Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 11. joulukuuta 2015

Lähettääkö Isis terroristeja Eurooppaan turvapaikanhakijoiden joukossa?

Asiantuntijoiden mukaan tämä on mahdollista, mutta toistaiseksi siitä ei ole paljoakaan todisteita.

HS Ilta
 

Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisi on synnyttänyt uhkakuvia siitä, että jihadistijärjestö Isis pyrkisi käyttämään tilannetta hyväkseen lähettämällä terroristeja turvapaikanhakijoiden Eurooppaan toteuttamaan iskuja.

Suomessa huoli kasvoi keskiviikkona, kun krp ilmoitti pidättäneensä irakilaiset kaksoset epäiltynä terrorismitarkoituksessa tehdyistä murhista. Miehet ovat todennäköisesti Irakista saapuneita turvapaikanhakijoita.

Krp:n todistusaineistona on Isis-järjestön propagandavideo, jossa näytetään Isis-järjestön tekemiä teloituksia kesäkuussa 2014 Irakissa.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan paljoakaan todisteita siitä, että Isis ainakaan laajassa mittakaavassa olisi soluttanut terroristeja turvapaikanhakijoiden joukkoon.

Jihadistiliikkeitä maanpuolustuskorkeakoulussa tutkivan kapteeni Antti Parosen mukaan kysymys on merkittävin ja polttavin terrorismintutkimuksessa tällä hetkellä.

”Jos tarkastellaan globaalien jihadistiliikkeiden toimintaa pidemmällä aikavälillä, niin on ollut trendejä, joissa ihmisiä koulutetaan iskuihin ja lähetetään heitä tekemään niitä jonnekin muualle. Mikään empiria ei kuitenkaan tällä hetkellä osoita, että Isis olisi ainakaan mittavassa määrin pyrkinyt hyödyntämään pakolaisreittejä soluttamisoperaatioissa”, Paronen sanoo.

”Toisaalta en myöskään yllättyisi siitä, jos tällaisia alkaisi paljastua.”

Samoilla linjoilla on konfliktinhallintajärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

”Ei ole olemassa suoria todisteita siitä, että Isis olisi näin tehnyt.”

Irakin Kurdistanissa Erbilissä asuva tutkija Wladimir van Wilgenburg puolestaan arvioi, että Isis lähettää terroristeja Eurooppaan.

”He tekevät mitä tahansa vain pystyvät. Taustalla ei välttämättä ole edes suunnitelmaa tai strategiaa”, van Wilgenburg sanoo.

Hänenkään mielestä kyse ei välttämättä ole suuresta määrästä soluttautujia.

”He ovat menettäneet paljon alueita [Irakissa]. Niinpä he pyrkivät tekemään iskuja Euroopassa vain siirtääkseen huomion omista tappiostaan.”

Itse asiassa moni asia puhuu sen puolesta, että Isisille tärkeintä on nimenomaan kiihdyttää muuttovirtaa Euroopasta Syyrian ja Irakin suuntaan, ei toisin päin.

Järjestö on muun muassa julkaissut useita propagandavideoita, joissa se tuomitsee Eurooppaan lähdön vääräuskoisena ja korostaa ”islamilaiseen valtioon” muuttamisen olevan muslimien uskonnollinen velvollisuus.

Parosen mukaan on silti otettava huomioon, että globaalin jihadistiliikkeen strategiaan kuuluu halu suorittaa operaatioita myös ulkomailla.

”Jos heitä vastaan isketään, niin he pyrkivät kostamaan teon jossakin muualla. Pariisin isku on klassinen esimerkki tästä.”

Paronen kuitenkin huomauttaa, että Pariisin iskun toteuttajilla oli valmiit kytkökset Eurooppaan.

”Jos katsotaan, millaisia Isisiin liittyviä iskuja Euroopassa on tehty tai estetty, niin valtaosa liittyy verkostoihin, jotka ovat radikalisoituneet Euroopassa.”

Kokeneiden taistelijoiden tai kenttäkomentajien lähettäminen Eurooppaan olisi myös sotilaallisesti katsottuna nurinkurista. Varsinkin juuri nyt, kun Isis on pahassa alakynnessä kiihtyneiden pommitusten ja Irakin armeijan sekä kurdiarmeijan voittojen jälkeen.

”Kokeneita miehiä ei kannata lähettää muualle edes kymmenittäin, puhumattakaan tuhansista, joista villeimmissä huhuissa puhutaan”, Paronen sanoo.

”Isisillä on Irakissa ja Syyriassa kädet täynnä töitä, että pysyvät hengissä.”

Toisaalta jos Isis menettää tappioiden myötä riittävästi valtaa ja toimintakykyään, se voi Parosen mukaan taantua rikollisjoukoksi, joka turvautuu yhä epätoivoisempiin keinovalikoimiin.

Isisin ideologiaan ja strategiseen suunnitelmaan kuuluu muslimien ja muiden välisen vastakkainasettelun kärjistäminen. Turvapaikanhakijoiden syyllistäminen palvelee terroristijärjestön etuja, joten

Hussein al-Taee pitää yhtenä mahdollisuutena, että Suomessa pidätetyt irakilaiset kaksoset ovat Isisin riveistä lähteneitä rintamakarkureita. Tällaista on tapahtunut Isisin rivien alettua rakoilla.

Hänen mukaansa Isis saattaa jopa ryhtyä tahallisesti käyttämään videoita rintamakarkureiden rankaisemiseen.

”Isis on kuvannut videolle runsaasti rikostilanteita. Uskon, että järjestö saattaa tulevaisuudessa nostaa videoita nettiin kaikista niistä, joiden se epäilee karanneen.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?