Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 14. tammikuuta 2016

Jopa kolmannes työttömistä työkyvyttömiä – nuorilla taustalla usein oppimishäiriö

Lasten ja nuorten oppimishäiriöitä ei vieläkään löydetä ajoissa, sanoo tutkija.

HS Ilta
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suurella osalla pitkäaikaistyöttömistä on niin heikko terveys, että he ovat käytännössä työkyvyttömiä. Pitkäaikaistyöttömien joukossa heitä voi olla jopa kolmannes, selviää Oulun yliopistossa tammikuun lopussa tarkastettavasta väitöskirjasta.

Tutkimuksessa työttömiltä löytyi mielenterveysongelmia, oppimishäiriöitä ja sairauksia, joita ei ollut aiemmin joko lainkaan löydetty tai joihin he eivät olleet saaneet hoitoa tai kuntoutusta. Mielenterveysongelmat olivat yleisiä, mutta päihdeongelmia löytyi paljon vähemmän.

Väitöskirjan tekijä, kuntoutuslääkäri Raija Kerätär yllättyi siitä, kuinka paljon ennen diagnosoimattomia oppimishäiriöitä nuorilta työttömiltä löytyi.

”Joukossa oli paljon nuoria, joilla oli vaikeakin oppimisvaikeus, ADHD tai Aspergerin oireyhtymä. He ovat päässeet peruskoulusta läpi ilman, että heidän ongelmiinsa on havahduttu”, Kerätär sanoo.

Tutkimusjoukossa oli nuoria, jotka olivat peruskoulun jälkeen on keskeyttäneet useamman koulun, eivät löytäneet työtä tai eivät tuntuneet pärjäävän nuorten työpajalla. Tässä vaiheessa työvoimaviranomaiset olivat lähettäneet heidät työkyvyn arviointiin, jossa löydettiinkin oppimishäiriö tai esimerkiksi vaikea paniikkihäiriö.

Koulunkäynti oli saattanut keskeytyä kerta toisensa jälkeen paniikkihäiriön takia, koska nuori ei tuntenut selviytyvänsä koulussa muiden joukossa tai hän ei esimerkiksi uskaltanut mennä koulun ruokalaan tai muihin yleisiin tiloihin. Oppimisvaikeudet taas ovat voineet viedä nuorelta motivaation ja itsetunnon täysin.

”Jos on 20-vuotiaaksi asti elänyt niin, ettei ole ymmärtänyt annettuja ohjeita tai tehtäviä, on siihen ikään mennessä kokenut jo todella monta epäonnistumista. Nuori voi syrjäytyä siksi, että oppimisvaikeutta ei tunnisteta eikä hänelle siksi tarjota kuntoutustakaan.”

Kerättären mukaan kouluissa ja terveydenhuollossa tehdään paljon hyvää työtä oppimisvaikeuksien tunnistamiseksi, mutta riittävästi niitä ei vieläkään tunnisteta.

”Kyse saattoi olla harvinaisista kehityshäiriöistä, joiden tunnistaminen onkin hankalaa. Löytyi esimerkiksi vaikeita kielellisiä häiriöitä, joissa henkilön on vaikea ymmärtää puhetta. Silloin tietenkin myös työssä tai vaikka työpajalla pärjääminen on vaikeaa.”

Kerättären mukaan tilannetta voisi helpottaa, jos terveydenhuolto tekisi tiivistä yhteistyötä esimerkiksi nuorten työpajojen kanssa. Nuoret eivät välttämättä hakeudu terveydenhuollon pariin, siksi palveluita pitäisi viedä heidän luokseen.

Kerättären mukaan myös työkyvyttömyyttä pitäisi tutkia ja arvoida toisin kuin nykyisin tehdään. Nykykäytännössä korostetaan lääkärin vastaanotollaan tekemää diagnoosia ja fyysisiä löydöksiä. Kerättären mukaan tietoa pitäisi kerätä myös ihmisen muusta elämästä.

”Tässä tutkimuksessa testasimme uudenlaista tapaa, jossa pyysimme esimerkiksi työpajan esimieheltä arviota henkilön pärjäämisestä. Lisäksi mukana oli sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja, jotka pystyivät tuomaan paljon sellaista tietoa henkilön toimintakyvystä ja sosiaalisesta verkostosta, joka ei lääkärin vastaanotolla selviä. Tämän ansiosta löysimme paljon aiemmin piiloon jääneitä ongelmia”, Kerätär sanoo.

Väitökseen kuuluu kolme osatutkimusta, joista yhdessä tutkittiin kaikkien paltamolaisten työttömien terveys. Toisessa käytiin läpi kolmen työ- ja elinkeinokeskuksen alueelta kaikkien niiden työttömien työkyky, jotka työvoimaviranomaiset olivat lähettäneet työkyvyn arviointiin. Kolmannessa analysoitiin työkyvyn arvioinnin menetelmiä. Kaikkiaan tutkimuksessa oli mukana 455 työtöntä.

Kerättären väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa 22.1.2016

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?