Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 12. marraskuuta 2015

”Teknologian Tomorrowland”, ”Höyryä ilmassa”, ”Uusi Etyk” – Osanottajat kuvailevat, miltä Slush tuntuu

HS Ilta
 
Juhani Niiranen / HS
Brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior onnistui haalimaan Slushista yritykselleen rahoittajan.
Brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior onnistui haalimaan Slushista yritykselleen rahoittajan. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Ruudulla vilahtelee jättirobotteja, ydinohjuksia ja eeppisiä taisteluja maailmanhallinnasta.

Helsingin Messukeskuksen käytävällä on meneillään peliyrittäjien pitchaus-kilpailu. Vietnamilainen Tuan Tu Dinh myy sijoittajille perustamansa Simple Connect Fun Gamesin lippulaivaa, Metal Marinesia. Ympärillä seisoo kymmenkunta ihmistä.

”En tiedä kuulivatko he mitään. Ympärillä on niin paljon hälyä, eikä ole mikkiä”, Dinh valittelee.

Muuten pitchaus meni omasta mielestä hyvin. Vietnamilaisyrittäjä on ensimmäistä kertaa Suomessa, ja tunnelma ei voisi olla korkeammalla.

”Olen hieman typertynyt. Se ihmisten ja mahdollisuuksien määrä, johon Slushissa törmää, on todella huikea.”

Sijoittajia on valunut Fun Gamesin kojulle tasaista virtaa, mutta raha ei ole vielä vaihtanut omistajaa. Dinh sanoo tulevansa ehdottomasti takaisin ensi vuonna. Edes kylmyys ei haittaa, koska tunnelma on niin hyvä, mies vakuuttaa.

Muutaman metrin päässä pitää vartiota brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior. Juniorin perustama Imgnation Studios kehittää virtuaalitodellisuuspelejä muun muassa Facebookin Oculus Rift -pelilaitteelle. Yhtiö on myös tehnyt kaksi virtuaalitodellisuuskokemusta suomalaiselle peliyhtiö Roviolle.

Junior on yhtä hymyä. Syykin selviää nopeasti.

”Etsimme vakavasti rahoitusta yhtiöllemme, ja hyvältä näyttää. Itse asiassa me tavallaan löimme täällä juuri lukkoon aika ison diilin. Sijoittaja on kanssa Brasiliasta, ja työskentelee Roviolle.”

Startup-yritysten suurtapahtuma Slush kerää Helsinkiin valtavan määrän yrittäjiä ja sijoittajia ympäri maailmaa.

Parikymppiset insinööriopiskelijat Georgios Karaiskos ja Eleni Michael ovat saapuneet paikalle Ateenasta. Kaksikko edustaa Geomiso-yritystä, joka tarjoaa rakennushankkeille ohjelmistopalvelua.

Eleni kehuu Slushia vuolaasti.

”Olemme tavanneet joitain sijoittajia, ja joitain on tullut käymään pisteellämme. Mitään diilejä ei ole vielä tethy, mutta käyntikortteja on vaihdettu.”

Georgios lisää, että Slush avaa Geomisolle myös mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden startup-yritysten kanssa.

Omia rahojaan sijoittava ohjelmistoalan yrittäjä Mikko Välimäki tutkailee kreikkalaisfirman palvelua kiinnostuneena. Raha ei kuitenkaan vaihda omistajaa. Välimäki etsii jotain pidemmälle työstettyä. Hirveän hyvä idea opiskelijoilla, hän toteaa, mutta todella kesken.

Välimäki katselee ympärilleen ja hymyilee.

”Sijoittajan näkökulmasta täällä on tosiaan pöhinää ja höyryä ilmassa. Viimeksi kun kävin kolme vuotta sitten, tämä oli paljon pienempi tapahtuma. Nyt tämä on se paikka, missä pitää olla, ihan Euroopan mittakaavassakin.”

Suomalaissijoittaja on paikalla lähinnä tapaamassa vanhoja kavereita ja tutustumassa ihmisiin. Hyviä sijoituskohteita ei ole löytynyt.

”Olen tällainen konservatiivinen kaveri, en usko että tulen näiden päivien aikana laittamaan rahaa mihinkään. Ehkä joidenkin kanssa käydään keskusteluja jatkossakin”, Välimäki pohtii.

”Slush on hengennostatusta ja verkostoitumista. Itse löydän kiinnostavia firmoja niin, että tapaan jonkun sattumalta tai luen lehtijutun ja otan yhteyttä. Aika harvoin tällaisessa tapahtumassa törmää johonkin, joka on oikeasti tosi kiinnostavaa.”

Välimäki ei halua vähätellä Slushin merkitystä. Silmät kirkastuvat, kun mies alkaa kuvailla miten tärkeä kohtaamispaikka Helsingin Messukeskuksesta on tullut.

”Täällä on ihmisiä ympäri maailmaa! Tuolla on korealaisia firmoja kymmenkunta, tuolla taas liuta italialaisia. Eilen venäläiset kertoivat minulle tulevansa tänne tapaamaan sijoittajiaan. Venäläinen firma tulee Moskovasta Helsinkiin tapaamaan viittä isoa kansainvälistä sijoittajaa, joista yksikään ei ole suomalainen. Kyllä se jostain kertoo. Tämä on kai se uusi Etyk.”

Slush on onnistunut tuomaan suomalaiset suuryritykset ja startupit saman katon alle. Paikalla ovat käytännössä kaikki suurten pörssiyritysten johtajat. Se ilahduttaa startup-kiihdyttämö Verticalin perustaaja Kenneth Saloniusta. Vertical tuo terveysteknologia-alan pienyrityksiä yhteen suuryritysten kanssa.

”Näimme, että se voisi auttaa pieniä yrityksiä pääsemään paremmin markkinoille. Nyt meillä on muun muassa Samsungin ja Soneran kanssa yhteistyötä. Slushin tärkeimpiä anteja tänä vuonna on, että täällä on todella paljon perinteisiä yrityksiä hakemassa uutta kulttuuria ja tekemisen tapaa. Suuryritykset ovat vihdoin löytäneet tämän kentän.”

Verticalin kojulla työskentelevä Marina Lindberg arvioi, että juttelemassa on käynyt ainakin 500 ihmistä. Sijoittajia on tullut niin paljon, että tapaamisia on jouduttu sopimaan myöhemmäksi. Lindbergin mukaan Slush on yksi Euroopan tärkeimpiä terveysteknologian tapahtumia.

Kojulla myös päivystävä Sofia Forsten oli innoissaan, kun pääsi Slushiin töihin.

”Tämä on teknologian Tomorrowland!” Forsten hehkuttaa, viitaten Belgiassa järjestettävään suureen elektromusiikkifestivaaliin.

Slushissa ei tosin käytetä psykedeelisia huumeita, kuten sieniä. ”Käytävän päästä löytyy kyllä heinäsirkkoja”, Forsten kertoo.

”Täällä on energiatasot niin korkealla, ettei mitään sieniä tarvita”, nauraa Lindberg.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?