Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 13. marraskuuta 2015

Ensimmäinen aita kahden Schengen-maan välillä toteutuu – Itävalta tekee metalliaidan Slovenian rajalle

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
MICHAELA REHLE / Reuters
Siirtolaiset odottelivat teltassa Itävallassa torstaina. He olivat matkalla Saksaan.
Siirtolaiset odottelivat teltassa Itävallassa torstaina. He olivat matkalla Saksaan. Kuva: MICHAELA REHLE / Reuters

Berliini

Itävallan hallitus päätti perjantaina aamupäivällä rakentaa Slovenian vastaiselle rajanylityspaikalle aidan. Siitä on tulossa ensimmäinen Schengen-alueen sisälle rakennettava aita. Slovenia rakentaa jo pakolaisten vuoksi aitaa Kroatian vastaiselle rajalle, mutta Kroatia ei vielä kuulu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen.

Schengen-alue on Euroopan vapaan liikkuvuuden kulmakivi. Sen ideana on, että ihmiset voivat liikkua maasta toiseen ilman passintarkastuksia.

Schengen-maa voi kuitenkin halutessaan ottaa rajatarkastukset käyttöön väliaikaisesti esimerkiksi turvallisuuden tai järjestyksenpidon vuoksi. Suuret siirtolaismäärät ovat saaneet useat Euroopan maat harkitsemaan aitoja ja rajatarkastuksia.

Ruotsi aloitti rajatarkastukset torstaina.

Itävallan aidan on määrä olla 3,7 kilometriä pitkä ja kaksi metriä korkea, kertoo itävaltalainen Der Standard -lehti. Se on määrä tehdä kovasta teräsverkosta. Suunnitelman mukaan aita yltää Spielfeldin rajanylitysasemalta 200 metriä itään, jossa vastassa on moottoritie ja länsisuunnassa se on 3,5 kilometriä seuraavalle Grassnitzberg-Plačin raja-asemalle. Varsinaisen aidan lisäksi alueelle aiotaan tuoda konteissa piikkiaitaa, jolla rajaa voidaan eristää laajemmalta alueelta.

Aidan rakentamisen arvioidaan kestävän kaksi kuukautta, ilmoitti turvallisuuviraston johtaja Konrad Kogler Der Standardin mukaan.

Raja-aidasta oli Itävallan hallituspuolueiden konservatiivisen kansanpuolueen ÖVP:n ja sosiaalidemokraattien välillä erimielisyys. Sisäministeri Johanna Mikl-Leitner ajoi vahvasti aita ja sosiaalidemokraatit vastustivat sitä.

Spielfeldin raja-asemalle suunnitellaan myös järjestelmää, jossa turvapaikanhakijoille annetaan saapumisajan mukaan värilliset rannekkeet, joiden perusteella he tietävät koska he pääsevät eteenpäin.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?