Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 16. joulukuuta 2015

Näyttelijä Ismo Kallio, 80, lopettaa viimein uransa: ”Nyt olen eläkeläinen ja sillä siisti”

Kansallisteatterista tutun Kallion viimeisin uusi aluevaltaus oli rooli hevibändi Nightwishin musiikkivideolla.

HS Ilta
 
Mikko Mattlar
Sami Kero / HS
Ismo Kallio käy teatterissa enää katsomassa muiden esityksiä. Merkkipäiväänsä hän juhlii matkoilla.
Ismo Kallio käy teatterissa enää katsomassa muiden esityksiä. Merkkipäiväänsä hän juhlii matkoilla. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Ikimuistoisimmat roolit

1. Amadeus, Salieri, Kansallisteatteri 1982

”Näyttelin sitä ihmeellisten vaiheiden jälkeen. Rooliin suunniteltu Jussi Jurkka kuoli yllättäen, ja rooli annettiin minulle.”

2. Kissa kuumalla katolla, Big Daddy, Kansallisteatteri 2000

”Olin 1950-luvulla teatterikoululaisena avustamassa kuorossa, kun Tauno Palo näytteli Big Daddyn roolia. En olisi ikinä voinut kuvitella, että joskus näyttelisin sitä itsekin.”

3. My Fair Lady, Henry Higgins, Tampereen työväen teatteri 1985 ja Turun Samppalinnan kesäteatteri 2002:

”Niin hieno musikaali ja loistelias rooli. Teksti on hyvä ja vahva.”

Kun näyttelijä Ismo Kallion kanssa kulkee Kansallisteatterin käytäviä, hänen pitkä historiansa talossa tulee selväksi. Sekä vanhat että nuoret vastaantulijat tervehtivät. Kuulumisia kysellään ja vaihdetaan.

Virallisesti Kallio, 80, jäi Kansallisteatterista eläkkeelle uudenvuodenpäivänä 2003, mutta työt eivät loppuneet siihen. Tuli aina vain mielenkiintoisempia roolitarjouksia, sekä Kansallisteatterista että muualta.

”Kysyttiin, että vieläkö jaksaisit ja vieläkö haluaisit, ja tuntui, että jos mä nyt vähän sitten vielä venyttelen tässä”, Kallio sanoo ja naurahtaa.

”Siitä tuli aika pitkä venytys. Mutta nyt olen eläkeläinen ja sillä siisti.”

Timo Toivanen / Lehtikuva
Vuonna 2002 Ismo Kallio nähtiin Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäteatterinäytelmässä Myrsky, jossa hän näytteli Prosperoa.
Vuonna 2002 Ismo Kallio nähtiin Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäteatterinäytelmässä Myrsky, jossa hän näytteli Prosperoa.

Kallio vaikuttaa tyytyväiseltä eläkeläiseltä. Hän tulee mielellään käymään entiseen työpaikkaansa, mutta puhuu näyttelijäurastaan menneenä aikana. Merkittävä osa siitä on tapahtunut Rautatientorin laidalla sijaitsevassa kivitalossa Helsingissä.

Kansallisteatterin aulassa Kallio kertoo, kuinka hän tuli tuoreena ylioppilaana Teatterikoulun pääsykokeisiin. Ne pidettiin teatterirakennuksen vintillä.

”Tunku oli hirvittävä, kun tyttöjä pyrki 49 ja poikia 20. Raati mietti, mihin näiden massojen kanssa joudutaan.”

Vielä 1950-luvulla näyttelijä ei ollut tuhansien nuorten toiveammatti. Kalliotakaan ei alalle erityisesti kannustettu, mutta hänen intonsa oli valtava. Hän näytteli kotikaupunkinsa Turun teattereissa koko nuoruutensa ja uskaltautui pääsykokeisiin, kun kollegat Turun kaupunginteatterista kannustivat. Puolet pojista pääsi sisään, ja Kallio oli yksi heistä.

Teatterikoulun jälkeen Kallio näytteli ensimmäiset ammattilaisvuotensa Turun kaupunginteatterissa. Valtakunnallisesti tunnettu hänestä tuli 1960-luvun alussa, kun nuori näyttelijä palasi Helsinkiin, ja hänet tempaistiin mukaan televisio-ohjelmiin.

”Television voima oli suunnaton jo silloin. Oli merkillistä kävellä tuossa keskustassa, kun ihmiset kääntyivät katsomaan, enkä tajunnut mitä tämä nyt on.”

”Silloin oli ihan sama tilanne kuin nykyään. Hän, joka kerran keksitään, häntä käytetään sitten yhtä mittaa.”

Christian Westerback
Ismo Kallio ja Marjukka Halttunen Kansallisteatterin Kolmen Pennin Oopperassa 1997.
Ismo Kallio ja Marjukka Halttunen Kansallisteatterin Kolmen Pennin Oopperassa 1997.

Samaan aikaan Kallio teki myös lyhyen uran levylaulajana. Levytykset eivät silti olleet ykkösasia uralla, eikä sitä ollut televisiokaan, vaan teatteri. Laulamaan pääsi musikaaleissakin.

Musikaalirooleja Kallio näytteli erityisesti Helsingin kaupunginteatterissa. Hän oli teatterin palveluksessa, kun uusi teatteritalo rakennettiin Eläintarhanlahden rantaan 1960-luvun lopussa. Sitä ennen piti pärjätä Vanhan ylioppilastalon ja Vallilan työväentalon näyttämöillä.

”Vanhalla kaikki tilaukset kuuluivat ravintolan puolelta seinien läpi, mutta siihen tottui. Tilat olivat ahtaat, mutta kuitenkin paremmassa kunnossa kuin Vallilan työväentalo. Uutta teatteritaloa ei niiden jälkeen voinut uskoa todeksi.”

HS arkisto
Ismo Kallio vuonna 1970 näytelmässä Kaikenlaisia naisia.
Ismo Kallio vuonna 1970 näytelmässä Kaikenlaisia naisia.

Kaupunginteatterin aikoina Kallio kävi myös opettamassa Teatterikoulussa. Hän ei halua nimetä erityisesti mieleen jääneitä oppilaita, mutta kertoo seuranneensa heidän tekemisiään myöhemmin. Osa oppilaistakin on jo ehtinyt eläkkeelle.

Kallion ura vaikuttaa kulkeneen onnellisten tähtien alla. Hän sai näytellä paljon ja monipuolisia rooleja. Mitä enemmän ikää tuli, sitä mielenkiintoisempia rooleja hänelle annettiin. Hän pääsi vierailemaan maakunta- ja kesäteattereissa.

Ilpo Vainionpää
Ismo Kallio tunnetaan vara-Manuna. Taustalla kuva oikeasta Manusta, presidentti Mauno Koivistosta. Kuva on vuodelta 1987.
Ismo Kallio tunnetaan vara-Manuna. Taustalla kuva oikeasta Manusta, presidentti Mauno Koivistosta. Kuva on vuodelta 1987.

Jotkut roolit syntyivät vahingossa. 1960-luvulla huomattiin Kallion yhdennäköisyys pääministeri Mauno Koiviston kanssa, ja kun Koivistosta tuli presidentti, Kallion Vara-Manu-hahmolle alkoi olla kysyntää. Hahmo tehtiin vain yhtä tv-sketsiä varten, mutta pian Kallio esiintyi Vara-Manuna säännöllisesti.

Uudet aluevaltaukset jatkuivat viime vuosiin asti. Kallio näytteli vielä tänä vuonna hevibändi Nightwishin musiikkivideolla.

”Sieltä soitettiin ja kysyttiin, enkä tiennyt yhtään mitä semmoinen on, mutta se oli mainio kokemus. Olen ajatellut noiden orkesterien olevan mitä sattuu, mutta hehän olivat suurenmoisia muusikoita. Nautin siitä niin mahdottomasti.”

Kansallisteatterissa Kallio vierailee kuitenkin enää katsojan ominaisuudessa. Näytteleminen on ohi, mutta teatteri pysyy.

”Jos Suomesta lopetettaisiin kaikki teatterit, niitä syntyisi hyvin nopeasti uudestaan, koska missä tahansa tilassa voi tehdä teatteria, jos siinä on ideaa ja tekemisen vimmaa. Kyllä se niin merkillinen homma on, tämä teeskenteleminen toisille. Ja aina löytyy niitä hulluja, jotka haluavat yrittää sitä.”

Handout
Ismo Kallio esitti isoisää Peter Frantzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä.
Ismo Kallio esitti isoisää Peter Frantzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?