Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 17. joulukuuta 2015

Omat eväät mukaan – HS:n entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja kertoo, millainen spektaakkeli Putinin lehdistötilaisuus on

Nelituntiseksi venyvässä näytöksessä kalastellaan puheenvuoroja paperiarkeilla, isolla sydämellä, pehmoleluilla ja Putinin kasvokuvalla.

HS Ilta
 
RIA Novosti / Reuters
Presidentti Putinin vuotuinen tiedotustilaisuus Moskovassa joulukuussa 2014.
Presidentti Putinin vuotuinen tiedotustilaisuus Moskovassa joulukuussa 2014. Kuva: RIA Novosti / Reuters

Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuotuinen suuri lehdistötilaisuus on valtava spektaakkeli, joka kerää Moskovaan myös suuren määrän pienten paikallislehtien toimittajia kertomaan huolistaan Putinille.

Tilaisuus järjestetään perinteisesti joulukuussa ja yhtä perinteisesti Kreml kertoo ilmoittautumisia olevan ennätysmäärä. Niin tänäkin vuonna, tämän päivän tilaisuuteen on Kremlin mukaan tulossa lähes 1400 toimittajaa.

Heistä osa on tullut hyvinkin kaukaa. Tällainen on muun muassa pieneksi julkkikseksi kohonnut vladivostoklaisen pikkulehden päätoimittaja Maria Solovjenko, joka joulukuussa 2012 vastasi Putinin yllättävään sinutteluun samalla mitalla. Seuraavana vuonna Putin antoi hänelle taas kysymysvuoron, ja myönsi muistavansa tapauksen.

Tilaisuudesta tulee lähes aina isoja uutisia, tosin joskus ne voivat nousta esiin vasta virallisen osuuden päätyttyä.

Näin kävi joulukuussa 2013, kun lavalta jo poistunut Putin sanoi hänet ympäröineelle toimittajajoukolle, että vangittu entinen oligarkki Mihail Hodorkovski voisi päästä vapaaksi. Näin tietenkin pian tapahtui.

Isojen maailmanpolitiikkaa käsittelevien aiheiden seassa on usein pitkiä pätkiä, jolloin aiheena on teiden kunto tai jonkun pikkukaupungin romahtanut silta.

Osa etäämpää tulleista toimittajista ei nimittäin oikeastaan halua kysyä mitään, vaan vedota Putiniin. Taustalla on usein turhautuminen paikallis- tai aluehallintoon ja yleensä oikeutettu epätoivo. Jossain saattaa olla kylä saarroksissa tai ilman lämpöä, mikä ei alueen herroja ole häirinnyt.

Paikalla on myös simultaanitulkkaus englanniksi tai Putinille englannista, jos joku kysyjä haluaa poikkeuksellista puhua muuta kuin venäjää. Yleensä kysy on ulkomailta paikalle lentäneestä kuuluisuudesta.

Tilaisuuden kulku on lähes aina samanlainen. Toimittajien on oltava paikalla hyvissä ajoin turvallisuussyistä, kuten aina Putinin tilaisuuksissa. Odotellessa on tarjolla jotain pientä syötävää, yleensä makkara- ja kalaleipiä.

Putin aloittaa tilaisuuden aikataulussa, koska se on televisioitu. Hän istuu lavalla ison pöydän äärellä ja lehdistösihteeri Dmitri Peskov sivummalla pienemmän pöydän takana.

Putin pitää lyhyen alustuksen, jossa hän kertoo yleensä taloudesta luetellen valtavan määrän lukuja.

Sitten on aika kysymyksille. Periaatteessa Peskov jakaa puheenvuorot, mutta käytännössä Putin ohittaa hänet varsin pian.

Kreml ja Venäjän valtionmedia vakuuttelevat, ettei kysymyksiä valita ennalta. Niin voi olla, ainakin kriittisiä kysymyksiä on aina esitetty lipevien ylistysten seassa.

Puheenvuoron saaminen on oma shown’sa.

Jos haluaaa oikeasti kysymyksen, pitää paikalla olla erityisen aikaisin, jotta pääsee salin etuosaan. Mukana on hyvä olla myös jonkinlaista rekvisiittaa, jolla saa huomion itseensä.

Oikeasti isojen medioiden edustajilla on vain usein A4-kokoinen lappu, jossa median nimi on. Venäjän merkittävimmät mediat tosin saavat vuoronsa automaattisesti.

Muilla voi olla lappu, jossa lukee maakunnan tai maan nimi. Jollakin voi olla lappu, jossa on vain iso sydän. Jollakin on pehmolelu, jotta erottuisi lappujen seasta. Joskus jollakulla oli Putinin kasvokuva.

Aina kun Putin lopettaa vastauksensa, kysymysvuoroa toivovien kädet ampaisevat pystyyn ja heiluttavat valittua lappua tai esinettä.

Monet eivät tosin edes yritä kysyä mitään.

Vedonlyönnin kohteena on yleensä se, kuinka kauan tilaisuus kestää. On hyvä varautua ainakin neljään tuntiin, minkä vuoksi kokeneilla on mukanaan eväitä.

Toinen veikkailun aihe on aina se, alkavatko toimittajat vai Peskov uupua ensin.

Kirjoittaja toimi Helsingin Sanomain Moskovan-kirjeenvaihtajana 2010–2014.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?