Games kehuu olevansa maailman ensimmäinen ”puettaviin peleihin” erikoistunut pelistudio. Yritys julkaisi viime vuonna Apple Watch -älykellolle Rune Blade -pelin.

Yrityksen toimitusjohtaja Aki Järvilehto esitteil peliä Slushissa ja kertoi käyttäjien palautteen olleen erittäin positiivista. Pelaajat pelaavat Järvilehdon mukaan peliä keskimäärin kuuden minuutin välein.

Everywear sai alkuvaiheen rahoitusta kaksi miljoonaa euroa. Tunnettu suomalainen pääomasijoittaja Petteri Koponen on yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

Kello 14.02: Zalandon perustaja: ”Verkkokauppa ei syrjäytä kokonaan perinteisiä vaatekauppoja

Zalando on yksi verkkokaupan suuria menestyjiä. Robert Gentz, yksi Zalandon perustajista, ei usko, että verkkokauppa kuitenkaan syrjäyttää perinteisiä vaatemyymälöitä kokonaan.

”Uskon, että molempia tarvitaan tulevaisuudessa, sillä kuluttajilla on erilaisia tarpeita.”

Gentz ei myöskään usko, että Zalando perustaisi omia kivijalkamyymälöitä.

”Olemme teknologiayritys ja meidän tehtävämme on miettiä, miten yhdistämme verkkokaupan perinteiseen myymäläkauppaan.”

Zalando on juuri avannut toimiston Helsingissä. Yritys panostaa mobiilikehitykseen.

”Uskomme mobiiliin. Verkon käyttö kasvaa eniten natiivisovelluksissa.”

Kello 13.53: Sinulle -yhtiön pikkuyrittäjä Hilla: Yrittäjät ovat hyviä ihmisiä

Pari vuotta toiminut Pikkuyrittäjät -järjestö tarjoaa 4. ja 5. luokkalaisille yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjäleirillä pohditaan liikeideaa sekä opiskellaan mm. mainontaa, markkinointia ja pitchausta.

Koulutus on tuottanut tulosta, sillä HSTV:n haastattelemat Hilla ja Sanja pitivät huikeat markkinointipuheet yhtiöistään. Pienet yrittäjät myös myyvät tuotteitaan. Sanja myi yhtiönsä koruja Hakaniemen torilla ja sai 35 euroa. Hillan nettisivuilla on katsottavissa mm. iltasatuja. Ikuinen käyttöoikeus maksaa viisi euroa.

Kello 13.46: Delivery Heron perustaja: ”Uusien työntekijöiden tärkein ominaisuus on intohimo”

Delivery Hero -startupin verkostoon kuuluu yli 200 000 ravintolaa 34 maassa. Delivery Hero on arvioitu yli kolmen miljardin dollarin arvoiseksi. Yhtiön perustajiin kuuluva Niklas Östberg sanoi HSTV:n haastattelussa, että uusien työntekijöiden tärkein ominaisuus on intohimo – teknisten taitojen ja bisnesosaamisen ohella.

Kello 12.57: Maksupalveluyrityksen perustaja: ”On vaikea sanoa, mikä voisi olla vaihtoehto luottokorteille”

Erilaiset verkon kautta toimivat maksutavat kehittyvät kovaa vauhtia.”Kaikki uudet palvelut käyttävät kuitenkin edelleen luottokortteja”, sanoi Pieter van der Does HSTV:n haastattelussa.

Van der Does oli perustamassa Ayden-nimistä monikanavaista maksuyritystä vuonna 2007. Vuosi sitten se arvioitiin 1,5 miljardin euron arvoiseksi. Aydenin kautta kulkee muun muassa Spotifyn ja Uberin maksuliikennettä.

”On vaikea sanoa, mikä voisi olla vaihtoehto luottokorttimaksamiselle kymmenen vuoden kuluttua. Luottokorttien ympärille on rakennettu toimiva infrastruktuuri, jonka tarkoitus on suojella kuluttajia.”

Van der Does ei usko esimerkiksi digitaalisen valuutan Bitcoinin laajempaan menestykseen.

”Bitcoinia vaivaa muna ja kana -ongelma. Sitä käyttäviä kauppapaikkoja ja kuluttajia on liian vähän.”

Kello 12.36: Marcus Wallenberg: ”Ruotsin startup-menestyksen siemenet kylvettiin jo 1990-luvulla.

Ruotsista on tullut viime vuosina peräti viisi yli miljardin arvoista startup-yritystä eli niin sanottua yksisarvista. Menestyksen siemenet kylvettiin jo 1990-luvulla, sanoo Pohjoismaiden tunnetuimman rahasuvun edustaja Marcus Wallenberg, joka toimii muun muassa SEB:n, Saabin ja Electroluxin hallitusten puheenjohtajana.

Kello 12.25: Skypen perustaja: Ruotsin startup-menestyksen takana on toimiva ekosysteemi

Ruotsiin on syntynyt moninkertainen määrä todella suuria teknologiayhtiöitä Suomeen verrattuna. Skypen perustajiin kuuluva ruotsalainen Niklas Zennström sanoi HSTV:n haastattelussa, että menestyksen takana on ekosysteemi, joka koostuu monesta tekijästä.

”Ruotsissa on syntynyt kriittinen massa. Skype ja Spotify menestyivät kansainvälisesti. Se antoi muille kasvuyrittäjille uskoa menestymisen mahdollisuuteen. Menestyneistä yrityksistä lähti työntekijöitä perustamaan omia yrityksiään. Sijoittajat uskoivat yrityksiin. Tästä kaikesta syntyi menestyksiä luova ja toimiva ekosysteemi.”

Kello 11.33: Esa Saarinen: Aristoteles olisi innostunut Slushista

Filosofi Esa Saarinen käväisi Slushissa HSTV:n haastattelussa.

Kysymykseen siitä, mitä Aristoteles olisi mieltä Slushista, Saarinen vastasi näin:

”Aristoteles olisi innostunut, koska käytännöllinen järki toteutuu yhteisöllisesti ylemmän asteisena. Syntyy kaupunkimainen innostusenergia.”

Kello 11.00: Nokian sisällä käynnistynyt Welmo keräsi miljoona euroa rahoitusta

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän älypuhelinsovelluksen kehittänyt Welmo kertoi tänään keränneensä miljoona euroa kasvurahoitusta. Terveysteknologiayhtiö sai alkunsa Nokian sisällä.

Tässä jutussa lisää Welmosta.

Kello 10.20: Pääministeri Sipilän viesti sijoittajille Slushin avajaisissa: Käyttäkää rohkeasti rahojanne”

”Olen omistanut ja johtanut useita startuppeja ja työskennellyt suurimman osan elämästäni it-alalla”, pääministeri Juha Sipilä sanoi avajaispuheessaan.

”Olin mukana GSM:n kehityksessä. Se teknologia on nykyisin hieman vanhanaikaista. Teidän kaltaistenne ihmisten ansiosta teknologiabisnes on kehittynyt ja on mitä se tänään on”, Sipilä sanoi.

”Tässä salissa on paikalla pääomasijoittajien maailmanennätys. Paikalla ovat lähes kaikki eurooppalaiset ja suurin osa Eurooppaan sijoittavista amerikkalaisista. Käyttäkää rohkeasti rahojanne”, pääministeri kehoitti.

Kello 10.15: Jorma Ollila HSTV:n haastattelussa: ”Startupit olennaisia Suomen talouden nousulle”

Jorma Ollila kehui HSTV:n haastattelussa Slushin kansainvälisyyttä ja laaja-alaisuutta. Ollilan mukaan Slushilla on merkitystä jo Suomen profiloinnissa maailmalla. ”Slush alkaa olla hyvin tunnettu.”

Ollila vakuutti lähetyksessä uskoaan siihen, että Suomen talous lähtee nousuun. Mutta onko startupeilla talouden isolle kuvalle merkitystä? ”Startup-yritysten halu ja voima tulevat olemaan olennainen tekijä tässä”, Ollila sanoi.

Kello 10.10: Slushin toimitusjohtaja: ”Innostamista tarvitaan”

”Se on innostaminen, jota Pohjoismaissa ja muuallakin tarvitaan.” Näin määritteli Slush-pomo Riku Mäkelä tapahtuman päätarkoituksen HSTV:n haastattelussa. Jättitapahtumaksi paisuneen Slushin järjestelyt ovat Mäkelän mukaan sujuneet kuin juna raiteilla – pieniä yllätyksiä lukuun ottamatta. Myös pääpuhujien ja -vieraiden lista on säilynyt muuttumattomana.

”Ruotsin prinssi Daniel saapui tuossa kello 8, oikein mukava tyyppi”, Mäkelä sanoi.

Kello 9.05: Toimitusjohtajat oppivat Slushin pukukoodin

Hetki sitten käynnistyivät Slushin etkot eli startup-tapahtuman Executive Breakfast. Aamiaiselle osallistui iso joukko suomalaisyritysten ylintä johtoa. Aamiainen alkoi 7.30. Slushin viralliset avajaiset ovat tänään kello 10.

Aamiaisen osallistujalista oli kuin suomalaisen yrityselämän kuka on kukin -lista. Slushin Engine Roomin pitkissä pöydissä istui vieri vieressä vuorineuvoksia ja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia.

Slushin johtaja Riku Mäkelä kertoi avajaispuheessaan, että idea toimitusjohtaja-aamiaisesta syntyi kaksi vuotta sitten Slushissa – tosin vasta päivää ennen tapahtuman alkua. Ensimmäisellä Executive Breakfastilla ei osallistujia kovin montaa ollutkaan.

Viime vuonna toimitusjohtaja-aamiaisella oli sitten jo pitkälle toistasataa johtajaa. Tuolloin oli hauska seurata, miten toimitusjohtajat vaivihkaa riisuivat aamiaisella kravattejaan. Rentoon startup-kulttuuriin eivät kravatit sovi.

Tänä vuonna toimitusjohtajilla oli dress-code hallussa: Yhtään kravattia ei aamiaisella näkynyt.

Sen sijaan toimitusjohtajilla oli kauluspaidan ylänappi rennosti auki.

Kello 7.00: Yhdysvalloissa on syntynyt 125 miljardiyritystä, Euroopassa 35

Yhdysvallat johtaa Eurooppaa selvästi kisassa erittäin menestyksekkäistä startupeista.

Slush ja pääomasijoittaja Atomico ovat tehneet selvityksen, jonka mukaan Yhdysvalloilla on Eurooppaan nähden iso etumatka, kun puhutaan todella menestyneistä startupeista. Yli miljardin dollarin arvoisia teknologiayrityksiä on syntynyt selvityksen mukaan vuoden 2003 jälkeen Yhdysvalloissa 125, Kiinassa 52 ja Euroopassa 35.

Yrityksistä vain yksi on Suomessa. Peliyritys Supercell arvostettiin lehtitietojen perusteella yli viiden miljardin euron arvoiseksi, kun japanilainen Softbank lisäsi omistusosuuttaan yhtiössä kesän alussa.

Isoiksi kasvaneista teknologiayhtiöistä on hyötyä koko taloudelle, koska ne rahoittavat sekä ostavat pienempiä yrityksiä ja siten ruokkivat uusien kasvuyritysten syntyä.

Slush – rahaa, pöhinää ja rekrytointeja

Mikä tuo 1 700 nuorta yhtiötä, 700 sijoittajaa ja tuhansia kiinnostuneita kahdeksi päiväksi Slush-tapahtumaan Helsingin Messukeskukseen?

Moni tulee paikalle vain saadakseen olla osa ”pöhinää”. Siis mitä? Lue tästä jutusta, mitä pöhinä ja muut startup-piirien sanat - kuten startup - tarkoittavat. Slushin puheohjelma on myös houkutteleva. Tänään äänessä ovat esimerkiksi Skypen perustaja Niklas Zennström, Zalandon perustaja Robert Gentz ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Kasvuyrityksille ja sijoittajille Slush on myös mahdollisuus tehdä bisnestä. Järjestäjien mukaan vajaan kahden vuoden aikana Slushin kautta sijoittajilta on kulkenut kasvuyrityksille melkein 350 miljoonaa euroa rahaa.

Tänä vuonna Slush panostaa myös rekrytointiin. Yritykset voivat värvätä työntekijöitä erityisellä rekryalueella.

Startuppien, suomeksi kasvuyritysten, merkityksestä Suomen taloudelle ollaan montaa mieltä. Kansantaloudellisesti niiden merkitys on edelleen pieni. Mutta ne tekevät innovaatioita, joita Suomessakin nyt kipeästi tarvitaan.

Tässä jutussa avataan perusteellisesti kasvuyritysten merkitystä ja startup-ilmiön mittakaavaa.

Sata kasvuyritystä on tänä vuonna mukana Slushin kilpailussa, jossa paras liikeidea saa ison kasan sijoitusrahaa. HS esittelee tässä jutussa lyhyesti kisassa mukana olevat 26 suomalaisyritystä. Viime vuonna palkintosijoitus oli puoli miljoonaa euroa.

Nyt.fin Slush-yritysten hakukone listaa kaikki mukana olevat 100 yritystä. Hakukoneessa on jokaisesta yrityksestä lyhyt, teknokielestä kieltäytyvä selkeä kuvaus siitä, minkälaista yritystoimintaa hienojen sloganien takaa löytyy.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?