Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 13. marraskuuta 2015

Stubb koulutuksen leikkauksista HSTV:ssä: ”Pyydän anteeksi”

HS Ilta
 
Stubb: Pyydän anteeksi koulutusleikkauksia
Stubb: Pyydän anteeksi koulutusleikkauksia
Hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb pyytää anteeksi hallituksen tekemiä leikkauksia, jotka kohdistuvat yliopistoihin ja koulutukseen. Stubb vieraili HSTV:n Kulmapöytä-ohjelmassa 13. marraskuuta 2015.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) pyysi anteeksi koulutukseen kohdistuvia leikkauksia HSTV:n Studio Kulmapöydässä perjantaina.

Stubb vastasi katsojien lähettämiin kysymyksiin, joissa kysyttiin muun muassa, tunteeko hän piston sydämessään, kun hallitus tekee isoja leikkauksia koulutuksen määrärahoihin.

”Ilman muuta on selvää, että jokainen leikkaus tuntuu. Ei kukaan halua leikata”, Stubb sanoi.

”Suomen taloustilanne on vaan sellainen, että leikkauksia on tehtävä. Pyydän anteeksi, eivät leikkaukset ole hyvä asia.”

Hän lisäsi toivovansa, että Suomen taloustilanne kohenee kolmessa vuodessa niin, että leikkauksia voidaan alkaa purkamaan.

Stubbin mukaan hallituksen viime viikolla kasaan rutistamat sote-uudistuksen askelmerkit takaavat sen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen laatua päästään kehittämään ja jonot lyhenevät.

Hän korosti, että jatkossa valtio ohjaa palvelujen kehittämistä vahvasti palvelulupauksen kautta.

”Sen lisäksi asetetaan kriteerit sille, miten valinnanvapautta voi käyttää eli potilas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan.”

Stubbin mukaan olennaista uudenlaisessa valinnanvapausmallissa on se, että palveluntuottajat kilpailevat keskenään palvelun laadulla.

”Tulee tasa-arvoisempi järjestelmä ja jonot lyhenevät.”

Hallituksessa syntyi kova riita itsehallintoalueiden määrästä päätöksenteon loppumetreillä. Lopulta sovittiin, että itsehallintoalueita tulee 18, mutta niistä kolme joutuu tekemään järjestämispäätöksen yhdessä valitsemansa naapurialueen kanssa.

Keskusta on ajanut samalla itsehallintouudistusta, joka siirtää tuleville itsehallintoalueille muitakin tehtäviä ja vahvistaa maakuntien asemaa.

Stubbilta kysyttiin, olisiko pitänyt sopia asiasta tarkemmin jo hallitusneuvotteluissa?

”Ei voitu sopia Smolnassa tarkemmin. Kyseessä on megalomaanisen iso päätös.”

”Kyllä sovimme, että molemmat uudistukset tulevat tällä hallituskaudella. Meidän tulokulma on se, että mennään sote ja ihmiset edellä”, Stubb sanoi.

Hän muistutti, että edellisessäkin hallituksessa oli ”kissan hännän vetoa” siitä, eteneekö sote-uudistus samanaikaisesti kuntauudistuksen kanssa.

Kokoomus ajoi edellisessä hallituksessa voimakkaasti uudenlaista valinnanvapausmallia sote-palveluhin. Nyt kokoomus sai kirjattua asian hallituksen linjaukseen, mutta ratkaisun yksityiskohtia aletaan valmistella vasta nyt.

Stubb korosti, että ratkaisua ei voida kopioida muista maista kuten Ruotsista, Tanskasta tai Hollannista.

”Lähdetään tekemään suomalaista valinnanvapausmallia.”

Hänestä on tärkeää, että malli antaa mahdollisuuden lisätä alan pienyrittäjyyttä.

”Ruotsissa on valinnanvapauden myötä syntynyt 800 pk-yritystä, jotka ovat pääasiassa naisten perustamia. Palvelusetelin laajempi käyttöönotto esimerkiksi Jyväskylässä on jo johtanut siihen, että siellä on syntynyt 200 uutta pk-yritystä.”

Ratkaisussa hänen mielestään olennaista on se, millaiset kannustimet palveluntuottajille tulee.

Lopuksi Stubbia pyydettiin pitämään puhe kuvitteellisessa tilanteessa, Kainuun itsehallintoalueen perustamisjuhlassa. Hänen piti kehua, miksi on niin mahtavaa, että Suomessa on 18 itsehallintoaluetta.

”Maakunnat ovat Suomen menestystekijä. Me tarvitsemme vahvoja, itsenäisiä maakuntia. Kyllä, kaupunkilaistuminen vahvistuu, mutta ilman erityisosaamista maakunnista Suomi ei menestyisi. Ja kiitos Pekan leivästä, maailman parasta ruisleipää!”

Studio Kulmapöytä: Ymmärrätkö itsekään mitä tulit sopineeksi, Alexander Stubb?
Studio Kulmapöytä: Ymmärrätkö itsekään mitä tulit sopineeksi, Alexander Stubb?
Hallituksen Sote-uudistuksessa moni yksityiskohta on vielä auki. Onko odotettavissa uusia kriisejä ja ymmärtääkö kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb itsekään, mistä kaikesta hän on tullut sopineeksi? HSTV:n Studio Kulmapöydän juontavat Piia Elonen ja Marko Junkkari.
Stubb: Ei hallitusta soteen voitu kaataa
Stubb: Ei hallitusta soteen voitu kaataa
Hallitus kävi hämärän rajamailla sote-uudistuksesta ja itsehallintoalueista väännettäessä. Mutta hallituksen ei voinut antaa kaatua, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb HSTV:n Studio Kulmapöydässä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?