Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 16. joulukuuta 2015

Kauppojen aukiolon vapautuminen keskittyy Helsingin seudulle – katso oman lähikauppasi tilanne kartalta

HS Ilta
 
”Kaikki eivät elä kahdeksasta neljään” – Helsingin keskustassa ostellaan pian 24/7
”Kaikki eivät elä kahdeksasta neljään” – Helsingin keskustassa ostellaan pian 24/7
Helsingin ydinkeskustassa tiistaina asioineet kaupunkilaiset ilahtuivat kovasti uutisesta, jonka mukaan ruokamarket alkaa palvella yötä päivää. Henkilökunta on jo tottunut yövuoroihin. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS
Fakta

Kauppojen aukiolo vapautuu

Eduskunta hyväksyi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen tiistaina äänin 145-31

Laki vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. Samalla poistetaan tarve aukioloaikoja koskeviin poikkeuslupiin.

Kauppakeskuksessa ja myymäläkeskittymissä toimivilla pienyrittäjillä on kuitenkin vastedeskin oikeus yhteen vapaapäivään viikossa.

Lait tulevat voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun ne on vahvistettu. Tämä tapahtuu vuodenvaihteessa tai viimeistään helmikuun alussa.

S-ryhmä oli suunnitellut kauppojensa muuttuvia aukioloaikoja jo elokuusta lähtien. Se iski heti, kun eduskunta päätti vapauttaa aukioloajat.

Kun eduskunta päätti kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta eilen tiistaina, S-ryhmä iski heti. Kaupparyhmä julkaisi saman tien lähes 500 kaupan listan muuttuvista aukioloajoista.

Operaatiota oli suunniteltu jo elokuun lopusta asti.

”Käytännössä konkreettinen suunnittelu aloitettiin heti, kun hallituksen esitys laista tuli”, S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu paljastaa.

HS pani S-ryhmän uudet aukioloajat kartalle. Kartta paljastaa, että aukiolojen vapauttaminen näkyy eniten Helsingin seudulle, missä lukuisat kaupat ovat vähintään sata tuntia auki viikossa. Kaiken huippuna Helsingin asema-aukion ja Pohjois-Tapiolan S-marketit, jotka ovat lain voimaan astumisen jälkeen auki aina, 24 tuntia päivässä.

”Onhan se selvää, että kaikkein pisimmät aukioloajat tulevat olemaan pääkaupunkiseudulla ja sitten muutamalla muulla kaupunkiseudulla”, Alarotu sanoo.

Muuten kauppojen aukiolon laajentuminen näkyy esimerkiksi Porin, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun seuduilla. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Pohjanmaa ei näytä reagoivan millään tavalla. Alarodun mukaan höllennyksiä on tulossa kuitenkin myös sinne, mutta suunnitelmat eivät ole vielä valmiina.

S-ryhmän aukiolo-operaatio näytti yllättävän muut ketjut. Tiistaina Kesko, Lidl ja Stockman kertoivat vasta pohtivansa aukioloaikojen muutoksia.

”Ei ole tarkoitus lähteä ehdoin tahdoin lähteä pidentämään aukioloaikoja. Tämän täytyy korreloida todellisen tarpeen ja liikevaihdon kehityksen kanssa”, sanoi esimerkiksi Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen HS:n haastattelussa tiistaina.

Oheiselta kartalta selviää kaikki Suomen S-ketjun kauppojen muuttuneet aukioloajat. HS kertoo myös muiden ketjujen suunnitelmista sitä mukaa kun niistä saadaan tietoa.

Kartta: Antti Mansikka, Paikkatietokonsultit Oy

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?