Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 15. tammikuuta 2016

Ihmisarvo kuuluu myös pahantekijöille

Euroopan taru on lopussa, jos alamme nähdä toisemme ilman ihmisyyden arvoa, kirjoittaa Taneli Heikka kolumnissaan.

HS Ilta
 
Taneli Heikka
Kirjoittaja on toimittaja, viestinnän tutkija ja yrittäjä, joka asuu Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa.

Onko nyky-Suomessa jokainen ihminen pyhä?

Amerikkalainen Dylann Roof halusi sytyttää rotujen välisen sodan. Valkoisen ylivallan kannattaja Roof, 21, toivotettiin tervetulleeksi raamattupiiriin mustien kirkossa Charlestonissa, Etelä-Carolinassa kesäkuussa 2015. Roof istui hartaassa joukossa tunnin ja sen jälkeen ampui yhdeksän ihmistä kuoliaaksi.

Kysyin edellisessä kolumnissani lukijoiden ehdotuksia siitä, miten yhteiskunnallisten ääripäiden välistä vuorovaikutusta ja ymmärrystä voisi lisätä. Millaisia uusia tapoja keskustella ja luoda uutta voisimme ottaa käyttöön?

Maailman ensimmäisen, Anders Chydeniuksen kätilöimän sananvapauslain säätämisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Olin huolissani, että sananvapauden juhlavuonna ammumme vapauden poteroista kovilla sanoilla toistemme ohi.

Ilmapiiri Suomessa on kiristynyt. Oikeisto ja vasemmisto demonisoivat toisiaan eivätkä kykene entisenlaiseen rinnakkaiseloon, saati yhteistyöhön. Maahanmuuttajat ja maahanmuuttokriitikot ovat siirtyneet väkivaltaisista puheista tekoihin.

Sain heittämääni haasteeseen monia hyviä ehdotuksia. Toiset ehdottivat, että journalistit osallistuisivat enemmän juttujensa herättämiin digitaalisiin keskusteluihin. Hyvä idea. Jonkun mielestä vihapuhe pitäisi kieltää. Ymmärrän, mutta en kannata. Kolmannet esittivät erilaisia yhteisen kohtaamisen foorumeita ja asiantuntijoiden käyttöä niiden moderoinnissa. Hyviä ideoita nämäkin.

Mutta voisimmeko tehdä vielä jotain radikaalimpaa?

Charlestonin massamurhan jälkeen mustan metodistiseurakunnan jäsenet tekivät jotain pysäyttävää. He antoivat murhaajalle anteeksi.

Anteeksianto murhaajalle on äärimmäinen esimerkki. Mutta minulle se kertoo kyvystä, jonka olemme Suomessa hukkaamassa. Charlestonin seurakunnan jäsenet näkivät Roofin ideologian ja väkivaltaisen teon läpi. He näkivät hänen arvonsa ihmisenä.

Uhrien omaiset sanoivat Roofille oikeuden kuulustelussa: ’Meillä ei ole tilaa vihalle, niinpä meidän on annettava sinulle anteeksi’.

Uskonnon kielellä: murhaajakin oli heille pyhä. Murhaaja on tehnyt väärin, mutta hän on pohjimmiltaan osallinen samasta ihmisyydestä kuin kaikki muutkin.

Yhteiskunnallinen keskustelu Suomessa on pisteessä, jossa ei enää haukuta vain mielipiteitä, vaan riistetään vastustajalta arvo.

Tuskin koskaan palaamme konsensukseen, jossa olemme edes osapuilleen samaa mieltä. Mutta jos riitammekin keskellä muistamme että yhteiskunnalliset kiistakumppanimme ovat ihmisinä pyhiä, meillä on vielä toivoa.

Sananvapautta vaalivan Saksan Pen-klubin puheenjohtaja Josef Haslinger sanoi hiljattain YLE:n haastattelussa (7.1.2016), että Eurooppa on ’lopussa’. EU on vajonnut vihapuheeseen, polttopulloiskuihin ja keskinäiseen kyräilyyn. Hän ei usko ratkaisun nousevan politiikasta, vaan – uskonnosta.

’Nyt kristillinen usko on etulinjassa valmiina avautumaan ja antamaan panoksensa sovinnon puolesta ja osallistumaan vuoropuheluun,’ Haslinger sanoo.

Haslinger ajattelee niin sanotusti laatikon ulkopuolella. Ongelma ei ratkea samalla rationaalisella poliittisella ajattelulla, jolla se synnytettiin. Entä, jos sananvapauden juhlat ovatkin kirkoissa? Ovatko uskonnot nyt ainoa paikka, joista kumpuaa sanoma ihmisen luovuttamattomasta arvosta?

Pastori Anders Chydeniuksen juhlavuonna olisi sopivaa, että kirkot avautuisivat arvostavan dialogin foorumeiksi. Tällaiset paikat ovat nyt vähissä.

Saamissani ehdotuksissa yhteiskunnallisen keskustelun parantamiseksi oli yksi yhteinen piirre. Niiden taustalla tuikki toive, että jokaisen kirjoittajan arvo tunnustettaisiin. Kaikki toivovat, että heidän olemassaolonsa, ihmisyytensä ja kokemuksensa otettaisiin vakavasti. Vihaisimmankin puheen takana on kysymys: ’Vaikkemme olisi samaa mieltä, olenko ihmisenä arvokas?’

Emme luultavasti pääse yksimielisyyteen Suomen tai Euroopan suunnasta rationaalisella keskustelulla. Ristiriidat eivät poistu, vaan Eurooppa on tästä eteenpäin niiden ryöpyteltävänä pitkän aikaa.

Mutta voimme sopia yhdestä asiasta. Jokainen ihminen on pyhä.

Jos alamme nähdä toisemme ilman ihmisyyden arvoa, joka kuuluu myös pahantekijöille, Eurooppa todellakin on lopussa.

Kirjoittaja on toimittaja, viestinnän tutkija ja yrittäjä, joka asuu Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?