Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 16. joulukuuta 2015

Mitä Suomi etsii netistä? Google julkaisi vuoden 2015 suosituimmat haut

HS Ilta
 
Dado Ruvic / Reuters
Suomalaiset tekevät vuosittain netissä noin kymmenen miljardia hakua Googlella.
Suomalaiset tekevät vuosittain netissä noin kymmenen miljardia hakua Googlella. Kuva: Dado Ruvic / Reuters
Fakta

Suosituimpia Google-hakuja Suomessa 2015

Haetuimmat kaikista hakusanoista

1. Iltalehti

2. Facebook

3. Iltasanomat

4. Youtube

5. Google

 

Haetuimmat henkilöt

1. Robin

2. Kim Kardashian

3. Cheek

4. Sanni

5. Venla Savikuja

 

Suurimmat nousijat (henkilöt)

1. Minna Turunen

2. Sanni

3. Maisa Torppa

4. Roope Salminen

5. Olli Immonen

 

Suurimmat nousijat Mikä on -hauissa

1. Mikä on sote

2. Mikä on periscope

3. Mikä on isis

4. Mikä on snapchat

5. Mikä on kik

Suomalaiset tekevät yli kymmenen miljardia Google-hakua vuodessa. Tänä vuonna etsimme netistä tietoa muun muassa Robinista, fritsuista ja siemennäkkäristä.

Helsinkiläinen popartisti Sanni nousi tänä vuonna ensi kertaa kymmenen haetuimman henkilön joukkoon Suomen Google-hauissa. Sanni ei silti uhkaa nuorta laulajasuosikkia Robinia, joka pitää yhä ykköspaikkaa Suomen haetuimpien henkilöiden listalla.

Sanni nousi kärkeen myös henkilölistassa, joiden hakumäärät ovat kasvaneet vuoden aikana suhteellisesti eniten verrattuna viime vuoteen.

Sannin lisäksi suomalaisia on kiinnostanut tänä vuonna sote-uudistus ja terroristijärjestö Isis. Sosiaalisista medioista monia on kiinnostanut muun muassa Periscope-sovellus, jolla kuka tahansa voi tehdä suoraa videolähetystä. Myös Snapchat-sanahaku on vuoden kovimpien nousijoiden listalla. Snapchatissa käyttäjät ottavat puhelimellaan joidenkin sekuntien mittaisia videoita tai kuvia ja jakavat ne muiden käyttäjien nähtäviksi.

Poliitikoista tämän vuoden puheenaiheeksi on noussut alkuvuodesta pääministeriksi nimitetty Juha Sipilä (kesk), joka on myös yhteiskuntasopimuksen nokkamies. Suomalaisia on myös kiinnostanut kansanedustaja Olli Immonen (ps), joka kohahdutti heinäkuussa monikulttuurisuutta vastustavalla Facebook-päivityksellään ja antoi sysäyksen rasisminvastaisille mielenosoituksille.

Kolmen nousijan joukossa on myös kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps), jonka Facebookin seksiviestit putkahtivat julkisuuteen viime keväänä.

Ruoanlaitossa suomalaiset ovat löytäneet ainakin kukkakaalipitsan, siemennäkkärin ja lehtikaalikeiton, jotka ovat nousseet ruokahakujen trendikkäimmiksi eli sijoitustaan eniten parantaneiksi Googlessa tänä vuonna.

Suomessa tehdään vuoden aikana yli kymmenen miljardia Google-hakua. ”Sitä voi pitää maan suurimpana kuluttajabarometrinä, joka kertoo, mikä meitä suomalaisia kiinnostaa”, sanoo Googlen operatiivisesta toiminnasta vastaava johtaja Hanna Kivelä yhtiön tiedotteessa.

Kivelän mukaan haut ovat yhä enemmän sidottuja tiettyyn hetkeen ja kuluttajan arkiseen tarpeeseen. Siitä kertoo ehkä se, että kansainvälisesti Googlen hauista jo yli puolet tehdään kännykällä.

”Mobiili on tärkein väline juuri sillä hetkellä, kun haluamme oppia, löytää, tehdä tai ostaa jotain. Kosketamme puhelinta keskimäärin 150 kertaa päivässä ja sen myötä oletus on, että vastaus tulee välittömästi.”

Listat nopeimmin nousseista sanoista kuvaavat vuoden puheenaiheiksi nousseita ilmiöitä, mutta haetuimpien sanojen listat muuttuvat hitaammin. Tänä vuonna suosituimpia hakuja listattiin 21 kategoriassa viihteestä urheiluun ja taloudesta yhteiskuntaan.

Hakuja tehdään edelleen usein myös sellaisista aiheista, joita ei aina kehtaa muilta kysyä: ”miten tehdään lapsia”, ”fritsu” tai ”kuinka kertoa raskaudesta vanhemmille”.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?