Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 11. joulukuuta 2015

15-vuotias tyttö sai yhdeksän vuotta vankeutta Seinäjoen teinisurmasta

Poikkeuksellinen henkirikos oli oikeuden mukaan murha, koska se oli tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Tyttö oli alentuneesti syyntakeinen.

HS Ilta
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeuden mukaan tyttö oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen.
Oikeuden mukaan tyttö oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut 15-vuotiaan tytön yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen samanikäisen luokkatoverinsa murhasta. Murhan motiivi oli ihastuminen samaan poikaan.

Oikeuden mukaan tyttö oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Tuomiota alensi myös hänen alaikäisyytensä.

Kahdeksasluokkalainen tyttö surmasi kaverinsa viime huhtikuussa. Hän myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman, mutta kyse oli hänen mukaansa taposta.

Oikeuden mukaan tyttö oli tekopäivänä houkutellut uhrin mopoautonsa kyytiin koulupäivän päätteeksi, ja ajelun päätteeksi he olivat menneet tekijän kotiin. Surmaaja yritti ensin myrkyttää kaverinsa, mutta uhri huomasi mehussa tuulilasinpesunesteen sivumaun ja jätti sen juomatta.

Ennen murhaa tyttö oli hakenut internetistä tietoa vaarallisista aineista muun muassa hakusanoilla ”myrkky joka tappaa vasta hetken kuluttua” ja ”jäähdytysneste myrkyllisyys”. Hän oli hakenut autotallista lasinpesunestettä pulloon ja vienyt sen kotiinsa siltä varalta, että onnistuisi houkuttelemaan uhrin kotiinsa.

Kun myrkytys epäonnistui, tyttö laittoi olohuoneessa musiikin soimaan ja peitti uhrin silmät, jotta tämä pystyisi rentoutumaan. Sitten hän haki keittiöstä veitsen ja puukotti uhriaan. Uhri yritti karkuun konttaamalla, mutta surmaaja ehti iskeä häneen kuusitoista iskua.

Uhri kuoli ennen kuin sai apua.

Murhan jälkeen tyttö vei veitsen sekä lasinpesunestettä sisältäneen pullon ja lasin takapihan ojaan. Tämän jälkeen hän varmisti, että uhri on kuollut. Sitten hän soitti isälleen ja sepitti tarinan ulkopuolisesta hyökkääjästä. Missään vaiheessa hän ei ajatellut avun soittamista.

Oikeuden mukaan tytön menettely osoitti sitkeää pyrkimystä tappaa luokkakaveri. Tytöllä olisi ollut monta tilaisuutta luopua surmaamisesta, mutta sen sijaan hän kehitti heti uuden surmaamistavan myrkytyssuunnitelman epäonnistuttua.

”Missään vaiheessa hän ei ole ajatellut avun soittamista [uhrille]. Vielä teon jälkeenkin [tytöllä] on ollut ensimmäisenä mielessä tekovälineiden hävittäminen ja sen varmistaminen, että [uhri] on kuollut. Vasta tämän jälkeen hän on soittanut isälleen ja kehittänyt tarinan ulkopuolisesta tekijästä”, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan poikkeuksellisen päättäväisesti tehty surma on kestänyt niin kauan, että se on todennäköisesti aiheuttanut uhrille suurta tuskaa. Näin ollen tyttö tappoi uhrinsa erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Mielentilatutkimuksen mukaan tekijällä on psykoottinen persoonallisuus. Hänellä ilmeni vakavaa tunne-elämän poikkeavuutta, merkittäviä sosiaalisten tilanteiden tulkintaan liittyviä ongelmia, epäluuloisuutta ja empatiakyvyttömyyttä. Nämä voivat hämärtää hänen ajatteluaan ja johtaa epäloogisiin päätelmiin ja toimiin.

Tyttö määrättiin maksamaan uhrin vanhemmille yhteensä 22 000 euron ja veljelle 8 000 euron kärsimyskorvaukset. Korvaussummat vastasivat lähiomaisten vaatimuksia. Oikeus ei suostunut sovittelemaan summia, sillä henkirikos oli erityisen moitittava ja törkeä.

Syyttäjä Kimmo Lampinen vaati teosta vähintään kymmenen vuoden vankeusrangaistusta. Hän on kuitenkin nyt tyytyväinen tuomioon eikä aio valittaa hovioikeuteen.

”En näe siihen mitään tarvetta. Tämä meni lähes sen mukaisesti, mitä syyttäjä oli vaatinut. Oikeus katsoi tapahtuman samalla tavalla kuin mitä syytteen teonkuvauksessa on merkitty, ja myös oikeudellinen arvio samanlainen kuin syyttäjällä.”

Tytön asianajaja Kaarle Gummerus ei vielä osaa sanoa, viedäänkö asia hovioikeuteen.

”Tämä tutkitaan perusteellisesti ja harkitaan, valitetaanko rikosnimikkeestä, rangaistuksesta tai jommastakummasta. Tuomio on joka tapauksessa enemmän kuin me katsoimme oikeudenmukaiseksi seuraamukseksi”, Gummerus sanoo.

Gummerus kertoo, että tyttö määrättiin hoitoon heti mielentilatutkimuksen jälkeen.

”Tämä kertoo siitä, kuinka vakavana terveydenhuollon viranomaiset ovat tytön tilannetta pitäneet.”

Tyttö suorittaa tuomiostaan kolmasosan, kuten lain mukaan alle 21-vuotiaat ensikertalaiset tekevät.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?