Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 12. marraskuuta 2015

Avaruusromuksi epäilty WTF-mysteerikappale syöksyy maahan perjantaina

HS Ilta
 
DINUKA LIYANAWATTE
On mahdollista, että kappale on peräisin 1960–70-luvun kuulennoilta.
On mahdollista, että kappale on peräisin 1960–70-luvun kuulennoilta. Kuva: DINUKA LIYANAWATTE

Maan kiertoradalle osunut, avaruusromuksi epäilty WTF-mysteerikappale iskeytyy Intian valtamereen perjantaiaamuna kello 8.21 Suomen aikaa.

Putoamispaikka sijaitsee muutama kymmenen kilometriä Sri Lankasta etelään, kertoo professori Markku Poutanen Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksesta.

Virallisesti WT1190F-niminen kappale on Poutasen mukaan mitä ilmeisimmin peräisin viimeisemmän rakettivaiheen polttoainetankista.

Tähän viittaa sen koko ja ominaisuudet. Kappale on kooltaan varsin pieni, vain 2–3 metriä. Painoa ei tunneta, mutta kappale on muodoltaan ontto.

”Emme tiedä, onko kappale peräisin 1960–70-lukujen kuulennoilta vai tuoreempaa tavaraa. Se voi olla peräisin myös sotilaallisesta satelliitista. Luultavasti jääkin mysteeriksi, mikä se on ollut”, Poutanen sanoo.

Mysteerikappale on siis voinut kiertää avaruudessa jopa vuosikymmeniä, mutta kiertorata on muuttunut pikku hiljaa niin, että se iskeytyy nyt maahan.

Poutasen mukaan kappaleen kolmen viikon pituinen kiertorata on ollut soikea ja sen etäisin piste on Maasta kaksi kertaa kauempana kuin Kuu.

WT1190F löydettiin vasta lokakuun alussa. Sen uskottiin pysyneen piilossa tiedeyhteisön silmiltä, koska se on ollut Kuun toisella puolella.

Myöhemmin kuitenkin huomattiin, että ensimmäiset havainnot kappaleesta tehtiin jo vuonna 2013. Havaintoja yhdistelemällä kappaleen rata pystyttiin laskemaan hyvin.

Käytännössä mysteerikappale saattaa tuhoutua kokonaan saapuessaan Maan ilmakehään.

”Suurin osa avaruusromusta palaa noin 70–80 kilometrin korkeudessa, mutta pieniä osia voi pudota myös mereen”, Poutanen arvioi.

Suomesta käsin putoamista ei pysty havaitsemaan harrastajavälineillä. Yleensä maahan putoavat isommat kappaleet aiheuttavat valoilmiön, mutta mysteerikappaleen iskeytyminen ei ole välttämättä näkyvää, sillä se tapahtuu päiväsaikaan.

Avaruusromun putoaminen ei ole erityisen poikkeuksellista: ihmisen lähettämää tavaraa tippuu vuosittain Maahan noin 150 000 kiloa.

”Käytännössä pieniä kappaleita tippuu joka päivä, mutta suurinta osaa niistä ei nähdä”, Poutanen sanoo.

Ainakin isommista kappaleista tiedetään yleensä, mistä ne ovat peräisin.

Avaruudessa kiertävä romu aiheuttaa Poutasen mukaan vaaraa toimiville satelliiteille ja miehitetyille avaruuslennoille. Maahan putoamisista ei ole aiheutunut vahinkoja ihmiselle viimeisten vuosikymmenten aikana, vaikka tietty riski on olemassa.

”Suurin osa kappaleista putoaa mereen. Uudet Maata kiertävät satelliitit tulevat ohjatusti alas.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?