Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 17. marraskuuta 2015

HSL aikoo pelastaa Siuntion Y-junan – Luoman ja Mankin pysäkit lakkautetaan etuajassa

HS Ilta
 
Terhi Liimu / HS
Y-junan lakkautusaikeet nostivat huolta Siuntiossa.
Y-junan lakkautusaikeet nostivat huolta Siuntiossa. Kuva: Terhi Liimu / HS

Helsingin seudun liikenne (HSL) hyväksyi tiistaina esisopimuksen lähijunayhteyden järjestämisestä Siuntioon. Asiasta päätti HSL:n hallitus. Samalla varmistui, että Siuntion junista ei synny lisäkustannuksia HSL:n jäsenkunnille.

”Kustannukset Siuntioon menevästä junasta jäävät Siuntiolle. Kirkkonummelle kulkevista lisäjunista sen sijaan tulee kustannuksia myös HSL:lle”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Nykyisen Y-junan korvaava yhteys Helsingin ja Siuntion välillä aiotaan järjestää HSL:n tilaamana liikenteenä. Yhteys toteutetaan osana HSL:n ja VR:n kahdenkeskistä liikennöintisopimusta. Siuntio ei liity HSL:n jäsenkunnaksi, joten Siuntioon suuntautuvilla matkoilla täytyy edelleen käyttää VR:n lippuja. HSL-alueella käytetään HSL:n lippuja.

Siuntio maksaa junien liikennöintikustannuksista suhteessa matkustajakilometreihin. Lisäksi VR:n omista matkalipuistaan saamat tulot vähennetään Siuntion maksuosuudesta. Yhteensä uusi junayhteys maksaa Siuntiolle 230 000–300 000 euroa vuodessa. Kokonaiskustannukset ovat 1,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Junayhteys aloitetaan näillä näkymin 28. maaliskuuta 2016 eli heti kun nykyisen Y-junan kulku loppuu. Uusi yhteys on vuoden 2017 loppuun asti kestävä kokeilu.

”Tämä on väliaikaisratkaisu, jolla akuutti ongelma ratkaistaan”, Rihtniemi sanoo.

Vuoden 2017 jälkeisestä ajasta ei Rihtniemellä vielä ole tietoa. HSL:n nykyinen liikennöintisopimus VR:n kanssa loppuu 31.12.2017, ja tuon sopimuksen korvaaja voi olla hyvin erilainen kuin nykyinen, tehdään se sitten VR:n tai jonkin muun operaattorin kanssa.

HSL:n hyppääminen Siuntion junaan muuttui tarpeelliseksi sen jälkeen, kun Suomen hallitus päätti lakkauttaa VR:n operoiman Y-junan Siuntiolle ja Karjaalle. Lakkauttaminen on osa säästötoimenpiteitä, joihin kuuluu 28 juna-aseman ja lukuisten junareittien lopettaminen.

Nyt liikenne on kuitenkin mitä todennäköisimmin jatkumassa. Ainakin HSL:n toimitusjohtaja Rihtniemi uskoo myös lopullisen sopimuksen syntymiseen.

”Meidän puolelta tämä on nyt hyvin lähellä lopullista sopimusta, mutta edellytyksinä on, että Siuntio on tämän kannalla ja liikenne- ja viestintäministeriö antaa luvan tilata osuuden Siuntion puolelle”, Rihtniemi sanoo.

HSL tarvitsee liikennöintiin ministeriön luvan, koska Siuntio ei ole HSL:n jäsenkunta.

Siuntion asemaa on käyttänyt VR:n tilastojen mukaan päivittäin noin 265 matkustajaa. Uusi Y-juna tekee arkipäivinä kahdeksan lähtöä ruuhka-aikaan: neljä lähtöä molempiin suuntiin, kaksi aamulla ja kaksi illalla. Uuden Y-junan asemat ovat aluksi Helsinki, Pasila, Leppävaara, Masala, Kirkkonummi ja Siuntio. Myöhemmin Y-juna pysähtyy myös Huopalahdessa ja Espoossa, kun liikenne voidaan hoitaa kokonaan uusilla Flirt-junilla.

Lisäksi Helsingin ja Kirkkonummen välille perustetaan uusi, X-tunnuksellinen junayhteys. Se ajaa kaksi lähtöä ruuhka-aikaan ja pysähtyy samoilla asemilla kuin uusi Y-juna.

HSL:n hallitus päätti tiistaina lisäksi lakkauttaa Luoman ja Mankin seisakkeet sekä etuajassa. Lakkautuksen syynä on VR:n tavoite nopeuttaa Helsingin ja Turun välistä junaliikennettä, mikä tekee pika- ja lähijunien aikataulujen yhteensovittamisesta aiempaa vaikeampaa. Pikajunien aikataulumuutosten ja uuden, nopean Y-junan jälkeen junien pysähtyminen Luoman ja Mankin seisakkeilla muuttuu mahdottomaksi.

”Luoman ja Mankin junat korvataan busseilla. Alun perin seisakkeet piti lakkauttaa kesällä ja korvaava bussiliikenne aloittaa elokuussa, mutta ministeriön päätös lakkauttaa nykyinen Y-juna aikaisti tätä suunnitelmaa”, toimitusjohtaja Rihtniemi sanoo.

Lopuksi HSL päätti myös nykyisten S- ja U-junien yhdistämisestä uudeksi U-junaksi. Uusi U-juna pysähtyy Leppävaaran jälkeen kaikilla asemilla lukuun ottamatta lakkautettavia Luomaa ja Mankkia.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?