Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 11. joulukuuta 2015

Irakin murhista epäillyt kaksoset vangittu – koko ja ulkonäkö apuna tunnistamisessa

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut irakilaiset kaksoset, joita epäillään todennäköisin syin yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesällä 2014.

HS Ilta
 
Jukka Harju HS
Vangitsemisistunto alkoi ensimmäisen epäillyn tuomisella saliin.
Vangitsemisistunto alkoi ensimmäisen epäillyn tuomisella saliin. Kuva: Jukka Harju HS

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut irakilaiset kaksoset, joita epäillään todennäköisin syin yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesällä 2014.

Krp kertoi tapauksesta torstaina.

Vangitsemisoikeudenkäynti alkoi kello kolmetoista. Ensimmäinen veljeksistä tuotiin saliin poliisisaattueessa. Hän verhosi päänsä tiiviisti tuulitakin huppuun. Toinen veli tuodaan saliin puolisen tuntia myöhemmin. Hänkin suojautui täydellisesti tuulitakkinsa huppuun. Veljesten kasvoja ei näkynyt vilaukseltakaan. Poliisi pitää heitä toistaiseksi toisistaan erillään tutkinnan turvaamiseksi.

Oikeudenkäynnin alkua oli seuraamassa paljon mediaa. Istuntoa sai seurata ja kuvata noin minuutin ajan kummankin veljeksen osalta, kunnes alkoi salainen käsittely.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Räty pääsi iltapäivällä kertomaan, että oikeus oli päättänyt miehet vangita. Peruste oli vahvempi todennäköisin syin, eikä kevyempi syytä epäillä.

Poliisilla on nyt puoli vuotta aikaa saada esitutkinta valmiiksi ennen kuin syytteen noston määräaika on täynnä huhtikuussa.

Räty kertoi medialle salin ulkopuolella, että nyt on tarkoitus luoda tiedonsaantikanavia Irakiin, jotta sieltäkin saadaan näyttöä. Yksi vahvimmista näytöistä on Isisin propagandavideo, jossa miehet väitetysti esiintyvät sidottuja sotilaita tappaen ilman naamiota.

Rädyn mukaan veljekset kiistävät teot. Hän kertoi myös, että veljekset olivat yllättyneitä, kun poliisi tuli heitä hakemaan. Kuulustelut ovat Rädyn mukaan menneet ”hyvässä kanssakäymisessä”.

Yksi huomionarvoisa piirre kaksosissa on, mikä oli salissa nähtävissä: molemmat ovat hyvin pienikokoisia miehiä. Se saattaa helpottaa miesten tunnistamista videolta. Räty totesi, että erityispiirteet otetaan aina huomioon.

Videon tarkkaa sisältöä Räty ei edelleen kommentoi. Hän ei halunnut arvioida sitä, mikä miesten rooli tappamisissa oli, siis esimerkiksi sitä, tappoivatko miehet yhtä paljon sotilaita ja miten he itse tilanteeseen videolla suhtautuivat.

Hän ei halunnut tarkasti kommentoida sitäkään, oliko poliisi saanut mahdollisesti miehistä ilmiannon.

”Kuulusteluista en voi sanoa mitään tutkinnallisista syistä”, hän kertoi.

Poliisilla on vielä useita ihmisiä kuulematta niin Suomessa kuin ulkomailla.

”Me varmasti kuulemme ihmisiä Suomessa ja myös siellä tapahtumapaikalla, jos sieltä on jotakin saatavissa. Todisteita koetetaan hankkia joka suunnasta.”

Toisen miehen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus lausui lyhyesti vangitsemisen jälkeen näin:

”Päämieheni kiistää olleensa mukana tällaisessa tapahtumassa, mikä videolla näkyy. Hän ei ole kyseinen henkilö, vaan on ollut ihan muualla tapahtuma-aikaan. Hän toivoo, että asia saadaan selvitettyä mahdollisimman pian.”

Jukka Harju / HS
Toinenkin veljeksistä tuotiin saliin.
Toinenkin veljeksistä tuotiin saliin.
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Poliisi kertoi Tampereella rikostutkinnasta, joka liittyy raakoihin surmiin Irakissa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?