Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 13. marraskuuta 2015

Maahanmuuttovirasto aloittaa hätämajoituksen kontteihin – nuorten turvapaikanhakijoiden ikätestausta tehostetaan

HS Ilta
 

Eurajoella aloitetaan turvapaikanhakijoiden majoittaminen kontteihin tänään perjantaina.

Ydinvoimalatyömaan työntekijöiden käyttöön alun perin rakennettuihin kontteihin majoitetaan 150 turvapaikanhakijaa Eurajoella. Konttimajoituspaikat otetaan käyttöön viikonlopun aikana.

Eurajoen vastaanottokeskusta pyörittää Soft Landing -yhtiö.

Maahanmuuttovirasto kartoittaa muitakin hätämajoitusratkaisuja. Konttien lisäksi vaihtoehtoina voisivat olla esimerkiksi teltat.

Kontit ovat Maahanmuuttoviraston ylijohtajan Jaana Vuorion mukaan hätämajoitusratkaisu, jota ei Suomessa tähän asti ole käytetty tässä mittakaavassa. Oulun vastaanottokeskuksen pihalla kontteja on ollut tosin käytössä jo ennen Eurajokea.

”Olemme pyytäneet kontteja tarjoavilta firmoilta tarjouksia, ja niitä käyvät läpi vastaanottoyksikön työntekijät. Ajatuksena on, että lisää kontteja sijoitettaisiin olemassa olevien vastaanottokeskusten pihoille tai niiden lähelle”, Vuorio sanoo.

Hänen mukaansa vaatimuksena on, että maaperä kestää konttien painon.

”Täytyy kartoittaa, olisiko esimerkiksi Joutsenon vastaanottokeskuksen ympäristössä tilaa konteille.”

Maahanmuuttovirasto etsii uusia paikkoja konteille nimenomaan jo avattujen vastaanottokeskusten läheisyydestä, jotta sosiaali- ja ruokailutilat ja muut turvapaikanhakijoiden palvelut voidaan järjestää.

Kontteja on testattu aiemmin Siikajärvellä Espoossa, jossa vastaanottokeskus on Luona-yhtiön vastuulla. Espoon majoituskontteja ei oteta kuitenkaan käyttöön ennen kuin kaupungin rakennusvalvonta on antanut tarvittavat luvat.

”Tietysti haemme koko ajan majoitusta varten myös hallityyppisiä tiloja, kuten liikuntahalleja tai koulurakennuksia. Mutta ne ovat suureksi osaksi kuntalaisten käytössä. Vapaana hallitilaa olisi ehkä lähinnä Lapissa, Kainuussa tai itärajalla.”

Eurajoen konttimajoitukseen muuttaa Vuorion arvion mukaan todennäköisesti ainakin afganistanilaisia.

”Viimeksi kuluneen seitsemän vuorokauden aikana Suomeen on tullut 2 305 turvapaikanhakijaa. Heistä 51 prosenttia on afganistanilaisia, 39 prosenttia irakilaisia, kolme prosenttia syyrialaisia, kolme prosenttia iranilaisia ja yksi prosentti somalialaisia”, ylijohtaja kertoo perjantaiaamuna päivittyneistä luvuista.

Eurajoki on Vuorion mukaan Suomen 120. vastaanottokeskus. Turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut maahan yhteensä 28 307 perjantaiaamuun mennessä.

Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on kääntynyt viime viikkoina taas nousuun.

Turvapaikanhakijoita on tullut tällä viikolla Suomeen lähes 300 enemmän kuin viime viikolla. Silloin turvapaikanhakijoita tuli 2 018. Edellisviikon määrä oli 266.

Lokakuussa tulijoita oli 7 058, mikä on 3 778 ihmistä vähemmän kuin syyskuussa. Marraskuun kymmenen ensimmäisen päivän aikana Suomeen saapui 2 475 turvapaikanhakijaa.

”Torniosta on viime päivinä lähtenyt 5–8 bussia päivässä. Ne ohjataan siihen keskukseen, jossa on vapaata. Eurajoelle lähtee perjantaina todennäköisesti yksi bussi”, Vuorio sanoi.

Maahanmuuttovirasto aikoo tehostaa yksin Suomeen tulleiden lasten ikätestausta. Tällä hetkellä turvapaikkapäätöstä odottaa 2 200 alaikäistä.

Jos viranomaiset epäilevät, onko alaikäiseksi ilmoittautunut tulija todella alaikäinen, tämä ohjataan oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin. Menetelminä käytetään hampaisto- ja ranneikätutkimuksia. Viime vuonna tutkimus tehtiin 70 ihmiselle, joista 39 todettiin alaikäiseksi.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Vuorio ei uskalla vielä arvioida tarkasti, miten Ruotsin ratkaisu rajavalvonnan tiukentamisesta heijastuu Suomen turvapaikanhakijoiden määrään.

Rajavartiolaitos tiedotti perjantaina, etteivät Ruotsin etelärajalla aloitetut tarkastukset toistaiseksi ole näkyneet Suomessa. Rajavartiolaitos seuraa tilannetta tehostetusti Tornion rajanylityspaikalla, lentoasemilla sekä satamissa.

”Muutaman päivän sisällä varmaan nähdään, mikä vaikutus Ruotsin päätöksellä on Suomeen. Yksi näkökohta on, että useimmat turvapaikanhakijat voivat jäädä Ruotsiin. Toisaalta Ruotsissa on jo paljon ihmisiä, joita ei ole rekisteröity. He saattavat tulla tänne, jos Ruotsissa on vähän majoituskapasiteettia”, Vuorio sanoo.

Afganistanilaiset ovat nousseet somalialaisten ohi toiseksi suurimmaksi kansalaisuudeksi turvapaikanhakijoiden joukossa. Heitä on 11 prosenttia tänä vuonna Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista. Irakilaisia on turvapaikanhakijoista eniten, 68 prosenttia.

Maahanmuuttovirasto päivittää parhaillaan Afganistanista turvallisuusarviota, joka valmistuu marraskuun aikana.

Oikaisu kello 12.13: Maahanmuuttoviraston ylijohtajan nimi on Jaana Vuorio. Jutussa etunimi oli aluksi väärin.

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?