Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 17. marraskuuta 2015

Saksan poliisi pidätti kaksi naista ja miehen epäiltynä kytköksistä iskuun – yhteenveto Pariisin terroriteoista

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa Pariisissa. Kuva: Reuters

Saksan poliisi pidätti tiistaina kolme ihmistä Alsdorfissa Saksassa epäiltynä kytköksistä Pariisin terrori-iskuun, uutisoivat saksalaismediat Der Spiegel ja TagesSchau. Viranomaiset eivät ole toistaiseksi kertoneet tarkempia tietoja Saksan länsirajan tuntumassa tehdyistä pidätyksistä.

Poliisi on mahdollisesti löytänyt kolmannen terroristien Pariisissa käyttämän auton. Auto löytyi aikaisin tiistaina kaupungin pohjoisosasta, uutistoimisto AFP kertoo.

Auto on musta belgialaisilla rekisterikilvillä varustettu Renault Clio, ja sitä on uutistoimistolle puhuneen poliisilähteen mukaan mahdollisesti käytetty iskujen valmisteluissa.

Toisen uutistoimistolle puhuneen lähteen mukaan autoa pitää kuitenkin tutkia lisää, jotta saadaan varmuudella selvitettyä, onko sillä yhteyttä iskuihin vai ei.

Poliisi on jo aiemmin löytänyt kaksi belgialaisrekisterissä olevaa autoa, joiden uskotaan olleen iskut tehneiden terroristien käytössä.

Pariisissa kuolleen terroristin vierestä löytynyt passi kuuluu todennäköisesti jo kuukausia sitten kuolleelle syyrialaissotilaalle, tutkintalähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Passi on myönnetty vuonna 1990 syntyneelle syyrialaisella Ahmad Almohamedille. Ranskalaistutkijoiden mukaan hän oli todennäköisesti Syyrian hallituksen sotilas, joka kuoli jo kuukausia sitten. Nimettömänä pysytelleen tutkijan mukaan löydetty passi on joko otettu tai kopioitu kuolleelta sotilaalta.

Belgialaismedian mukaan maassa kiinni otettujen kahden miehen kodeista Brysselissä on löydetty ammuksia sekä pommien valmistamiseen käytettävää kemikaalia.

Ranskassa liikenneasioista vastaava ympäristöministeri Segolene Royal ilmoitti tiistaina vaativansa, että juna-asemille asennetaan metallinilmaisimilla varustetut portit. Hän kertoi jo pyytäneensä valtion rautatieyhtiötä ryhtymään toimiin, jotta asemille saadaan matkustajille samantapaiset tarkistukset kuin lentokentillä on.

Pariisin perjantaisten iskujen ”aivoiksi” epäillään nyt marokkolaistaustaista belgialaista, Abdelhamid Abaaoudia. Hänen uskotaan tällä hetkellä oleskelevan Syyriassa. Abaaoud saattaa Reutersin haastatteleman lähteen mukaan olla muidenkin Euroopassa tehtyjen iskujen tai iskuyritysten takana.

Abaaoud on ollut karkuteillä sen jälkeen, kun poliisi teki tehoiskun Belgian Verviersissä tammikuussa. Hän oli suunnitellut belgialaisten poliisien murhaamista muutama päivä Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneen iskun jälkeen. Hänet tuomittiin heinäkuussa poissaolevana 20 vuodeksi vankilaan.

Viranomaiset eivät maanantaina onnistuneet löytämään Pariisin terrori-iskujen yhdeksi toteuttajaksi epäiltyä Salah Abdeslamia, 26. Hänet on etsintäkuulutettu, ja poliisi pitää miestä vaarallisena.

Ranskalainen Abdeslam on asunut veljineen Belgiassa. Hän on ilmeisesti ainoa eloonjäänyt pääepäilty. Hänen epäillään vastanneen hyökkäyksessä käytetyn auton vuokraamisesta. Etsintäkuulutus tehtiin sen jälkeen kun Pariisin liepeiltä oli löydetty hylätty auto, josta löytyi kolme AK47-rynnäkkökivääriä.

Syyriassa mahdollisesti piileskelevän Abaaoudin uskotaan olleen yhteyksissä Abdeslamin veljeksistä ainakin Salahiin, jonka kanssa hän on aiemmin tehnyt pienempiä rikoksia. Muun muassa tämän takia tutkijat epäilevät kytköstä miesten välillä.

Belgian poliisi järjesti maanantaina laajan ratsian Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa, mutta se päättyi tuloksetta. HS seurasi jahtia pahamaineisessa kaupunginosassa, jonka asukkaat olivat tyrmistyneitä ja huolissaan.

Pidätyksiä ja ratsioita tehtiin myös Ranskassa. Maanantaina iskusta epäiltyjä henkilöitä jahdattiin lisäksi muun muassa Italiassa. Niistä Pariisin-hyökkääjistä, joiden ruumiit on löydetty, viranomaiset ovat tunnistaneet viisi.

Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi maanantaina viranomaisten uskovan, että uusia terrori-iskuja on suunniteltu. ”Tiedämme, että operaatioita on valmisteltu ja valmistellaan yhä – ei vain Ranskaan, vaan myös muihin Euroopan maihin kohdistuvia”, Valls sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranskan tiedustelupalvelu ilmoitti estäneensä useita iskuja kesän jälkeen.

Ranskan syyttäjäviranomaiset vahvistivat maanantaina kahden iskusta epäillyn henkilöllisyyden: Samy Amimour, 28, näyttää olleen yksi Bataclan-konserttitalon ampujista. Syyttäjät vahvistivat maanantaina myös toisen nimen, joka on ollut esillä viestimissä jo viikonloppuna. Ahmed Almohamedin, 25, syyrialainen passi löytyi iskun kohteena olleen jalkapallostadionin ulkopuolelta, itsensä räjäyttäneen hyökkääjän ruumiin lähettyviltä. Epäselvää on kuitenkin ollut, oliko passi aito ja liittyikö Almohamed todella iskuun.

HS on koonnut kattavan paketin iskuun liittyvistä kysymyksistä. Kaikki artikkelit on koottu aihesivulle, joka löytyy tämän linkin takaa.

 

Mitä Pariisissa tapahtui?

Terroristit hyökkäsivät Pariisissa perjantaina 13. marraskuuta samanaikaisesti konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille. Ainakin 129 ihmistä kuoli ja 352 haavoittui. Kriittisessä tilassa oli vielä maanantaina 99 ihmistä. Seitsemän hyökkääjää kuoli iskuissa.

Iskut alkoivat kello 21.20 ja jatkuivat noin yhteen asti yöllä.

Syyttäjäviranomaisen mukaan kolme erillistä joukkiota iski samanaikaisesti jalkapallostadion Stade de Francella sekä Pariisin keskustassa. Keskustassa terroristit ammuskelivat ravintoloita sekä iskivät Bataclan-konserttisaliin, missä oli menossa Eagles of Death Metal -yhtyeen keikka. HS:n kuvakooste traagisen illan tapahtumista löytyy täältä.

Konserttisalin isku oli uhrimäärältään tuhoisin. Ainakin 89 ihmisen arvioidaan kuolleen, kun terroristit avasivat tulen rynnäkkökivääreillä konsertin yleisöön. Myöhemmin illalla poliisi teki rynnäkön paikalle, jolloin terroristit räjäyttivät päällään olleet räjähdevyöt.

Amerikkalaisyhtye selvisi iskusta mutta bändin 36-vuotias fanituotemyyjä sai surmansa. Miehen perhe antoi lausunnon Rolling Stone -lehdelle, juttu aiheesta täällä. Lue kuvaus: Näin tapahtumat etenivät hetki hetkeltä Bataclan-konserttisalissa.

Jalkapallostadionin isku tehtiin räjähteillä. Kaksi itsemurhapommittajaa iski stadionin sisäänkäynneillä ja yksi McDonalds-ravintolassa. Kolme ihmistä kuoli iskuissa.

Ainakin osa pommittajista oli aikeissa tulla sisälle stadionille, mutta heidän sisäänpääsynsä alueelle estettiin. Stadionilla oli käynnissä Ranskan ja Saksan välinen ystävyysottelu. Ranskan presidentti François Hollande oli jalkapallostadionilla seuraamassa ottelua. Hänet evakuoitiin ministeriöön.

Lue kuvaus: Näin tapahtumat stadionilla etenivät hetki hetkeltä.

Lisäksi terroristit iskivät rynnäkkökiväärein yhteen ravintolaan sekä neljään baariin Pariisin 10. ja 11. kaupunginosassa. Kymmeniä ihmisiä kuoli. Veriteot tapahtuivat lähellä toisiaan sijaitsevissa ravintoloissa: La Belle Equipe, Le Petit Cambodge ja La Casa Nostra sekä Le Carillon -baari.

Lue kuvaus: Näin tapahtumat etenivät ravintola-alueella.

 

Ketkä olivat iskun kohteena?

Näyttää siltä, että kohteet olivat pääasiassa tavallisia ranskalaisia. Uhrien joukossa oli lisäksi ihmisiä Algeriasta, Belgiasta, Britanniasta, Chilestä, Espanjasta, Marokosta, Meksikosta, Portugalista, Romaniasta, Ruotsista, Tunisiasta ja Yhdysvalloista. Suomalaisia ei kuollut iskuissa.

Lue lisää uhrien kansalaisuuksista täältä.

 

Keitä iskusta epäillään?

Ääri-islamistinen järjestö Isis on ilmoittanut tehneensä Pariisin terrori-iskut. Ranskan syyttäjän mukaan Pariisin iskuista epäillyt terroristit ovat monikansallinen ryhmä, jolla on yhteyksiä Ranskan lisäksi Lähi-itään, Belgiaan ja mahdollisesti Saksaan. Osa epäiltyjen henkilöllisyyksistä on selvitetty ja vahvistettu.

Lue lisää: He ovat Pariisin iskujen keskeiset epäillyt

Lue lisää: HS:n reportaasi terroristin kotilähiöstä

Poliisit pidättivät sunnuntaina ainakin 13 ihmistä perjantain iskuihin liittyen. Belgiassa tutkinta ja pidätykset ovat keskittyneet Brysselissä sijaitsevaan Molenbeekin kaupunginosaan, joka tunnetaan köyhänä maahanmuuttajien asutuskeskittymänä. Molenbeek on aiemmin tänä vuonna yhdistetty kolmeen ääri-islamilaisten terroritekoon tai sellaisen yritykseen.

Uutistoimisto AP kertoi irakilaisiin tiedustelulähteisiin vedoten, että Irak oli varoittanut Ranskaa mahdollisesta terrori-iskusta päivää ennen Pariisin iskuja.

Irakilaisen tiedustelutiedon mukaan jihadistijärjestö Isisin johtaja, kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Bagdadi oli kehottanut tekemään pommi-iskuja ja salamurhia Isisiä vastaan taistelevan liittouman maita vastaan. Irakin tiedustelulähteiden mukaan Pariisin isku olisi suunniteltu Syyriassa ja osa operaation osallistuneista olisi koulutettu tehtävään Syyrian Raqqassa. Mikäli irakilaiset tiedot pitävät paikkaansa, tämä vahvistaisi Pariisin terrori-iskut Isis-järjestön keskitetysti johtamaksi iskuksi.

Lue lisää: Ranska iski Isisin tukikohtaan Raqqaan myöhään sunnuntaina.

 

Miten iskut vaikuttavat Ranskassa ja muualla maailmassa?

Presidentti François Hollande kutsui Pariisiin perjantaina tehtyjä hyökkäyksiä sotatoimiksi ja julisti, että Isisiä vastaan hyökättäisiin ”ilman armoa”. Sunnuntaina Ranskan ilmavoimat pommitti raskaasti Isis-kohteita Syyriassa. Lue lisää: Ranska moukaroi Isis-tukikohtaa Syyriassa ilmaiskuilla.

Maanantaina Hollande esitti Isisin-vastaisen liittouman perustamista Syyriassa Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa. Ranskassa presidentti haluaa muuttaa perustuslakia terrorismin ehkäisemiseksi ja lisätä poliisien rekrytointia. (Lue koko juttu täältä.)

”Isku ei kohdistunut ainoastaan Ranskan asukkaisiin, vaan se oli hyökkäys ihmisyyttä ja yhteisiä arvojamme kohtaan”, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Valkoisessa talossa iskujen jälkeen.

Ranskaan julistettiin tapahtumien jälkeen hätätila, ja poliisi kehotti pariisilaisia pysymään kotona ja sisätiloissa. Pariisissa muun muassa koulut ja pääturistikohteet pysyivät viikonloppuna suljettuina. Maanantaina koulut taas avattiin, mutta pariisilaisten arki ei vielä pitkään aikaan ole entisellään. Eiffel-torni pysyy suljettuna toistaiseksi. Lue lisää: Ranska ei palaa vielä arkeen.

Ranskassa pidettiin maanantaina puoliltapäivin minuutin hiljainen hetki uhrien muistolle.

”Pariisin verilöyly koettelee Ranskan lisäksi Euroopan sielua ja suuntaa”, kirjoittaa HS:n toimittaja Pekka Mykkänen analyysissaan. Lue koko teksti täältä.

HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko arvioi analyysissaan, että Pariisin iskut saattavat olla merkki äärijärjestö Isisin heikkenemisestä. ”Pariisin terrori-iskut tehtiin hetkenä, jolloin Isis on ajautunut tappioiden kierteeseen kotikentällään Irakissa ja Syyriassa”, Huusko kirjoitti lauantai-iltana. Lue analyysi täältä.

Silminnäkijä: "Miehet käskivät meidät maahan ja ampuivat"
Silminnäkijä: "Miehet käskivät meidät maahan ja ampuivat"
Konserttitalolla iltaa viettänyt Jerome Bartelemy kertoo, miten terrori-isku eteni. Kuva: Reuters. Toimittaja ja editointi: Tomi Peurakoski HS.
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.
Christophe Petit Tesson / Reuters
Ranskan pääministeri Manuel Vallsin (keskellä) maanantaina antaman lausunnon mukaan myös uusia on terrori-iskuja on valmisteltu. Sunnuntaina Valls oli tiedotusvälineiden haastateltavana Pariisissa.
Ranskan pääministeri Manuel Vallsin (keskellä) maanantaina antaman lausunnon mukaan myös uusia on terrori-iskuja on valmisteltu. Sunnuntaina Valls oli tiedotusvälineiden haastateltavana Pariisissa.
Ranskan poliisi / Reuters
26-vuotiasta Salah Abdeslamia etsitään pääepäiltynä.
26-vuotiasta Salah Abdeslamia etsitään pääepäiltynä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?