Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 17. joulukuuta 2015

Herkkäuninen on jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa – erityisesti luovat ihmiset nukkuvat huonosti

Ylivirittyneisyys on joidenkin ihmisten ominaisuus, ja siinä on hyviä ja huonoja puolia. Herkkäuninen on usein idearikas, mutta koiranuni saattaa johtaa krooniseen unettomuuteen.

HS Ilta
 
Klaus Welp
Herkkäuninen nukkuu koiranunta: on valmis toimimaan, jos kuule pienenkin äänen.
Herkkäuninen nukkuu koiranunta: on valmis toimimaan, jos kuule pienenkin äänen. Kuva: Klaus Welp

Heräätkö siihen, kun sanomalehti tulee aamuyöllä postiluukusta? Entä haittaako untasi kadulta kuuluvat äänet, puolison uninen maiskuttelu – tai jopa herätyskellon hento tikitys?

Herkkäuninen ei kestä mitään ääniä nukkuessaan. Äänet saattavat häiritä nukahtamista tai sitten ne herättävät kesken unien.

Helsingin uniklinikan johtajan, professori Markku Partisen mukaan herkkäunisuutta ei ole tutkittu samalla tavalla kuin esimerkiksi lyhyt- tai pitkäunisuutta tai sitä, onko ilta- vai aamu-uninen. Niistä tiedetään, että taipumukset ovat perinnöllisiä.

Herkkäunisuuden taustalla on kuitenkin muuta.

”Näyttää siltä, että herkkäunisuuden syynä on dopamiiniaineenvaihdunta. On ihmisiä, joilla dopamiinijärjetelmä toimii eri tavalla kuin muilla.”

Partisen mukaan kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Tällaisilla ihmisillä aivot ovat ikään kuin yliherkkyystilassa: valmiina alati toimimaan, sekä hereillä että unessa. Myös autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto on ylivirittynyt.

Ylivirittyneisyydessä on hyviä ja huonoja puolia.

”Tällaisella ihmisellä on hoksottimet herkässä: hän havaitsee ympäristön tapahtumia paremmin kuin muut. Hän on myös idearikas sekä luova ja huomaa rivien välistä asioita, joita toiset eivät välttämättä huomaa. Näitä piirteitä kannattaa hyödyntää ammatinvalinnassa.”

Huono puoli on se, että ylivirittyneisyyden vuoksi yönuni voi jäädä koiranuneksi. Koiran tavoin tällainen ihminen herää kaikkiin ääniin ja miettii, pitääkö niihin reagoida.

”Äärimmillään tämä piirre voi johtaa krooniseen unettomuuteen.”

Siitä ei vielä sinänsä ole haittaa, jos herää pari kertaa yössä. Ongelmat alkavat vasta, jos ei saa herättyään uudelleen nukuttua.

Ihmisillä, jolla on ylivirittynyt tahdosta riippumaton hermosto, voi olla muutakin vaivaa kuin öinen ääniherkkyys. Partisen mukaan he saattavat kärsiä levottomista jaloista, alhaisesta verenpaineesta, huimauksesta, kroonisesta väsymyksestä ja Raynaudin oireesta eli valkosormisuudesta. He ovat myös muita herkempiä kärsimään kiputiloista, esimerkiksi migreenistä tai fibromyalgiasta.

Partisen mukaan herkkäunisuudesta ei ole tehty epidemiologisia väestötutkimuksia, mutta Helsingin uniklinikalla herkkäunisia käy paljon. Useat heistä työskentelevät juuri luovilla aloilla.

Ääniherkkyyttä saattaa olla kausittain myös muilla kuin niillä, joilla on siihen erityinen taipumus.

”Jos on stressiä ja huolia, nukkuu normaalia huonommin. Silloin äänetkin saattavat häiritä enemmän.”

Partinen tietää herkkäunisia, jotka ovat vaihtaneet asuinpaikkaa äänien vuoksi. Jotkut nukkuvat korvatulppien kanssa, mutta epämukavia tulppia moni tuskin haluaa pysyväksi ratkaisuksi.

Partisen mukaan jo se voi auttaa joitakin ihmisiä, että ymmärtää herkkäunisuuden taustat. Apua voi hakea myös Uniklinikalta.

Ääniherkkyyttä voi hoitaa muun muassa siedättämällä, mutta se kannattaa Partisen mukaan tehdä ammattilaisen opastuksessa. Siedätyksessä mennään niin väsyneenä nukkumaan, että mikään ääni ei enää häiritse. Jos herkkäuninen pystyy nukkumaan heräämättä yhdenkin kokonaisen yön, hän saa ensimmäisen positiivisen viestin, että tuo ääni ei tuhoakaan yöuniani.

Hyvä olisi myös oppia assosioimaan häiritsevät äänet miellyttävällä tavalla. Vika ei ole aina äänissä vaan siinä, miten ne mieltää.

”Herätyskellon tikitys saattaa häiritä herkkäunista, mutta jos hän nukkuu mökillä, vieressä kohiseva koski ei häiritse vaan rauhoittaa. Syy on se, että koski herättää miellyttäviä mielikuvia.”

Terveelliset elämäntavat tasaavat Partisen mukaan tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa.

Yksi vinkki on se, että jos äänille ei voi tehdä mitään, kannattaa minimoida muut unta häiritsevät tekijät. Äänet saattavat häiritä kaksin verroin enemmän, jos makuuhuone on liian kuuma.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?