Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 12. marraskuuta 2015

Suomalaisten työpaikkalounaat ovat kaukana ihanteista – asiantuntijat neuvovat toimistotyöläisille oikeanlaiset ateriat ja kalorimäärät

HS Ilta
 
Outi Pyhäranta / HS
”Kyllä isoja annoksia voi syödä, kunhan annoksen koostaa oikein”, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja elintarviketieteiden kandidaatti Henna Rannikko sanovat.
”Kyllä isoja annoksia voi syödä, kunhan annoksen koostaa oikein”, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja elintarviketieteiden kandidaatti Henna Rannikko sanovat. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Toimistotyöläisen ihannerytmi

Aamupala klo 6.30–9.00

(Aamupäiväkahvi noin klo 10)

Lounas klo 11–12.30

Välipala klo 14–16

Päivällinen 17.30–18.30

Iltapala noin klo 20

Suomalaisten työpaikkalounaat ovat kaukana ihanteista. Lounassyöjät mättävät lautasilleen ruokaa keskimäärin kilon painosta ja 900–1 000 kalorin edestä, lounasravintolatutkimukset ovat paljastaneet.

Se on toimistotyöläisille aivan liikaa. Seurauksena on paitsi paino-ongelmia, myös työtehon laskua.

Tarjottimet ovat pullollaan ruokaa myös nyt, kun elintarviketieteiden kandidaatti Henna Rannikko ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen istuutuvat syömään Amica-lounasravintolaan Helsingin Töölössä. Molempien pääruokalautaset ovat täynnä, samoin salaattilautaset, ja vieressä vielä palat leipää ja maitoa tai piimää.

Mutta kun tarkemmin katsoo, turhia kaloreita ei näistä annoksista löydy. Rannikolla on pääruuaksi soijapapupihvejä ja ohralisäkettä, Laatikaisella seitifilettä ja peruna. Salaatit vievät tilasta yli puolet.

”Kasviksia pitäisi olla ihan älyttömästi”, Suomen tunnetuimpiin ravitsemusterapeutteihin lukeutuva Laatikainen sanoo. ”Salaattia voi olla vaikka tarjottimellinen.”

Laatikainen ja Rannikko haluavat muuttaa suomalaisten ruokatottumuksia. He ovat kirjoittaneet istumatyöläisille nyt oman ateriaoppaan, Toimistotyöläisen ruokapäivän. Ateria- ja muita hyvinvointivinkkejä sekä ajankohtaista ravitsemustutkimusta yksien kansien väliin koostava teos julkaistaan ensi viikon torstaina.

Laatikainen ja Rannikko antavat kirjassa neuvoja konttorirotan koko vuorokauden ruokailuihin, sillä ne kaikki voivat osaltaan joko parantaa tai heikentää työvirettä ja vaikuttavat myös toisiinsa.

Ja tällainen on toimistotyöläisen ihannerytmi, jos työaika on esimerkiksi puoli yhdeksästä puoli viiteen:

Aamupala klo 6.30–9.00

Suhteellisen runsas aamupala (400–500 kcal) kannattaa syödä kahden tunnin kuluessa heräämisestä. Kunnon aamupala parantaa suorituskykyä työpäivän alkaessa ja vaikuttaa siihen, millaiseen lounaaseen päivällä päätyy.

Hyvään aamupalaan kuuluu monipuolisesti hiilihydraatteja ja proteiinia kuten puuroa, leipää tai mysliä sekä jugurttia tai raejuustoa. Lisäksi hedelmää tai marjoja ja mahdollisesti 1–2 kuppia kahvia. Päivän ensimmäinen kahvikupillinen virkistää kaikkein eniten.

(Aamupäiväkahvi noin klo 10

Jos tarvitset päivän aikana kolmesti kahvia, aamupalan ja lounaan lisäksi kolmas kahvihetki kannattaa ajoittaa aamupäivään.)

Lounas klo 11–12.30

Toimistotyöläinen tarvitsee noin 600 kilokalorin lounaan. Energiamäärältään suurempi lounas laskee iltapäivästä työtehoa turhaan.

Ainakin puolet lautasesta pitäisikin aina täyttää salaateilla, proteiinilähteeksi käyvät kala, palkokasvit, maitotuotteet tai liha. Hiilihydraattiannokseksi käy esimerkiksi yksi keskikokoinen peruna ja ruisleipäviipale. Jälkiruuaksi riittää kahvi ja esimerkiksi hedelmäviipaleet tai marjat. Jätä makeat herkut väliin.

Välipala klo 14–16

Pieni parinsadan kalorin välipala parantaa virettä lopputyöpäivästä ja hillitsee herkkuihin sortumista ruokakaupassa töiden jälkeen.

Vältä kahvia jo tässä vaiheessa päivää, sillä se saattaa haitata yöunia. Juomaksi käy tee – tai makeanhimon selättämiseen tumma kaakao. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi pähkinät, hedelmät, vähärasvaiset jugurtit ja rahkat tai ruis- ja kauraleivät. Välipala auttaa myös sortumasta herkkuihin ruokakaupassa työpäivän jälkeen.

Päivällinen 17.30–18.30

Ruokaan liittyvät ongelmat kasaantuvat valtaosalla ihmisistä iltaan, kun paikalla ei ole työkavereiden valvovia silmiä. Moni toimistotyöläinen saattaa jättää aamupalan väliin, kituuttaa pienellä lounaalla, väheksyä välipaloja – ja sortua sitten illalla.

Iltamässäilyllä voi kuitenkin olla vaikutus myös seuraavan päivän työtehoon, sillä se saattaa kostautua huonoina yöunina ja vähentää ruokahalua aamupala-aikaan.

Vältä illan lihottava voileipäralli ja syö kunnon monipuolinen noin 600 kilokalorin päivällinen. Hiilihydraatteja voi olla päivällisellä hieman enemmän kuin lounaalla, sillä ne väsyttävät sopivasti illasta.

Iltapala noin klo 20

Pieni iltapala tarpeen mukaan. 1–2 leivänsiivua riittää. Ei alkoholia. Jos mässäilet illalla epäterveellisesti, yöunesi voi häiriintyä eikä aamupala maistu seuraavana päivänä. Näin seuraavan päivän työteho saattaa kärsiä.

Syöminen ei kuitenkaan saisi olla suorittamista. Rannikko ja Laatikainen nostavat kirjan lopussa esiin armollisen 80/20-mallin: 80 kuvastaa sitä, että yleensä riittää, kun 80 prosenttia syödystä ruuasta on terveellistä. Noin 20 prosentin osuus saa puolestaan mennä pieleenkin.

”Tämä ajatus on tavallaan erilaisten dieettien vastainen. Syömisen ei pitäisi olla täydellisyyden tavoittelua”, Rannikko sanoo.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?