Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 11. joulukuuta 2015

Suomi haluaa vastata omista rajoistaan – mutta komentelisi mielellään muita

Vaikein kysymys Suomelle on 1 340 ilometriä yhteistä rajaa itänaapuri Venäjän kanssa.

HS Ilta
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
EU:n rajavalvontavirasto Frontexin helikopteri lensi ylilastatun pakolaisia kuljettavan lautan yllä Lesboksen rannikolla marraskuussa.
EU:n rajavalvontavirasto Frontexin helikopteri lensi ylilastatun pakolaisia kuljettavan lautan yllä Lesboksen rannikolla marraskuussa. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

EU:n reunavaltiona Suomi on yksi niitä maita, joille suunnitelma yhteisen rajavalvonnan vahvistamisesta tulee olemaan vaikea kysymys.

Tarkemmin sanoen 1 340 kilometrin mittainen kysymys. Sen verran Suomella on rajaa Venäjän kanssa.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa Suomen itäraja alkaisi yllättäen vuotaa. Äkkiä rajaa ilmaantuisivat valvomaan vieraan valtion rajavalvojat ilman Suomen suostumusta. He päättäisivät, kuka saa tulla Suomeen ja kuka ei.

Tällaisen skenaarion Suomi haluaa ehdottomasti välttää.

On varsin epätodennäköistä, että tällainen tilanne tulisi koskaan – ainakaan lähitulevaisuudessa – eteen. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on itsekin syksyn mittaan moneen kertaan kehunut sitä, miten Suomi hoitaa oman rajansa valvonnan mallikkaasti. Samaan hengenvetoon ministeri on painottanut, että Schengen-alueen ulkorajojen valvonnan pitää lähtökohtaisesti pysyä jäsenmaiden omalla vastuulla.

Suomi on suhtautunut kielteisesti ajatukseen, että jäsenvaltiot luovuttaisivat suvereniteettinsa rajavalvonnassa jollekin ylikansalliselle taholle. Samaan aikaan Suomi on kuitenkin joutunut myöntämään, ettei nykyinen järjestelmä toimi. Schengen-alueen ulkoraja Kreikassa vuotaa, ja sen seurauksena myös Suomeen arvioidaan tulevan tänä vuonna 35 000 turvapaikanhakijaa.

Kreikan raja vuotaa, koska maa ei selviä sen valvonnasta yksin. Nykyisessä järjestelmässä muilla Schengen-mailla ei ole mahdollisuutta pakottaa jäsenmaata vastaanottamaan apua, jos tämä ei sitä itse pyydä.

Kreikka pyysi apua vasta viime viikolla ankaran ja kuukausia kestäneen painostuksen seurauksena.

Suomi suhtautuu myöntyväisesti siihen, että EU:n rajavalvontavirasto Frontexin roolia vahvistetaan rajavalvonnassa ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksissa.

Itse asiassa Suomi tuntuu olevan kallistumassa jopa siihen suuntaan, että muut jäsenmaat voisivat velvoittaa yhtä jäsenmaata ottamaan vastaan apua, jos yhteinen turvallisuus ja järjestys on vaarassa.

Suomessa ymmärretään, että tämä on tarpeellista vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen säilyttämisen kannalta. Koko syksyn ajan on ollut selvästi nähtävissä, että ministereitä, diplomaatteja ja virkamiehiä on turhauttanut se, ettei Kreikan tilanteeseen ole voitu puuttua.

Vaikea kysymys tulee olemaan se, kuka saisi loppujen lopuksi päättää rajavartijoiden lähettämisestä. EU-komission julkisuuteen vuodetun esityksen mukaan päätösvalta kuuluisi Frontexille. Tämän nieleminen tulee varmasti olemaan vaikeaa Suomen lisäksi monille muillekin reunavaltioille, joten rajapakettiesitys luultavasti vesittyy ainakin joiltain osin tulevien kuukausien aikana käytävissä neuvotteluissa.

Suomi voisi mahdollisesti hyväksyä helpommin sellaisen ratkaisun, jossa päätösvalta annettaisiin rajavalvontaviranomaisen sijaan Schengen-maiden käsiin. Tällöin Schengen-maat voisivat yhteisesti pakottaa apua tarvitsevan maan pyytämään sitä, mutta samalla päätösvalta pysyisi hallitusten käsissä.

Se, miten tällainen pakottaminen ja vieraan valtion rajavalvojat sopivat yhteen Suomen perustuslain kanssa, on vielä tutkittava tarkkaan.

EU-komissio antaa esityksensä rajavalvontavirasto Frontexin vahvistamisesta ensi viikon tiistaina, ja asiasta keskustellaan ensimmäistä kertaa jo parin päivän kuluttua EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä.

Siihen mennessä Suomenkin pitää harkita, kuinka paljon se voi luopua suvereniteetistaan yhteisen turvallisuuden nimissä.

 

FT: EU suunnittelee uutta rajavalvontaa – ulkoraja valvontaan vaikka jäsenmaa vastustaisi

 

EU aikoo ehdottaa uuden rajavalvontaviranomaisen perustamista valvomaan unionin ulkorajoja, kertoo talouslehti Financial Times.

Uudet rajavalvontajoukot voisivat tarvittaessa ottaa vastuun ulkorajan valvonnasta vaikka kyseisen valtion hallitus vastustaisi. Jos ehdotus menee läpi, kyseessä olisi todennäköisesti suurin valtioiden suvereniteettiin vaikuttava EU-uudistus sitten yhteisvaluutan muodostamisen, Financial Times kertoo.

Lehden mukaan Euroopan komissio paljastaa suunnitelman ensi viikolla. Ehdotuksen mukaan nykyinen EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex korvataan uudella pysyvällä raja- ja rannikkovartiostolla, joka voidaan lähettää asemiin komission vaatimuksesta. Financial Timesin lähteinä on EU-viranomaisia ja lehden näkemiä asiakirjoja.

Suunnitelma liittyy meneillään olevaan siirtolaiskriisiin, joka on pahin Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Yli miljoona siirtolaista ja turvapaikanhakijaa on saapunut EU:n alueelle tänä vuonna.

Suunnitelman tarkoituksena on pelastaa Schengenin sopimus, joka mahdollistaa passittoman liikkumisen sopimusalueella.

Ranska ja Saksa ovat pitkään vaatineet yhteistä rajapolitiikkaa. Britannia ja Irlanti ovat jättäytyneet EU:n siirtolaispolitiikan ulkopuolelle, joten suunnitelma ei koske niitä.

EU-johtajat ovat jo viidentoista vuoden ajan puhuneet yhteisestä ulkorajojen valvonnasta, mutta hanketta on vastustettu jäsenmaissa. Esimerkiksi Kreikka, jonka kautta kulkee tärkein siirtolaisten reitti Eurooppaan, hyväksyi vasta äskettäin EU:n tarjouksen lähettää rajavalvontaviranomaisia alueelleen.

Valtaosa Eurooppaan tänä vuonna saapuneista siirtolaisista on tullut Kreikan ja Italian kautta. Monia heistä ei ole rekisteröity lainkaan. Huoli hallitsemattomasta siirtolaisvirrasta erityisesti Syyrian ja Irakin alueilta on kasvanut Euroopassa Pariisin marraskuisen terrori-iskun jälkeen. Osa iskun tekijöistä saapui Syyriasta Kreikan kautta.

Yksi suunnitelman kiistanalaisimmista asioista liittyy siihen, että yhteisen rajavalvonnan hallinto saisi halutessaan oikeuden lähettää rajavalvontajoukkoja EU:n ulkorajalle, vaikka kyseinen valtio vastustaisi.

Jäsenmaiden kanssa neuvoteltaisiin, mutta niillä ei olisi viime kädessä oikeutta kieltää EU-joukkojen saapumista, mikäli EU:n rajavalvontaviranomaiset pitävät tätä välttämättömänä. Tämä koskisi kaikkia Schengen-sopimukseen liittyneitä maita kuten Norjaa, vaikka Norja ei ole EU:n jäsen.

”Pakolaiskriisi on tuonut esille nykyisen EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin heikkoudet. Se ei pysty tehokkaasti puuttumaan ja parantamaan tilannetta, joka on syntynyt Euroopan ulkorajoille suuntautuvasta paineesta”, EU:n siirtolaispolitiikasta vastaava Dimitris Avramopoulos sanoi FT:lle.

Hänen mukaansa uusi rajavalvonta ”suojelisi ja vahvistaisi Schengeniä”.

Varsovassa päämajaansa pitävä Frontex ei ole meneillään olevan pakolaiskriisin aikana saanut esimerkiksi hankkia omaa laitteistoaan tai lähettää omia rajavartioitaan ilman jäsenvaltioiden pyyntöjä, joita ei ole juuri tullut. Sillä ei ole myöskään ollut mandaattia suorittaa etsintä- ja pelastusoperaatioita Välimerellä, FT kertoo.

Uusi rajaviranomainen saisi valtuudet hankkia oman varustuksen ja palkata omia rajajoukkoja. Se voisi pyynnöstä toimia myös esimerkiksi Serbiassa ja Makedoniassa, jotka eivät ole EU- eivätkä Schengen-maita. EU:n rajavartiosto kuitenkin toimisi jokaisen operaatiomaan lakien alaisuudessa.

EU:n jäsenvaltiot jatkaisivat tavanomaiseen tapaan päivittäistä rajavalvontaansa, mutta uusi EU-viranomainen valvoisi toimintaa ja puuttuisi tilanteeseen, mikäli valtioiden oma rajavalvonta on puutteellista.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?