Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta kaivos

Tässä on Talvivaaran malmia. Se sisältää nikkeliä, sinkkiä, uraania ja kysymyksen Kainuun kohtalosta. Miten kaivos muuttui syrjäseudun pelastajasta sylkykupiksi? Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Sunnuntai-sivuilla toukokuussa 2012.

Anssi Miettinen HS
Veera Luoma-aho HS
HS Ilta
perjantaina 13. maaliskuuta 2015

Euro. Se oli koko kauppasumma.

Oli 27. helmikuuta 2004. Kaivosinsinööri Pekka Perä kaivoi taskustaan euron kolikon ja ojensi sen Outokummun edustajalle metalliyhtiön pääkonttorissa Espoossa.

Talvivaaran nikkeliesiintymän kaivosoikeudet vaihtoivat omistajaa. Outokummun neuvottelija hämmentyi. Mitä hän lantilla tekisi?

Pekka Perä tiesi. Hän osti kolikon takaisin kahdella eurolla ja säilöi sen kassaholviinsa.

Perällä oli silmää historialle, vaikka vasta monta vuotta myöhemmin selvisi, että kyseessä tosiaan oli oikea onnenlantti. Perästä oli tuleva yksi Suomen rikkaimmista miehistä.

Ja ainakin jonkin aikaa hän sai olla koko kituvan Kainuun pelastaja. Kukaan muu Kekkosen jälkeen ei ollut tehnyt maakunnalle niin paljon hyvää.

Kunnes tuli haju.

Kaupanteon aikaan Perä ei vielä elätellyt toiveita. Itse asiassa talvella 2004 hän piti liki varmana, ettei Talvivaaraan perustettaisi kaivosta.

Talvivaaran mittava esiintymä oli tunnettu jo kymmeniä vuosia, mutta sen louhimiseen ei ryhdytty, koska malmin nikkelipitoisuus oli pieni. Siksi myös Outokumpu oli hylännyt hankkeen kannattamattomana. Ei Peräkään tuolloin tiennyt, miten kaivoksen saisi tuottavaksi. Hänellä oli kuitenkin vahva näkemys siitä, että metallien hinnat nousevat roimasti. Kiina imi metalleja.

Perä oli 39-vuotias ja kokenut kaivosinsinööri. Hän oli aloittanut Outokummussa ennen valmistumistaan 1990, ja kolunnut kaivoksia.

Yhtiössä havaittiin varhain, että Perä oli suuri persoona ja ennen muuta projektimies. Hän rakasti uuden rakentamista ja kyllästyi helposti, kun asiat muuttuivat projekteista prosesseiksi, rutinoituivat ja alkoivat sujua omalla painollaan.

Kun Perä osti kaivosoikeudet, kotimainen kaivosala oli maanraossa. Suomen kaivosteollisuutta oli ryhdytty ajamaan alas jo 1980-luvulla, kun metallien hinnat olivat alhaalla. Nyt kansakunta vannoi Nokian, ohjelmistojen ja korkean jalostusasteen tuotteiden nimeen.

Myös Perän oma ammatillinen tulevaisuus oli epävarma. Outokumpu oli päättänyt luopua kaivostoiminnasta.

Perällä, pahaisella projektipäälliköllä, ei ollut tietenkään rahaa kokonaiseen kaivokseen. Mutta Sotkamon nikkeliesiintymä ei kiinnostanut ketään muutakaan. Eikä se tosiaan maksanut kuin yhden euron.

Kauppaan sisältyi ehto: jos kaivos joskus perustettaisiin, Outokumpu saisi ostaa siitä viidenneksen. Perä halusi näyttää, että suomalainen vuorimies voi tehdä kotimaan kamarasta kannattavaa liiketoimintaa.

Sotkamon nikkeliesiintymä oli löydetty jo 1970-luvulla. Nikkelin lisäksi mustaliuskeessa oli sinkkiä, kuparia, kobolttia, mangaania ja uraania.

Perinteisin menetelmin sitä oli hankala rikastaa kannattavasti. Outokumpu oli silti upottanut Talvivaaran tutkimiseen kymmeniä miljoonia euroja.

Valtauksen hankittuaan Perä alkoi tutkia kaivosoikeuksiin liittyviä papereita. Muutamat raportit kiinnittivät hänen huomionsa. Outokummun tutkimuskeskuksen biokemisti Marja Riekkola-Vanhanen oli tutkinut niin kutsuttua biokasaliuotusmenetelmää, jossa metalleja irrotetaan malmista bakteerien ja kemikaalien avulla. Se oli varsin uusi ja kokeellinen menetelmä.

Outokummun laboratorioissa oli tutkittu 1990-luvulla myös sitä, voitaisiinko Talvivaaran nikkeliä liuottaa mikrobeilla.

"Johtopäätös oli jo alkuperäisissä raporteissa, että se voisi erittäin hyvin onnistua", Riekkola-Vanhanen muistelee nyt.

Outokumpu ei kuitenkaan vienyt hanketta eteenpäin, mikä turhautti yhtiön kemistejä. Tekniikka oli kokeellista ja Outokumpu kankea.

Hitaudesta ei voinut syyttää tarmokasta kaivosinsinööriä. Raportit nähtyään Pekka Perä kiiruhti heti Poriin Outokummun tutkimuskeskukseen ja halusi tietää lisää. Riekkola-Vanhanen ei aluksi innostunut yllätysvieraasta, mutta Perä houkutteli jo eläkeikää lähestyvän biokemistin projektiinsa.

Aluksi liuotusta piti kokeilla. Onnistuisiko nikkelin bioliuotus ja metallien talteenotto Sotkamon pakkasissa ja suurilla malmimäärillä? Tätä Talvivaara pääsi testaamaan syksyllä 2005. Kokeet onnistuivat hienosti.

Nyt tarvittiin vain monenlaisia lupia ja rahaa – ihan hirveästi rahaa.

Moni asia Talvivaaran kaivoksen alkuvaiheen ajoituksessa osui nappiin. Raaka-aineiden ja mineraalien niin kutsuttu supersykli oli alkanut 2004, ja erityisesti nikkelistä oli kovaa kysyntää. Nikkeli kallistui hurjaa vauhtia: Talvivaaran kaivos alkoi näyttää järkevältä taloudellisesti.

Kun Talvivaara listautui Lontoon pörssiin kesäkuussa 2007, kaikki oli toisin kuin kaivoksen kaupanteon hetkellä kolme vuotta aiemmin. Nikkeli maksoi jo 54 000 dollaria tonnilta. Sijoittajat suorastaan taistelivat nikkelihankkeista.

Perä keräsi uusilta osakkeenomistajilta yli 300 miljoonaa euroa ja sai investointeihin lisäksi 220 miljoonan euron pankkilainat.

Perällä oli siis yli puoli miljardia euroa ja laaja valtaus kainuulaista metsämaisemaa. Rakentaminen saattoi alkaa. Ja sillä oli kiire.

Se oli kerrankin oikeaa Kainuun juhlaa. Oli kesä 2007.

Talvivaaran peruskiven muuraukseen oli saatu paikalle kokonaista kolme ministeriä: maakunnan oma tyttö, ympäristöministeri Paula Lehtomäki, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen ja itse pääministeri Matti Vanhanen. Ei ollut ihme, että keskustalaiset ministerit olivat vaivautuneet keskelle korpea. Kaikki halusivat osansa Kainuulle tärkeän hankkeen hohdosta.

Kainuun kehitys oli vuosikymmenten ajan ollut kehnoa lähes kaikilla mahdollisilla mittareilla. Mutta nyt tänne, sotkamolaiseen metsään, olisi pian kovaa vauhtia nousemassa valtava kaivoshanke.

Talvivaaraan kohdistuneet odotukset olivat suuret. Ehkä hanke voisi kääntää koko maakunnan kurssia? Uusien työpaikkojen toivottiin pitävän nuoret perheet alueella ja houkuttelevan paluumuuttajia.

Talvivaarasta toivottiin kotimaista ja kestävää Kainuun ihmettä.

Ympäristöministeri Lehtomäki vakuutti muuraustilaisuudessa, että ympäristöluvan ehtojen toteutumisen seuranta tulisi olemaan tiukkaa.

Suomen luovin kunta. Suomen yrittäjämyönteisin kunta.

Kunnanjohtaja Petri Kauppisen työhuoneen seinällä olevat diplomit kertovat, että nyt ei olla missä tahansa. Pieneksi kunnaksi Sotkamo on poikkeuksellisen elinvoimainen. Työttömyys on maan keskitasoa. Kunta ikääntyy paljon hitaammin kuin seudun muut kunnat.

Asukasmäärä on tosin lasku-uralla: vuonna 2010 asukkaita oli 10 703. Viime vuonna heitä oli 10 702. "Kysymys kuuluu, minne se yksi meni. Haetaan se äkkiä takaisin", Kauppinen vitsailee.

Kun puhutaan vakavasti, Sotkamo on Kainuun kunnista ainut, jonka asukasluku ei ole selvästi laskenut.

Petri Kauppinen tietää, miksi.

"Kunta menestyy luomalla työpaikkoja. Jos kunnan ainoa tehtävä on valtionosuuksien jakaminen, sellainen kunta joutaa mennäkin", sanoo Kauppinen työhuoneessaan nyt, viisi vuotta Talvivaaran peruskiven muurauksen jälkeen.

Hän kertaa ylpeyttä äänessään sotkamolaista yritteliäisyyttä: on Vuokatti, rekisteröidyillä yöpymisillä Suomen suurin ympärivuotinen matkailukohde, on yhä laajentuva Katinkullan lomakeskus ja teknologiakylä Snowpolis. Ja tietenkin kunnan ylpeys, Suomen paras pesäpallojoukkue Sotkamon Jymy.

Sotkamon imago on erinomainen: luontoa, yrityksiä, urheilua, matkailua. Mutta miten puhtoiseen kuvaan oikein sopii kaivosteollisuus?

"Sotkamossa kaivostoiminta ja matkailu ovat eläneet 40–50 vuotta rinnakkain. Ne ovat yhteen sovitettavissa", Kauppinen sanoo. Niiden on ehkä myös oltava. Sotkamossakin tarvitaan lisää työpaikkoja.

Edellä kerrotun valossa ei ole ihme, että Sotkamon ja Talvivaaran yhteistyö sujui alusta lähtien sukkelasti. Kunnalta kaivos sai rakennusluvan jo ennen ympäristölupaa.

Myönteisyyteen saattoivat vaikuttaa myös työ- ja elinkeinoministeriön selvitykset. Ennustusten mukaan Talvivaara toisi kunnalle satoja työpaikkoja ja verotuloja noin 9,5 miljoonaa euroa vuodessa.

"Jätin ne omaan arvoonsa", Kauppinen toppuuttelee nyt.

Se saattaa tietenkin olla jälkiviisautta. Nyt nimittäin tiedetään, että ennuste oli turhan optimistinen. Sotkamolaisia on kaivoksella töissä noin 130, ja tuloverot, yhteisövero ja kiinteistövero jäävät yhteensä alle kahden miljoonan. Vertailun vuoksi: matkailu työllistää noin 500 sotkamolaista.

Kauppista harmittaa kaivosten ja matkailun asettaminen vastakkain.

"Kaivoksilla on paljon välillisiä vaikutuksia, ja toisaalta matkailuunkin on jouduttu investoimaan satoja miljoonia."

Puolusteleva sävy on kuitenkin kaukana viiden vuoden takaisista hurraahuudoista. Kesällä 2007 ilmassa oli lähes ennenkuulumatonta toiveikkuutta.

"Koko hanke on meille kainuulaisille uuden valon sytyttämistä", sanoi Paula Lehtomäki puheessaan kutsuvieraille.

Se oli hieno päivä, Kainuun Sanomien mukaan maakunnan sotienjälkeisen taloushistorian suurin.

Viisi vuotta myöhemmin, toukokuussa 2012, niin maisema kuin tunnelmakin ovat muuttuneet.

Missä oli aiemmin metsää, on nyt kahden Keravan kokoinen kaivosalue, jonka mittasuhteet hengästyttävät. Kiitotien levyisiä teitä jyräävät kivitalon kokoiset maansiirtokoneet. Avolouhos alkaa olla jo kunnon kuopalla.

On altaita, murskaamoja, varastoja, säiliöitä, huoltorakennuksia ja putkea loputtomiin, ja oma rautatie.

Louhittu malmi on mustaa kuin hiili. Malmimurskaa on koottu kahdeksan metriä korkeisiin kasoihin, joista suurin on pinta-alaltaan 240 jalkapallokentän kokoinen.

Kaivosalueelle on rakennettu useita tehtaita: yksi tuottaa vetyä, toinen rikkivetyä, ja suurin eli metallitehdas muuttaa rikkivedyn avulla metallit liuoksesta sakeammaksi ja myyntikuntoon. Kiistelty uraanin talteenottolaitos on kohta valmis, mutta se käynnistetään vasta ympäristöluvan varmistuttua.

Talvivaaraan on tähän mennessä investoitu yli miljardi euroa.

Kaikki on suurta, paljon ympäristöään isompaa. Vuoksen ja Oulujärven vesistöalueen vedenjakajalle syntyi muutamassa vuodessa Euroopan suurin nikkelikaivos.

Sen luvut huimaavat päätä. Viime vuonna Talvivaarassa louhittiin 28 miljoonaa tonnia malmia ja sivukiveä. Tästä saatiin 16 000 tonnia nikkeliä ja tuplasti sinkkiä, joka on selvästi nikkeliä halvempaa. Talvivaara kulutti viime vuonna 762 000 tonnia kemikaaleja.

Teknisten ongelmien ja seisokkien takia Talvivaara on kuitenkin jäljessä tavoitteistaan ja aikatauluistaan. Uusi toimitusjohtaja Harri Natunen muistuttaa, että pitäisi päästä 30 000 nikkelitonnin vuosituotantoon.

Juuri nyt Talvivaara ei erityisesti mainosta mittavaa laajennushankettaan, joka tarkoittaisi muun muassa kaivosalueella sijaitsevan Kolmisoppijärven osittaista kuivattamista. Ei ole mitenkään varmaa, että edes luvat toimenpiteeseen irtoavat.

Tunnelma kaivoksella on apea. Talvivaaran päästöistä on kohuttu jo vuosi.

Maakunnan pelastajasta on tullut sylkykuppi. Siltä ainakin työntekijöistä tuntuu.

"Mediamylläkkä on mennyt yli äyräiden. En koe, että tämä olisi katastrofi tai hirveä paikka. Ihmisillä on vääristynyt kuva. Ei täällä myrkkypilvessä kuljeta", sanoo sähköasentaja Tero Pulkkinen, yksi Talvivaaran noin 500 työntekijästä.

Eritoten talvivaaralaisia ihmetyttävät ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) lausunnot. Vappuna hän väläytti hallintopakkoa eli kaivoksen sulkemista. Tero Pulkkinen vahvistaa, että henkilöstö pelkää: "Kukin vuorollaan on pönkkää lyömässä Talvivaaran ovelle, ministereitä myöten. Täällä on paljon nuorta porukkaa, asuntovelallisia."

Myös paikallislehdissä kirjoittelun sävy on muuttunut. Sotkamo-lehden toimituksen seinään on ripustettu lehtien kansia:

Kuntalisä toi uusia asukkaita

Näin pilkkii Suomen mestari

Lumikelkkojen kiitoa

Nyt lehden päätoimittaja Martti Huusko esittelee lehden juttuarkistoa: 241 Talvivaara-hakusanalla löytyvää juttua. Oma lukunsa on nettikeskustelun räjähtäminen. Uusimman kirjoituksen alle on kertynyt muutamassa päivässä 780 kommenttia. Otsikko kuuluu: "Laitetaan kiinni koko paska."

Lehti on näköalapaikka siihen, kuinka asenteet Talvivaaraa kohtaan muuttuivat. Keväällä 2010 Sotkamon kunnankin puheet kovenivat. Tätä ennen kaivoksen haitat olivat koskeneet pientä joukkoa.

Paikallisesti iso juttu oli se, kun maaliskuussa työntekijä, 36-vuotias kolmen lapsen isä, kuoli rikkivetymyrkytykseen.

Haju muistutti mätää kananmunaa. Vuonna 2010 Tuula ja Eelis Määtän lomakylän vieraat jättivät mökin pöydälle lappusen: muuten ihanaa, mutta kun se haju.

Sotkamolaiset maatilamatkailun pioneerit olivat haistaneet lemun itsekin. Jonkin aikaa he etsivät tilaltaan ihmeissään tukkiutunutta viemäriä, ja kesti hetken, ennen kun he ymmärsivät: Talvivaara. Sinne oli linnuntietä parikymmentä kilometriä.

Pahimmillaan haju oli kulkeutunut melkein 70 kilometrin päähän.

Siinä vaiheessa Ari ja Anne Kanasen kotona oli kaksi vuotta luututtu.

Opettajana työskentelevän insinöörin ja työterveyslääkärin kirkkaanpunainen hirsitalo sijaitsee komealla metsäisellä rinteellä, joka viettää järveen. Hakonen-järven toiselta puolelta, muutaman kilometrin päästä, alkaa Talvivaaran alue.

Toukokuisena iltana kaivokselta kantautuu louhinnan ääni, vuorokauden jokaisena tuntina kuuluva tasainen taustamelu – sen takia Ari nukkuu korvatulpat korvissaan.

Pöly oli tullut melkein heti, kaivoksen ensi räjäytyksistä. Se ei ollut tavallista, vaan tummaa ja nokimaista.Pölyä oli kaikkialla: hirsissä, grillikatoksessa, ja jos avasi ikkunan, sisällä asunnossa. Tuhkakylän nimessä on kohtalon ivaa.

Kun Kanaset saivat tietää Talvivaarasta, heidän suhtautumisensa oli ollut varovaisen positiivinen, he kertovat nyt. Kesti tovin, ennen kun hankkeen laajuus alkoi hahmottua.

"Kesällä 2008 loppui jo kaikki toiveikkuus. Se oli ihan kauheaa."

Vuosiin elämä Tuhkakylässä ei ole ollut ennallaan. Sinne kantautuu kaivoksesta kaikki: hajun, tuhkapölyn ja taustamelun lisäksi avolouhosten räjäytyksistä aiheutuva tärinä.

"Miten voi olla suomalaisessa arvomaailmassa mahdollista, että tällainen luonnon sotkeminen on kaivokselle sallittua", Anne Kananen puuskahtaa. "Tuhotaan ihmisten kodit."

Tästä kaikesta Talvivaara olisi ehkä selvinnyt ilman kohua. Mutta sitten tulivat vesistöongelmat.

Niiden syy oli alun perin haju. Kun asukkaat ja etenkin lähiseutujen matkailuyrittäjät alkoivat valittaa löyhkästä, Talvivaara yritti vähentää rikkivetypäästöjään lipeäpesun avulla. Se johti katastrofiin, johon yhtiö havahtui syksyllä 2010. Kaivosten poistovesien natrium-, sulfaatti- ja mangaanipitoisuudet olivat kymmeniä, jopa satoja kertoja ympäristöluvassa arvioitua suuremmat.

Selvimmin ongelmat näkyivät kolmessa pienessä järvessä kaivoksen lähellä: Salmisessa, Kalliojärvessä ja Kivijärvessä. Yleinen mielipide alkoi kääntyä Talvivaaraa vastaan. Pelastajasta puhuttiin pilaajana.

Myös uraanilouhintasuunnitelmat, jotka Talvivaara julkaisi alkuvuodesta 2010, olivat paikkakuntalaisille suuri yllätys. Uraani mainittiin alkuperäisessä ympäristöluvassa vain u-kirjaimella, eikä uraanista ollut alun perin julkisuudessa puhetta.

Kanaset eivät vastusta sitä, että uraani otetaan talteen – se on heille tässä vaiheessa melko samantekevää. Mutta heidän mielestään uraaniasia hoidettiin epärehellisesti.

"Kukaan ei kysynyt meiltä, haluammeko tänne valtavaa uraanilouhosta. Talvivaaran ympäristöluvat ovat perustuneet valheelle", Ari Kananen sanoo. "Jo sana uraani pilaa paikkakunnan maineen."

Talvivaaran mukaan kyse ei ollut pimityksestä. Yhtiön mukaan uraanin talteenotto metalliliuoksesta uuttamalla huomattiin mahdolliseksi vasta paljon myöhemmin. Mutta ymmärsivätkö Kanaset alun perin, mitä kaivos tarkoittaisi?

"Meille luvattiin, ettei mikään saastu, että kaikki päästöt pidetään."

Pienelle kyläyhteisölle ja sen asukkaille hanke on ollut vaikea.

"On muistutuksia, selontekoja, nytkin neljä eri prosessia päällekkäin. Olemme aivan uupuneita."

Ja ongelma on myös Talvivaaran asenne, Kanaset sanovat. Heidän mielestään Talvivaaran suhtautuminen muuttui vasta vuosi sitten. Aluksi kaikki mahdolliset haitat oli kiistetty, yhtäkkiä asenne muuttui närkästyneen puolustelevaksi.

Mutta on todellistakin muutosta tapahtunut. Talvivaara on perustanut ympäristöasioista tiedottavan blogin, on pidetty tupailtoja ja tiedotukseen on palkattu lisäväkeä.

Silti Kanasten mukaan Talvivaaran yllä leijuu kunnassa outo puhumattomuus. Myös usko viranomaisiin on mennyt.

Oli kesäinen iltapäivä 2007, kun Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola sai ensimmäistä kertaa luettavakseen Talvivaaran ympäristölupapaperit.

Aikaa kommentointiin oli puoli päivää, Veistola muistelee.

"Lupapapereista puuttui paljon perusjuttuja. Etelä-Suomessa se ei olisi voinut olla mahdollista."

Veistola pitää Talvivaaraa suomalaisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn historian suurimpana epäonnistumisena. Hänen mukaansa on tavallaan ymmärrettävää, että yritykset pyrkivät saamaan laajat oikeudet mahdollisimman vähäisillä rajoituksilla – se on normaalia yritystoimintaa. Mutta sen sijaan hänestä on ihmeellistä, että uraani jäi virkamiehiltä huomaamatta.

"Se on tosi kummallinen juttu."

Kaivosala on kasvanut hurjaa vauhtia, ja sen valvonta on erittäin vaikeaa. Tarvitaan kokemusta, jollaiseksi ei riitä pelkkä lain tuntemus. Viranomaisen osaamisen tason pitäisi olla yhtä suurta kuin kaivoksen.

Talvivaaran lisäksi pyörityksen keskelle on joutunut ympäristöluvan valvoja, Kainuun ely-keskus. Se on saanut niskaansa syytöksiä: Miksei ole valvottu kunnolla? Miksei ole käytetty uhkasakkoa?

Kajaanin ely-keskuksen neuvotteluhuoneessa istuu kiusaantuneen oloinen mies. Hän on se virkamies, jonka on pitänyt valvoa Talvivaaraa: kaivoksen vastuuvalvoja, ympäristögeologi Ilkka Haataja. Valokuvaankaan hän ei suostu mielellään.

Kukapa tahtoisi olla tällä hetkellä ihmisten mielissä mies, joka ei ole saanut Talvivaaraa järjestykseen.

"Meillä on varmasti nykyään Suomen paras osaaminen", Haataja kuittaa. Hänen mielestään Talvivaaran kohdalla on tehty kaikki mahdollinen. Joidenkin mielestä ongelman on aiheuttanut se, että ympäristökeskukset muuttuivat muutama vuosi sitten aluehallinnon uudistuksessa osaksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia.

Ilkka Haatajan mielestä ympäristöpuoli hoitaa tehtäviään hyvin itsenäisesti. Haatajasta ydinongelma on sen sijaan se, että yhteiskunta on liian kankea reagoimaan kaivosbuumin kaltaiseen muutokseen. Eikä mitään ole opittu, Haataja sanoo.

Rahaa ei ole.

"Resurssien tarpeesta lähetellään kirjeitä ees taas ministeriöihin, eikä sitä rahaa kuitenkaan mistään tule", Haataja tokaisee turhautuneena.

Suomen luonnonsuojeluliiton Tapani Veistolan mukaan yva-prosessin ja valvonnan heikkouksista on turha syyttää yksittäisiä virkamiehiä. Mutta toisaalta ongelmana on, että piirit ovat pienet. "Eihän Suomessa edes tarvita mitään korruptiota. Kaikki täällä ovat muutenkin jossain samassa metsästysseurassa."

Kuvio on hänestä inhimillinen: valvottavat ja valvojat saattavat tuntea toisensa, tutustua, on entistä vaikeampi olla tiukka.

Veistola puhuu vuorimieshengestä. Moni luonnonystävä lähtee opiskelemaan geologiaa, mutta alan tuotantokeskeinen kulttuuri muuttaa idealistit nopeasti.

"Vuorimiehissä on vähän sellaista yli-ihmismoraalia: me osaamme nämä jutut muita paremmin, joten saamme tehdä mitä tahansa."

Nykyään maailma on muuttunut. Kaikilta yrityksiltä vaaditaan sosiaalista ja ympäristövastuuta.

Siihen on vuorimiehenkin nöyrryttävä.

Tupakkatauolla Pekka Perä polttaa kaksi Marlboroa putkeen. 47-vuotiaan kaivosinsinöörin kasvoilta näkee, että kaivoksen rakentaminen on raskasta puuhaa.

"Me ollaan ansaittu ihan kunnon selkäsauna, mutta eihän tässä ole mitään kohtuutta. Jonkinlainen oikeudenmukaisuus – edes suhteutus – puuttuu kokonaan", hän puhisee yhtiön pääkonttorilla Espoon Haukilahdessa.

Perän mielestä Talvivaarasta on tullut poliittinen pelinappula.

"Kaiken lähtökohta on uraani, joka siellä taustalla antaa sen poliittisen aspektin. Näkee, että vaalit on tulossa."

Perän mielestä Talvivaaran ympäristöongelmia liioitellaan. Eikä huomioida, mitä kaivosyhtiö on tehnyt asioiden korjaamiseksi.

Eikä Talvivaara suinkaan ole ainoa suomalainen teollisuusyritys, joka suoltaa Suomen vesistöihin sulfaattia, hän muistuttaa. Perä on myös oikeassa.

Talvivaara on pilannut ympäristöään, mutta laajamittaisesta ympäristötuhosta puhuminen on ainakin toistaiseksi liioittelua. Jätevesien sulfaattipitoisuus oli suurimmillaan 2011. Sittemmin Talvivaara on saanut prosessivesiä paremmin kierrätetyksi ja päästöt ovat vähentyneet. Talvivaara on myös sijoittamassa noin 13 miljoonaa euroa ympäristöinvestointeihin. Perä painottaa tiukasti, että ympäristöongelmat eivät ole johtuneet kiireestä.

"Kun rakennetaan, on aina kiire. Kiire antaa motivaatiota. Jos ei ole kiire, koskaan ei tule valmista."

Talvivaaran työntekijät vaativat tänä viikonloppuna työrauhaa avoimessa kirjeessä. Rauhaa toivoisi myös Perä. Mutta se taitaa olla mennyttä maailmaa. Suuri, luonnolle ehkä jopa korjaamattomia ongelmia aiheuttanut pörssiyhtiö ei voi enää vaatia työrauhaa muulta maailmalta.

Perän mukaan virheitä on tehty – rakentamisessa, tiedottamisessa, vaikka missä – ja se on ihan normaalia, inhimillistä.

"Lentokoneitakin putoaa", hän tokaisee.

Se on tyypillistä Perää, vähän vaarallista vitsailua. Hänen huumorinsa on hiilenmustaa.

Pekka Perä osaa puhua. Tarinoiden merkityksen hän tajusi jo myydessään hankettaan sijoittajille.

Näin hän sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa neljä vuotta sitten, kun kaikki oli vielä hyvin: "Kukaan ei myy mitään tunnuslukujen hyvyydellä, vaan mielikuvilla. Kassavirtakäyrä on hyvä tietää, mutta tarinalla hanke myydään. Kerrot esimerkiksi, mitä hyvää teet seudulle, kun perustat kaivoksen ja kuka sinua tukee. Pitää olla hyvä tarina. Ei kukaan kehu, että hyvät faktat. Faktat voi tarkistaa aina jälkikäteen."

Ehkä Perä kuvitteli, että tarinan juoni on hänen käsissään.

Jo Aristoteles tiesi, että hyvässä tarinassa on alku, keskikohta ja loppu.

Talvivaaran tarinassa on ollut monta yllättävää käännettä, mutta silti se on vasta alussa. Jos kaivos selvittää ongelmansa, sen pitäisi tuottaa vaurautta Kainuun maakuntaan jopa 60 vuoden ajan.

Sitten alkaa mittava työ jälkien korjaamiseksi.

Outi Pyhäranta / HS
" Ihmisillä on vääristynyt kuva. Ei täällä myrkkypilvessä kuljeta", sanoo sähköasentaja Tero Pulkkinen, yksi Talvivaaran noin 500 työntekijästä.
" Ihmisillä on vääristynyt kuva. Ei täällä myrkkypilvessä kuljeta", sanoo sähköasentaja Tero Pulkkinen, yksi Talvivaaran noin 500 työntekijästä.

HS ILTA

HS Klassikko:

Musta kaivos

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?