Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 11. joulukuuta 2015

Lasikatto murtui – Maija-Leena Paavolasta eduskunnan historian ensimmäinen naispuolinen pääsihteeri

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajana tällä hetkellä tyoimiva Maija-Leena Paavola korvaa pääsihteerinä legendaarisen Seppo Tiitisen.

HS Ilta
 
Fakta

Kovapalkkainen virka

 Eduskunnan pääsihteerin työ on yksi valtionhallinnon kovapalkkaisimmista viroista.

 Kuukausipalkka on noin 13 700 euroa kuukaudessa.

 Eduskunnan pääsihteeri toimii eduskunnan sihteerinä ja eduskunnan kanslian päällikkönä.

 Pääsihteerin johtamassa eduskunnan kansliassa työskentelee noin 440 virkamiestä.

Eduskunnan uuden pääsihteerin virkaan on valittu nykyään eduskunnan lainsäädäntöjohtajana työskentelevä Maija-Leena Paavola, 59.

Lasikatto murtui, kun eduskunta äänesti Paavolan iltapäivällä virkaan 107 äänellä. Paavola on eduskunnan historian ensimmäinen naispuolinen pääsihteeri.

Paavola nousee legendaarisen Seppo Tiitisen tilalle, joka jää eläkkeelle vuoden lopussa.

Suojelupoliisin eli Supon päällikkönä väliaikaisesti toimiva Antti Pelttari sai 46 ääntä. Erityisesti kokoomus on ollut vahvasti Pelttarin puolella.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sai 27 kansanedustajan tuen.

Keskustan ministeriryhmän pääsihteeri Jari Partanen puolestaan sai kaksi ääntä.

Paavola varoi vielä perjantaina puoliltapäivin kommentoimasta todennäköistä pääsyään pääsihteeriksi. Hän muistutti, että ”salissa voi aina tapahtuma mitä vain”.

”Olen iloinen ja yllättynyt, että olen päässyt näin pitkälle”, hän naurahti HS:lle.

Kansliatoimikunta päätyi perjantaiaamun äänestyksen jälkeen suosittelemaan virkaan Paavolaa.

Paavola on sitoutumaton eli siinäkin mielessä hänen valintansa poikkeaisi aiemmista. Eduskunnan korkeimpia virkoja on aina pidetty poliittisesti tärkeinä ja puolueet ovat niistä kisanneet. Tiitisellä on keskustatausta.

”Minulla ei ole jäsenkirjaa enkä aio koskaan ottaakaan”, Paavola napautti.

Paavolalla on takanaan pitkä ura eduskunnassa. Hän tuli töihin eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan vuonna 1991. Eduskuntasihteeriksi eduskunnan keskuskansliaan hänet valittiin 1997.

Kolme vuotta sitten Paavola valittiin eduskunnan lainsäädäntöjohtajaksi eläkkeelle jääneen Keijo Koivukankaan tilalle.

Kansliatoimikunnassa suositus syntyi vasta toisella yrityksellä. Ratkaisun suosituksesta piti syntyi jo kansliatoimikunnan torstain kokouksessa, mutta hallituspuolueiden välillä oli erimielisyyttä asiasta.

”Melkoinen sähläys ja näytelmä”, HS:lle kuvattiin kansliatoimikunnan toimintaa.

Vielä torstaina HS:lle vakuutettiin keskustalähteistä, että keskusta ajaa pääsihteeriksi edelleen keskustan ministeriryhmän pääsihteeriä Partasta.

Keskustalähde vahvisti perjantaina, että keskustalaiset olivat jo torstaina kansliatoimikunnan kokouksessa Paavolan kannalla.

HS:lle kerrottiin, että jossain vaiheessa keskustalaiset olivat pohtineet myös budjettipäällikkö Hannu Mäkisen mahdollisuuksia.

Keskustalaisten toimintaa päiviteltiin perjantaina muissa puolueissa, vaikka Paavolan mahdollista valintaa ei arvosteltu.

Paavolan kannalla on ollut erityisesti nykyinen eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps), mutta Paavolalla on myös Tiitisen vahva tuki.

Myös eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok) on jossain vaiheessa puhunut naispääsihteerin puolesta, mutta kansliatoimikunnassa hän pysyi tiukasti Supon päällikkönä väliaikaisesti toimivan Pelttarin kannalla. Kokoomus on ollut vahvasti Pelttarin puolella.

Eduskunnassa nyt nähty episodi kertoo hallituspuolueiden keskinäisestä epäluottamuksesta. Hallituspuolueet eivät siis päässeet yksimieliseen ratkaisuun suosituksesta.

Vaali toimitettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?