Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 17. joulukuuta 2015

Tesla ongelmissa – Norja ja Tanska suunnittelevat veronkorotuksia sähköautoille

Norja on ollut sähköautojen luvattu maa, mutta nyt maa suunnittelee veronkorotuksia sähkö- ja hybridiautoille. Tanskassa Teslan hinta nousisi 95 000 eurosta yli 250 000:een.

HS Ilta
 
Esa Syväkuru / HS
Norja on antanut paljon etuja sähköautoileville kiihdyttääkseen sähköautojen kauppaa. Sen ansiosta Tesla on ollut hetkittäin Norjan myydyin auto.
Norja on antanut paljon etuja sähköautoileville kiihdyttääkseen sähköautojen kauppaa. Sen ansiosta Tesla on ollut hetkittäin Norjan myydyin auto. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Pariisin ilmastokokouksen päätöksiä on kiitelty kunnianhimoisuudesta. Paljon on puhuttu siitä, että nyt alkaa se työ, jolla näihin tavoitteisiin päästään.

Myös liikenteen ja autoilun päästöjä on vähennettävä, sillä liikenne aiheuttaa 23 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Nyt liikenteen osalta harataan kuitenkin vastaan. Etunenässä päästöttömien autojen yleistymistä kampittamassa on Tanska.

Tanska aikoo ensi vuoden alusta ryhtyä verottamaan nollapäästöisiä autoja ankaralla kädellä.

CNN:n mukaan Tanskan suunnitelmana on viiden vuoden aikana korottaa nollapäästöisten autojen veroja niin, että esimerkiksi Tesla Model S:n hinta on viisi vuotta kestävän veronkorotusohjelman jälkeen 256 200 euroa nykyisen 95 000 euron sijaan.

Veronkorotukset eliminoisivat kaikki tähän mennessä Tanskassa olleet edut, joita sähköauton omistamisessa on suhteessa polttomoottoriautoon.

Tanskan politiikka sinänsä ei ole maailmanloppu sähköautonvalmistajille kuten Teslalle, sillä siellä sähköautoja ei kovin paljon myydä.

Esimerkiksi Tesloja meni kaupaksi tämän vuoden yhdeksänä ensimmäisenä kuukautena 849 kappaletta.

Merkittävämpi uutinen on se, että myös Norja, joka on sähköautokaupoissaan maailman kärkeä, suunnittelee CNN:n mukaan veronkorotuksia sähköautoille.

Norjalainen ekonomien ja lainsäädäntöasiantuntijoiden asiantuntijapaneeli on kehottanut Norjan valtiota panemaan sähkö- ja hybridiautot kovemmalle verolle.

Tähän mennessä Norjassa on ollut paljon etuja sähköautoileville. Maa aloitti ohjelman vuonna 2012 kiihdyttääkseen sähköautojen kauppaa nopeasti.

Norjassa sähköautoilijan etuihin kuuluvat esimerkiksi tuhdit veroleikkaukset sekä useat yksittäiset edut: tietulleista ja parkkipaikoista ei tarvitse maksaa. Latauspisteet ovat ilmaisia. Sähköautolla saa ajaa bussikaistalla.

Nämä edut ovat johtaneet siihen, että Norjassa esimerkiksi tänä vuonna joka viides uusi auto on ollut sähköauto. Joka kolmas koko Euroopassa myydystä sähköautoista myydään Norjassa.

Veronkorotuksia ehdottaneen paneelin ekonomisti Lars-Erik Borge sanoi CNN:n mukaan, että sähköautojen edut on nyt kyseenalaistettu ankarasti.

”Ei ole olemassa mitään universaalia yksimielisyyttä siitä, että järjestelmän pitäisi olla näin antelias”, hän sanoi.

Norjan talous on jo valmiiksi ongelmissa öljyn hinnan halpenemisen takia, mikä osaltaan selittää sähköautojen etuisuuksiin puuttumista.

Norjan valtio harkitsee ehdotuksia. Sen odotetaan päättävän asiasta ensi vuoden lokakuussa.

Muiden sähköautojen lisäksi Norjassa on myyty tänä vuonna esimerkiksi 3 600 Teslaa, joka on hieman yli viiden miljoonan asukkaan maassa verrattain valtava määrä.

Määrä on iso osa myös Teslan maailmanlaajuisiin markkinoihin verrattuna. Yhtiö ennustaa myyvänsä tänä vuonna maailmanlaajuisesti 50 000 autoa.

Teslan tiedottajan mukaan se ei ole kuitenkaan huolissaan, eivätkä mahdolliset veronkorotukset tule vaikuttamaan sen suunnitelmiin sähköautojen myynnissä.

Nissan, jonka sähköautorepertuaariin kuuluu esimerkiksi Suomen myydyin sähköauto Nissan Leaf, ei ole huolissaan Norjan suunnitelmista.

”Emme usko, että tällä on suurta vaikutusta Euroopan kokonaismarkkinoilla”, Nissanin sähköautomarkkinoista Euroopassa vastaava Gareth Dunsmore sanoi CNN:n mukaan.

Suomessa sähköautomarkkinat ovat edelleen pienet, vaikka kaiken kaikkiaan sähköautoja on rekisteröity jo yli 1 000 kappaletta.

Suomessa kannustimia tai verohelpotuksia ei vielä ole niin paljoa, että tavallisesta ihmisestä tuntuisi järkevältä ostaa sähköauto.

Näin Teslalla ajetaan ilman käsiä - "Älä tee näin kotona"
Näin Teslalla ajetaan ilman käsiä - "Älä tee näin kotona"
HS testasi Teslan autopilot-ominaisuuden joulukuussa 2015. Ajatuksia autossa -sarjan jaksossa Teslan Mia Pelttari kertoo, millaista on työskennellä miljardööri Elon Muskin alaisuudessa. Ja miksi hän uskoo Teslan menestykseen, vaikka yritys tekee yhä tappiota jokaisesta myydystä autosta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?