Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 16. marraskuuta 2015

Iskujen pääepäilty edelleen paossa – yhteenveto Pariisin terroriteoista

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa Pariisissa. Kuva: Reuters
Ranskan poliisi / Reuters
26-vuotiasta Salah Abdeslamia etsitään pääepäiltynä.
26-vuotiasta Salah Abdeslamia etsitään pääepäiltynä.

Viranomaiset etsivät maanantaina turhaan Pariisin terrori-iskuista epäiltyä etsintäkuulutettua Salah Abdeslamia, 26, jota pidetään vaarallisena. Belgian poliisi järjesti maanantaina laajan ratsian Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa. Syyttäjän edustaja vahvisti, että kyse oli Abdeslamin etsinnöistä.

Etsinnät päättyivät iltapäivällä tuloksetta, belgialaissyyttäjä kertoi. Pidätyksiä ei uutistoimisto AFP:n mukaan tehty. Aiemmin belgialaiskanava RTL kertoi, että Abdeslam olisi tavoitettu ratsiassa. Belgian yleisradio RTBF kuitenkin kiisti tiedot tuoreeltaan.

Syyttäjä myös vahvisti, että Salah Abdeslamin iskussa kuollut veli Ibrahim Abdeslam on verityön toteuttamisesta epäiltyjen listalla. Toinen veli, Mohammed Abdeslam, sen sijaan päästettiin vapaaksi neljän muun Pariisissa aiemmin kiinniotetun kanssa.

Ranskalainen Salah Abdeslam on asunut veljineen Belgiassa. Hän on ilmeisesti ainoa eloonjäänyt pääepäilty. Hänen epäillään vastanneen hyökkäyksessä käytetyn auton vuokraamisesta. Etsintäkuulutus tehtiin sen jälkeen kun Pariisin liepeiltä oli löydetty hylätty auto, josta löytyi kolme AK47-rynnäkkökivääriä.

Ranskan pääministeri Manuel Valls kertoi viranomaisten uskovan, että uusia terrori-iskuja on suunniteltu. ”Tiedämme, että operaatioita on valmisteltu ja valmistellaan yhä – ei vain Ranskaan, vaan myös muihin Euroopan maihin kohdistuvia”, Valls sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallsin mukaan Ranskan tiedustelupalvelu on pystynyt estämään useampia iskuja kesän jälkeen.

Maanantain vastaisena yönä poliisi teki yli 170 ratsiaa epäiltyjen islamistien koteihin eri puolilla Ranskaa. Niitä tehtiin esimerkiksi Toulousessa, Grenoblessa, Jeumontissa lähellä Belgian rajaa sekä Bobignyn alueella Pariisissa. Ratsioista uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Toulousessa on pidätetty kolme ihmistä, kertoo brittilehti The Guardian. Lyonissa puolestaan ratsioita tehtiin 13. AFP:n lähteiden mukaan takavarikoitujen aseiden joukossa oli muun muassa raketinheitin, luodinkestäviä liivejä ja käsiaseita. Ratsioilla ja pidätyksillä ei välttämättä ole suoraa yhteyttä iskuihin, vaan ne ovat osa laajempaa terrorismin vastaista operaatiota.

Ranska taas on tehnyt Pariisin-iskujen jälkeen 23 pidätystä. Lisäksi 31 erilaista asetta on takavarikoitu ratsioissa ja yli sata ihmistä on sisäministerin mukaan määrätty kotiarestiin.

Belgiassa poliisi on käynnistänyt uuden operaation Molenbeekin alueella, jossa useiden islamistiradikaalien uskotaan majailevan.

Ranskan syyttäjäviranomaiset vahvistivat maanantaina kahden iskusta epäillyn henkilöllisyyden: Samy Amimour, 28, näyttää olleen yksi Bataclan-konserttitalon ampujista. Syyttäjät vahvistivat maanantaina myös toisen nimen, joka on ollut esillä viestimissä jo viikonloppuna. Ahmed Almohamedin, 25, syyrialainen passi löytyi iskun kohteena olleen jalkapallostadionin ulkopuolelta, itsensä räjäyttäneen hyökkääjän ruumiin lähettyviltä. Epäselvää on kuitenkin ollut, oliko passi aito ja liittyikö Almohamed todella iskuun.

Pariisia ja koko Eurooppaa vavisuttaneet terrori-iskut tapahtuivat 13. marraskuuta.

Lue tästä HS:n kattava paketti iskuun liittyvistä kysymyksistä:

Mitä Pariisissa tapahtui?

Terroristit hyökkäsivät Pariisissa perjantai-iltana samanaikaisesti konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille. Ainakin 129 ihmistä kuoli ja 352 haavoittui. Kriittisessä tilassa oli vielä maanantaina 99 ihmistä. Seitsemän hyökkääjää kuoli iskuissa.

Iskut alkoivat kello 21.20 ja jatkuivat noin yhteen asti yöllä.

Syyttäjäviranomaisen mukaan kolme erillistä joukkiota iski samanaikaisesti jalkapallostadion Stade de Francella sekä Pariisin keskustassa. Keskustassa terroristit ammuskelivat ravintoloita sekä iskivät Bataclan-konserttisaliin, missä oli menossa Eagles of Death Metal -yhtyeen keikka. HS:n kuvakooste traagisen illan tapahtumista löytyy täältä.

Konserttisalin isku oli uhrimäärältään tuhoisin. Ainakin 89 ihmisen arvioidaan kuolleen, kun terroristit avasivat tulen rynnäkkökivääreillä konsertin yleisöön. Myöhemmin illalla poliisi teki rynnäkön paikalle, jolloin terroristit räjäyttivät päällään olleet räjähdevyöt.

Amerikkalaisyhtye selvisi iskusta mutta bändin 36-vuotias fanituotemyyjä sai surmansa. Miehen perhe antoi lausunnon Rolling Stone -lehdelle, juttu aiheesta täällä. Lue kuvaus: Näin tapahtumat etenivät hetki hetkeltä Bataclan-konserttisalissa.

Jalkapallostadionin isku tehtiin räjähteillä. Kaksi itsemurhapommittajaa iski stadionin sisäänkäynneillä ja yksi McDonalds-ravintolassa. Kolme ihmistä kuoli iskuissa.

Ainakin osa pommittajista oli aikeissa tulla sisälle stadionille, mutta heidän sisäänpääsynsä alueelle estettiin. Stadionilla oli käynnissä Ranskan ja Saksan välinen ystävyysottelu. Ranskan presidentti François Hollande oli jalkapallostadionilla seuraamassa ottelua. Hänet evakuoitiin ministeriöön.

Lue kuvaus: Näin tapahtumat stadionilla etenivät hetki hetkeltä.

Lisäksi terroristit iskivät rynnäkkökiväärein yhteen ravintolaan sekä neljään baariin Pariisin 10. ja 11. kaupunginosassa. Kymmeniä ihmisiä kuoli. Veriteot tapahtuivat lähellä toisiaan sijaitsevissa ravintoloissa: La Belle Equipe, Le Petit Cambodge ja La Casa Nostra sekä Le Carillon -baari.

Lue kuvaus: Näin tapahtumat etenivät ravintola-alueella.

Ketkä olivat iskun kohteena?

Näyttää siltä, että kohteet olivat pääasiassa tavallisia ranskalaisia. Uhrien joukossa oli lisäksi ihmisiä Algeriasta, Belgiasta, Britanniasta, Chilestä, Espanjasta, Marokosta, Meksikosta, Portugalista, Romaniasta, Ruotsista, Tunisiasta ja Yhdysvalloista. Suomalaisia ei kuollut iskuissa.

Lue lisää uhrien kansalaisuuksista täältä.

Keitä iskusta epäillään?

Ääri-islamistinen järjestö Isis on ilmoittanut tehneensä Pariisin terrori-iskut. Ranskan syyttäjän mukaan Pariisin iskuista epäillyt terroristit ovat monikansallinen ryhmä, jolla on yhteyksiä Ranskan lisäksi Lähi-itään, Belgiaan ja mahdollisesti Saksaan. Osa epäiltyjen henkilöllisyyksistä on selvitetty ja vahvistettu.

HS:n reportaasi Bataclan-konserttisaliin hyökänneen ja iskussa kuolleen Ismaël Omar Mostefaïn kotilähiöstä Courcouronnesista täällä.

Poliisit pidättivät sunnuntaina ainakin 13 ihmistä perjantain iskuihin liittyen. Belgiassa tutkinta ja pidätykset ovat keskittyneet Brysselissä sijaitsevaan Molenbeekin kaupunginosaan, joka tunnetaan köyhänä maahanmuuttajien asutuskeskittymänä. Molenbeek on aiemmin tänä vuonna yhdistetty kolmeen ääri-islamilaisten terroritekoon tai sellaisen yritykseen.

Uutistoimisto AP kertoi irakilaisiin tiedustelulähteisiin vedoten, että Irak oli varoittanut Ranskaa mahdollisesta terrori-iskusta päivää ennen Pariisin iskuja.

Irakilaisen tiedustelutiedon mukaan jihadistijärjestö Isisin johtaja, kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Bagdadi oli kehottanut tekemään pommi-iskuja ja salamurhia Isisiä vastaan taistelevan liittouman maita vastaan. Irakin tiedustelulähteiden mukaan Pariisin isku olisi suunniteltu Syyriassa ja osa operaation osallistuneista olisi koulutettu tehtävään Syyrian Raqqassa. Mikäli irakilaiset tiedot pitävät paikkaansa, tämä vahvistaisi Pariisin terrori-iskut Isis-järjestön keskitetysti johtamaksi iskuksi.

Lue lisää: Ranska iski Isisin tukikohtaan Raqqaan myöhään sunnuntaina.

Miten iskut vaikuttavat Ranskassa ja muualla maailmassa?

Presidentti François Hollande kutsui Pariisiin perjantaina tehtyjä hyökkäyksiä sotatoimiksi ja julisti, että Isisiä vastaan hyökättäisiin ”ilman armoa”. Sunnuntaina Ranskan ilmavoimat pommitti raskaasti Isis-kohteita Syyriassa. Lue lisää: Ranska moukaroi Isis-tukikohtaa Syyriassa ilmaiskuilla.

”Isku ei kohdistunut ainoastaan Ranskan asukkaisiin, vaan se oli hyökkäys ihmisyyttä ja yhteisiä arvojamme kohtaan”, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi uutistoimiston AFP:n mukaan puhuessaan Valkoisessa talossa. (Lue koko juttu täältä)

Ranskaan julistettiin tapahtumien jälkeen hätätila, ja poliisi kehotti pariisilaisia pysymään kotona ja sisätiloissa. Pariisissa muun muassa koulut ja pääturistikohteet pysyivät viikonloppuna suljettuina. Maanantaina koulut taas avattiin, ja pariisilaiset palailivat arkeensa. Eiffel-torni pysyy suljettuna toistaiseksi. Pariisin pormestari julisti iskujen jälkeen, että ”iskut eivät sammuta elämäniloamme”.

Ranskassa pidettiin maanantaina puoliltapäivin minuutin hiljainen hetki uhrien muistolle.

”Pariisin verilöyly koettelee Ranskan lisäksi Euroopan sielua ja suuntaa”, kirjoittaa HS:n toimittaja Pekka Mykkänen analyysissaan. Lue koko teksti täältä.

HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko arvioi analyysissaan, että Pariisin iskut saattavat olla merkki äärijärjestö Isisin heikkenemisestä. ”Pariisin terrori-iskut tehtiin hetkenä, jolloin Isis on ajautunut tappioiden kierteeseen kotikentällään Irakissa ja Syyriassa”, Huusko kirjoitti lauantai-iltana. Lue analyysi täältä.

Silminnäkijä: "Miehet käskivät meidät maahan ja ampuivat"
Silminnäkijä: "Miehet käskivät meidät maahan ja ampuivat"
Konserttitalolla iltaa viettänyt Jerome Bartelemy kertoo, miten terrori-isku eteni. Kuva: Reuters. Toimittaja ja editointi: Tomi Peurakoski HS.
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.
Christophe Petit Tesson / Reuters
Ranskan pääministeri Manuel Vallsin (keskellä) maanantaina antaman lausunnon mukaan myös uusia on terrori-iskuja on valmisteltu. Sunnuntaina Valls oli tiedotusvälineiden haastateltavana Pariisissa.
Ranskan pääministeri Manuel Vallsin (keskellä) maanantaina antaman lausunnon mukaan myös uusia on terrori-iskuja on valmisteltu. Sunnuntaina Valls oli tiedotusvälineiden haastateltavana Pariisissa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?