Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 17. marraskuuta 2015

Putin lupasi rangaista tekijöitä – Venäjä vahvisti pommin Siinain turman syyksi ja lupasi yli 46 miljoonan euron palkkion tiedoista

HS Ilta
 
MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Egyptin armeijan helikopteri lensi venäläiskoneen jäännösten lähellä 1. marraskuuta.
Egyptin armeijan helikopteri lensi venäläiskoneen jäännösten lähellä 1. marraskuuta. Kuva: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tiistaina Venäjän lisäävän Syyriassa tekemiään ilmaiskuja, kun Venäjän viranomaiset olivat vahvistaneet pommin pudottaneen venäläisen lomalennon viime kuussa Egyptissä.

”Niitä pitää vahvistaa niin, että rikolliset ymmärtävät rangaistuksen olevan vääjäämätön”, Putin sanoi Kremlin julkaiseman tiedotteen mukaan.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen ranskalaislähteen mukaan Venäjän koneet iskivät jo tiistaina äärijärjestö Isisin hallussa olevaan Raqqaan Pohjois-Syyriassa. Uutistoimisto AFP puolestaan kertoi amerikkalaisen sotilaslähteen sanoneen, että Venäjä teki tiistaina Raqqaan ”merkittävän määrän” ilmaiskuja.

Isisiin kytköksissä oleva terroristijärjestö Isis Siinailla ilmoitti olevansa turman taustalla pian koneen tuhouduttua 31. lokakuuta. Sen mukaan isku oli vastaus Venäjän syyskuussa aloittamille ilmaiskuille Syyriassa.

Venäjän mukaan sen ilmaiskujen kohde on ollut koko ajan Isis, mutta kriitikoiden mukaan se on pommittanut muitakin Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastustajia, jopa Isisiä enemmän.

Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putinin on määrä vierailla tiistaina alkuillasta Venäjän sotilasjohdon luona henkilökohtaisesti asian vuoksi, uutistoimisto Tass kertoo.

Putin puhui Venäjän turvallisuuskomitean kokouksessa. Hiukan aiemmin turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov oli vahvistanut turman syyksi pommin.

Tähän asti Venäjä on virallisesti välttänyt sanomasta, että kyseessä olisi terrori-isku. Monet länsimaat ovat sen sijaan sanoneet suoraan pommin olevan pääteoria. Monet lentoyhtiöt alkoivat kiertää Siinain niemimaata.

Venäläinen Airbus A 321 -kone tuhoutui vain parikymmentä minuuttia lähtönsä jälkeen. Egyptin Sharm el-Sheikhistä Pietariin olleessa koneessa oli 224 ihmistä. Kaikki kuolivat.

Kone hajosi jo ilmassa ja sen osat levisivät laajalle alueelle, mikä on vahvistanut pommiteoriaa.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu huomauttaakin, että terroristien koneeseen asettamaa pommia on pidetty jo pitkän aikaa todennäköisenä syynä turmaan.

”Kaikki toimenpiteet ja skenaariot, joita Trafissa on tehty, pohjautuvat tähän oletettuun syyhyn”, hän sanoi HS:lle tiistaina.

Hän sanoi olettavansa, että myös virallinen tutkintakomitea ilmoittaa asiasta pian. Tutkimukset ovat jo jonkin aikaa keskittyneet etsimään jäämiä pommista koneen tuhoutuneista osista.

Lisää turvallisuustoimenpiteitä on todennäköisesti tulossa, mutta niitä on vielä liian aikaista arvioida.

”Ensisijainen tavoite on, että kaikki tulevat ratkaisut tehdään eurooppalaisella tai laajemmalla tasolla. Suomalaisia matkustajia lentää muillakin kuin suomalaisilla yhtiöillä”, hän sanoi.

”Tällä tulee olemaan globaaleja vaikutuksia.”

Suomesta Egyptiin on lentänyt yksi yhtiö kahteen kohteeseen. Viranomaiset ovat tehneet sen kanssa yhteistyötä.

Vakavailmeinen Putin sanoi syyllisten löytämisen olevan nyt tärkeää.

”Etsimme heitä kaikkialta missä he voivat piileskellä. Löydämme heidät mistä tahansa paikasta tältä planeetalta ja rankaisemme”, Putin sanoi Kremlin julkaiseman tiedotteen mukaan.

Hiukan myöhemmin FSB kertoi uutistoimisto Interfaxille, että se lupaa 50 miljoonan dollarin eli lähes 46,6 miljoonan euron palkkion tiedoista, jotka johtavat syyllisten löytymiseen.

Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoi tiistaina nimettömiin lähteisiinsä vedoten, että Egyptin viranomaiset olisivat ottaneet kiinni kaksi Sharm el-Sheikhin työntekijää. Heidän epäillään auttaneen pommin saamisessa koneeseen.

Putin myös toisti toiveensa kansainvälisestä yhteistyöstä terrorismia vastaan. Venäjän johto on korostanut yhteistyötä Pariisin perjantaisten iskujen jälkeen.

Venäjän ja lännen välit ovat olleet tulehtuneet sen jälkeen, kun Venäjä valloitti Krimin viime vuonna ja alkoi tukea Itä-Ukrainan kapinallisia. Useat länsimaat ovat asettaneet tämän johdosta pakotteita Venäjälle.

Venäläispoliitikot ovat viikonlopun mittaan korostaneet, että erimielisyydet Ukrainasta pitäisi ohittaa ja yhdistää voimat taistelussa ääri-islamisteja vastaan.

Peter Kovalev / Reuters
Ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan turmassa kuolleiden muistoa Pulkovon lentokentälle Pietariin 1. marraskuuta.
Ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan turmassa kuolleiden muistoa Pulkovon lentokentälle Pietariin 1. marraskuuta.
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla lokakuun lopussa. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?