Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 13. marraskuuta 2015

Pitäisikö lääkäreille opettaa Suomessakin kokkausta? Asiantuntijan mukaan lääkärin työtä vaikeuttavat muotidieettien terveysväitteet

HS Ilta
 

Yhdysvalloissa osa lääketieteellisistä tiedekunnista panee opiskelijat kokkaamaan osana opintoja. Tarkoituksena on havainnollistaa ruuan merkitystä terveydelle ja edistää sitä, että lääkärit osaisivat antaa potilailleen toimivia käytännön ohjeita ravitsemukseen.

Uutissivusto Quartzin mukaan jo joka kymmenes lääketieteen oppilaitos on sisällyttänyt opintoihin Tulane University Schoolin lanseeraaman opetusohjelman.

Suomessa vastaavaa ei ilmeisesti ole tehty, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila. Hän pitää silti mahdollisena, että käytäntö rantautuisi Suomeenkin.

”Kyllähän se voisi olla ihan hauska osa opetusta, ja siinä voisi olla mukana ravitsemusterapeutti ja kokki. On totta, että parhaiten asiat oppii tekemällä. Ei elvytystäkään opi kirjasta, vaan se pitää itse tehdä.”

Halila uskoo, että suomalaisilla on keskimäärin enemmän tietoa ruuanlaitosta kuin amerikkalaisilla, sillä Suomessa kotitaloutta opetetaan kouluissa. Tässä mielessä Yhdysvalloissa voi olla suurempi tarve opettaa ruuanlaittoa lääkäriopiskelijoille, hän sanoo.

Suomessa lääkäriopiskelijat saavat jo nykyisin ravitsemukseen liittyvää teoriaopetusta. Esimerkiksi Helsingissä opiskelijoiden on suoritettava 7,5 opintopisteen pakollinen kurssi, joka käsittelee ruuansulatusta ja ravitsemusta. Ravinnon merkitys sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa tulee esille muillakin kursseilla.

Käytännön ruokakurssi voisi Halilan mielestä olla tähän hyvä lisä.

”Kaikessa lääketieteen opetuksessa on kuitenkin sellainen ongelma, että kaikenlaista olisi tarpeen lisätä, mutta opinto-ohjelma on jo melko täyteen pakattu. Jos jotain lisätään, jotain pitäisi ottaa pois.”

Uutissivusto Quartzin jutussa uumoillaan, että tulevaisuudessa lääkärit voisivat kirjoittaa potilailleen ruokareseptejä. Halila ei tyrmää ajatusta.

”Se on ihan mahdollista. Lääkärit ovat tähänkin mennessä kirjoittaneet liikuntareseptejä, joissa kerrotaan, kuinka paljon ja millaista liikuntaa pitäisi harrastaa. Yhtä hyvin lääkäri voisi kirjoittaa ruokareseptejä. Tietoa on kyllä saatavilla, ja lääkärien käytössä on esimerkiksi erilaisia tietokantoja, joista näkee eri ruokien ravintoarvot.”

Halilan mielestä lääkärit tiedostavat ravinnon merkityksen terveyteen hyvin, ja heillä on hyvät tiedolliset valmiudet antaa potilaille ravitsemusneuvontaa.

”Monet tutkimukset osoittavat, että noin 30 prosenttia terveyttä määrittävistä tekijöistä johtuu terveyskäyttäytymisestä. Siinä on mukana ravitsemus, tupakka ja alkoholi. Haasteena on se, miten lääkäri saa motivoitua potilaan muutokseen.”

Suomalaisille lääkäriopiskelijoille kyllä opetetaan kommunikaatiotaitoja ja sitä, miten potilas saadaan motivoitua hoitoon. Mutta ottaako potilas tiedon vastaan?

”Se ei mene niin, että lääkäri sanoo, että nyt sinun pitää alkaa syödä terveellisemmin. Potilaalta pitää kysyä, että mitä syöt, mitä jos tekisit näin ja niin edelleen.”

Amerikkalaisyliopiston ruokaohjelman vetäjän mukaan lääkärit kyllä valistavat potilaitaan ravitsemuksesta ja ruokavaliosta, mutta he tekevät sen tavalla, joka ei johda muutokseen. Siksi kursseilla puhutaan ruuasta, ei ravitsemuksesta. Tarkoitus on opettaa lääkäreitä puhumaan ravinnon merkityksestä kielellä, jota potilaat ymmärtävät.

Toinen haaste lääkärin antamassa ravitsemusneuvonnassa liittyy ravitsemuskeskusteluun, jossa asiantuntijan ja ei-asiantuntijan näkemykset asetetaan usein samalle viivalle, Halila sanoo. Ristiriitaiset ohjeet voivat hämmentää potilasta.

”Jos jonkun uuden ravitsemusvillityksen seurauksena väestö rupeaa vetämään kovia rasvoja, niin se syö pohjaa siltä pitkäjänteiseltä ravitsemusneuvonnalta, jolla esimerkiksi Suomessa on saatu sydänkuolleisuus vähenemään.”

Sinänsä Halila pitää hyvänä, että ruuasta keskustellaan nykyään paljon. Se helpottaa ravitsemuksen ottamista puheeksi vastaanotolla.

Jos lääkärit onnistuisivat potilaiden motivoinnissa nykyistä paremmin, kansantalous kiittäisi, Halila uskoo.

”Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen lisääntymisennusteet ovat hurjat. Jos siihen pystyttäisiin puuttumaan kunnolla ravinnon ja liikunnan kautta, niin luulen, että siitä voitaisiin saada isommat säästöt kuin soteratkaisulla konsanaan.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?