Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 12. tammikuuta 2016

Kirjeiden ja pakettien lähettäminen kallistuu, syynä lähetysten vähentynyt määrä

Postin määrän väheneminen nostaa yksittäisen lähetyksen jakelukustannusta

HS Ilta
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kotimaan 1. luokan postimerkki maksoi ennen 1,10 euroa, vastaisuudessa hinta on 1,20 euroa. Kotimaan toisen luokan postimerkin hinta puolestaan nousee eurosta 1,10 euroon.
Kotimaan 1. luokan postimerkki maksoi ennen 1,10 euroa, vastaisuudessa hinta on 1,20 euroa. Kotimaan toisen luokan postimerkin hinta puolestaan nousee eurosta 1,10 euroon. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Posti korottaa postimaksujen hintoja. Hinnankorotukset tulevat voimaan 15. helmikuuta tänä vuonna. Kirjeiden lähettäminen kallistuu keskimäärin kahdeksan prosenttia ja pakettien keskimäärin kolme prosenttia.

Hinnat nousevat, koska lähetysten määrä on vähentynyt. Jakelukustannus yksittäistä lähetystä kohtaan on sitä suurempi, mitä vähemmän jaettavaa on.

Kotimaan 1. luokan postimerkki maksoi ennen 1,10 euroa, vastaisuudessa hinta on 1,20 euroa. Kotimaan toisen luokan postimerkin hinta puolestaan nousee eurosta 1,10 euroon. 1. ja 2. luokan lähetyksen erona on, että 1. luokan lähetys menee perille nopeammin.

Enintään 20 grammaa painavan ulkomaille lähetettävän Priority-luokan kirjeen tai kortin maksu on vastaisuudessa 1,30 euroa ja Economy-luokan hinta on 1,20 euroa. 1,30 euron postimerkit julkaistaan 26. helmikuuta. Posti tiedottaa, että ulkomaille maksuksi käyvät myös 1. ja 2. luokan ikimerkit täydennettynä kymmenen sentin lisämerkillä.

Kun kuluttaja lähettää vastaisuudessa postista enintään kaksi kiloa painavan paketin, hän joutuu maksamaan 8,10 euroa, kun hän ennen selvisi 7,90 eurolla. Jos paketin lähettää itse pakettiautomaatilta tai maksaa verkossa ja vie paketin postin lähetyspaikkaan, S-kokoisen paketin hinta on 7,10 euroa. Ennen vastaava hinta oli 6,90 euroa.

S-kokoinen paketti on mitoiltaan enintään 12 senttiä kertaa 36 senttiä kertaa 60 senttiä. Painoa saa olla enintään 35 kiloa.

Postin määrää on vähentänyt sähköisen viestinnän yleistyminen. Viime vuoden tammi–syyskuussa osoitteellisia kirjeitä lähetettiin seitsemän prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2014.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?