Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 17. marraskuuta 2015

Presidentti Niinistö Ranskan avunantopyynnöstä: Tuemme Ranskaa kaikin mahdollisin tavoin

HS Ilta
 
Sami Kero / HS
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kuva: Sami Kero / HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Ranskan muille EU-maille esittämää pyyntöä keskinäiseen avunantoon ”varsin merkittävänä aloitteena”.

Niinistö kommentoi asiaa medialle tiistaina virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

EU:n turvatakuut ovat nyt ajankohtainen asia, sillä Ranska pyysi Euroopan unionia aktivoimaan keskinäisen avunannon lausekkeen, joka velvoittaa jäsenmaita auttamaan toisiaan aseellisen hyökkäyksen sattuessa. Avunpyyntö liittyy terrori-iskuihin, jotka tehtiin viime perjantaina Pariisissa.

Muut EU-maat ovat vastanneet pyyntöön myöntävästi, Suomi mukaan lukien.

”Suomen vastaus on selvä. Välitin sen jo surunvalittelujen yhteydessä. Kaikilla mahdollisilla tavoilla olemme tietysti Ranskaa tukemassa”, Niinistö sanoi.

Presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät Ranskan pyyntöä virallisesti kirjallisessa menettelyssä tänään. Ranska pyysi EU-maiden keskinäisen avunannon lausekkeen mukaista solidaarisuuden osoittamista Ranskalle koko Euroopan vihollista vastaan.

Suomen vastaus oli, että Suomella on valmius ja halu osoittaa solidaarisuutta Ranskalle perussopimusten mukaisesti ja hengessä. Valtioneuvosto tiedotti presidentin tiedotustilaisuuden jälkeen, että ”Suomi toimii siten kuin se toivoisi toimittavan itseään kohtaan”.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU testaa keskinäisen avunannon velvoitetta.

Ranskan puolustusministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan apu voi olla esimerkiksi kapasiteettiapua Ranskan sotilaallisissa toimissa Syyriassa tai muunlaista apua Ranskan omalla maaperällä. Ranska jatkaa nyt muiden jäsenmaiden kanssa kahdenvälisiä neuvotteluja siitä, millaista tukea muut voisivat Ranskalle antaa.

Suomi ei voi lähettää aseistettuja joukkoja rajojensa ulkopuolelle sotilastehtäviin, sillä sen estää lainsäädäntö. Niinistö muistutti, että tämä oli esillä viimeksi silloin, kun Ruotsissa etsittiin vedenalaista kohdetta, eikä Suomi voinut lähettää paikalle laivastoapua.

Sen sijaan esimerkiksi viranomais- ja poliisiyhteistyö on täysin mahdollista, ja sitä on Niinistön mukaan tehty jo Pariisin terrori-iskuihinkin liittyen.

”Uskon, että pikku hiljaa menee eteenpäin EU:n turvallisuus- ja puolustusajattelu. En usko nopeisiin käänteisiin, ja jokin EU-armeija on jo ideana etäällä oleva”, Niinistö linjaa.

Suomi tukee siis Ranskaa käytettävissä olevin keinoin. Valtioneuvston tiedotteen mukaan ”asiaan palataan, kun Ranska on esittänyt konkreettisempia pyyntöjä”.

Presidentti Niinistö kertoo havainneensa ”samanlaista henkeä” Venäjän presidentti Vladimir Putinin sekä Ranskan presidentti François Hollanden asenteissa ja ilmoituksissa, mitä tulee terrorismin vastaisiin toimiin. Niinistö viittasi tässä yhteydessä venäläisen lentoyhtiön koneen pudottamiseen Egyptissä, minkä uskotaan olleen terroriteko.

”On syvää surua ja loukkaantumista, että nämä terrorismin teot ovat niin raa’alla tavalla kohdanneet, mutta myös suurta päättäväisyyttä siihen, että terrorismi on saatava aisoihin”, Niinistö sanoo.

”Terrorismin ratkaisu ei yksin ole vastaus, pitäisi päästä eroon syistä, jotka pakolaisuutta aiheuttavat, pitäisi rakentaa rauhaa Syyrian ja Irakin alueille. Jos tämä samankaltaisuus asenteissa viittaisi siihen, että laajemmin voitaisiin ryhtyä keskustelemaan, myös Yhdysvallat kolmantena, se herättää toivoa siihen, että Syyriassa alettaisiin rakentaa perusteita uudelleen”, Niinistö sanoo.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?