Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 16. joulukuuta 2015

Sika tahtoo tonkia, pureskella ja rakentaa pesän possuilleen

Kotieläinten käyttäytymistarpeet ovat lähes samanlaisia kuin niiden luonnonvaraisilla esi-isillä.

HS Ilta
 
Hanna-Sisko Onnela
Kuva: Hanna-Sisko Onnela
Tästä on kyse

Onneen tarvitaan olkia

 Sialla on lajityypillinen hinku tonkia ja pureskella jotakin.

 Ennen porsimista emakolla on voimakas tarve rakentaa pesä.

 Siksi sioilla pitäisi aina olla olkia tai muuta pöyhittävää ja purtavaa.

Sian täytyy saada tonkia, pureskella ja tehdä pesä. Tonkiminen ja pureskelu ovat sian aivoihin ohjelmoituneita käyttäytymistarpeita.

Luonnonvalinta on suosinut sitä, että sika näkee vaivaa ruoan hankkimiseksi. Kun se kaivaa kärsällään maasta matoja ja järsii kantoja, liikkeet itsessään tuottavat sille mielihyvää. Luonnossa eläin tutkii ympäristöään niin perusteellisesti, että tulee vaikeissakin oloissa löytäneeksi syötävää.

Ellei sika pääse toteuttamaan hinkuaan, se turhautuu ja stressautuu. Pureskelun tarve on niin voimakas, että se voi suuntautua karsinatovereihin, ellei hampaille ole tarpeeksi tekemistä.

Tämän vuoksi sioilla pitäisi aina olla olkia tai jotain muuta tongittavaa ja pureskeltavaa.

Erityisesti niitä kaipaavat emakot vuorokautta ennen porsimista. Silloin niiden elimistössä erittyy hormonien ryöppy, joka ajaa rakentamaan pesää.

Villisiat tekevät taidokkaita pesiä: ne keräävät pehmeää kasviainesta jopa metrin paksuiseksi patjaksi ja oksia ympärille kehikoksi.

Kesyillä sioilla lopputulos ei ole yhtä hieno. Silti ne käyttävät samoja liikesarjoja ja tuntevat yhtä voimakasta pesänrakentamisen tarvetta kuin luonnossa elävät sukulaisensa.

Useimmissa suomalaisissa sikaloissa emakot pannaan porsitushäkkiin, jossa ei ole mahdollista liikkua, saati rakentaa pesää. Tämä aiheuttaa turhautumista, muuttaa hormonitoimintaa ja pitkittää porsimista.

Kotieläinten käyttäytymistarpeet ovat lähes samanlaisia kuin niiden luonnonvaraisilla esi-isillä. Ne eivät katoa, vaikka eläimet eläisivät pienestä pitäen oloissa, joissa luontaisia tarpeita ei ole otettu huomioon.

Jos siat pääsevät toteuttamaan tarpeitaan, ne saavat siitä palkinnon: mielihyvän, jonka aivoissa erittyvät hermovälittäjäaineet aiheuttavat. Kun palkintoa ei tule, sikojen mieliala pysyy jatkuvasti matalana.

Onnellisen elämän edellytyksiin kuuluu myös fyysinen mukavuus. Sikaloiden välillä on isoja eroja muun muassa siinä, pidetäänkö betonilattian päällä kyllin paksua kerrosta olkea tai muuta kuiviketta.

Talvella lattia voi olla kylmä. Kesähelteellä siat saattavat kärsiä kuumuudesta, kun lämpötila nousee sisällä korkeammaksi kuin ulkona.

Sika ei pysty säätelemään lämpötilaansa hikoilemalla kuten ihminen. Sillä on vain muutama hikirauhanen kärsässään.

Luonnossa villit siat elävät vesien äärellä. Helteellä ne hakeutuvat kosteaan paikkaan viilentymään. Omassa lannassaan ja virtsassaan kieriskelyä ne välttävät jos suinkin voivat.

Joissain sikaloissa on käytössä sikasuihkut, jotka helpottavat eläinten oloa kuumalla.

Moniin muihin maihin verrattuna Suomen sioilla on selvästi vähemmän tarttuvia tauteja. Tämä on erittäin tiukkojen hygieniakäytäntöjen ansiota.

Sen sijaan hännänpurenta on monissa suomalaisissakin sikaloissa ongelma. Sen yleisyydestä on vain yksi yliopistollinen tutkimus vuodelta 2004. Siinä seurattiin vajaalta 500 tilalta teurastamoon tuotuja sikoja.

Noin kolmannekselta löytyi hännästä merkkejä purennasta. Alle kahdella prosentilla oli vakavia vaurioita.

Lievätkin vauriot aiheuttavat kipua ja pelkoa. Vakavimmista puremista voi levitä elimistöön yleistulehdus, jonka vuoksi osa ruhosta luokitellaan ihmisravinnoksi kelpaamattomaksi.

Hännänpurenta on käyttäytymishäiriö, jota ei esiinny villeillä sioilla. Se koskee, sillä hännässä on päähän asti lihasta, jänteitä, luuta ja hermoja. Osassa tapauksista purenta jatkuu kerran alettuaan, ja sen kohteeksi joutunut sika pelkää.

Purija yrittää lievittää huonoa oloaan. Se voi johtua muun muassa pureskeltavan puutteesta, hengitysilman korkeasta hiilidioksidi-, ammoniakki- tai pölypitoisuudesta, ahtaudesta rehukaukalon äärellä, riittämättömästä juomaveden saannista ja ensimmäisten elinviikkojen kasvuoloista.

Sikojen oloja voitaisiin parantaa, jos maksaisimme sianlihasta enemmän. Tuottaja saa tällä hetkellä keskimäärin 1,40 euroa ruhokilolta, jossa on mukana luut mutta ei sisäelimiä. Useimmat sikatilalliset ansaitsevat niin vähän, että uudistusten tekeminen on vaikeaa.

Kuluttaja, joka haluaa äänestää lompakollaan, voi ostaa luomulihaa. Keskimäärin sikojen olot ovat paremmat luomutiloilla. Eläimet muun muassa pääsevät kesällä ulkoilemaan. Toinen vaihtoehto ovat suoramyyntitilat, joissa rehu ei ole luomua, mutta olot ovat hyvät.

Toinen paljon keskustelua herättänyt asia on karjupossujen kastrointi ilman puudutusta. Se tehdään, koska muuten joillekin niistä kehittyisi lihaan sivumaku. Osa ihmisistä haistaa ja maistaa karjunhajuksi kutsutun vivahteen.

Kivekset poistetaan, kun possu on vajaan viikon ikäinen. Silloin se rääkyy niin, ettei kenellekään jää epäselväksi, sattuuko.

Osassa sikaloista on alettu antaa pikkukarjuille kipulääkettä, joka lievittää leikkauksen jälkeistä särkyä. Lisäksi Suomessakin on tehty kokeita, joissa kivesten kehittyminen on estetty rokotteilla.

Tällainen immunokastraatio on käytössä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Britanniassa possut teurastetaan niin nuorina, ettei niille ehdi kehittyä karjunhajua.

Kirjoitusta varten on haastateltu muun muassa Helena Telkänrantaa. Hän on eläinten käyttäytymiseen erikoistunut tietokirjailija ja tekee väitöskirjaa sikojen hännänpurennan vähentämisestä Helsingin yliopistossa.

Vesa-Matti Väärä
Paimiossa sijaitsevan Perkkiön tilan isäntä Tony Kajander haluaa, että siat elävät väljästi olkiturvepihatoissa. Kesällä niillä on mahdollisuus ulkoilla. Elina Kajander pitää pikkupossua sylissään.
Paimiossa sijaitsevan Perkkiön tilan isäntä Tony Kajander haluaa, että siat elävät väljästi olkiturvepihatoissa. Kesällä niillä on mahdollisuus ulkoilla. Elina Kajander pitää pikkupossua sylissään.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?