Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 18. tammikuuta 2016

Simpanssillakin on paras ystävä, johon se luottaa enemmän kuin muihin

HS Ilta
 
Mika Ranta / HS
Simpanssi syö mielellään yhdessä ystävän kanssa.
Simpanssi syö mielellään yhdessä ystävän kanssa. Kuva: Mika Ranta / HS

Ystävälle voi kertoa suurimmat salaisuudet, koska ystävyys perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.

Tällaiset luottoystävät eivät ole vain ihmisten yksinoikeus, vaan myös simpanssien ystävyyssuhteita määrittää luottamus, tuore tutkimus osoittaa.

Evoluutioantropologian Max Planck -instituutin tutkijat testasivat asiaa 15 simpanssilla.

Ne asuvat suojelualueella Keniassa ja tutkijat saivat laumaa tarkkailemalla selville, mitkä yksilöt olivat toistensa parhaita ystäviä. Ystävyys näkyy simpansseilla esimerkiksi sukimisena ja yhdessä syömisenä.

Simpanssit pantiin pelaamaan pareittain peliä, jossa toinen simpansseista saattoi valita joko yhden vähemmän tyydyttävän aterian itselleen tai todellisen herkkukorin pelitoverilleen.

Toveri saattoi halutessaan jakaa osan herkuista kiitoksena pelitoverilleen, mutta tahtoessaan se sai pitää kaiken itsellään.

Kukin simpanssi pelasi peliä 12 kertaa parhaan ystävänsä kanssa ja yhtä monta kertaa jonkin vähemmän läheisen simpanssin kanssa.

Kuinka ollakaan, simpanssit valitsivat herkkukorin useammin ystävälleen kuin vähemmän läheiselle pelitoverille. Ne siis luottivat, että ystävä jakaisi potin eikä pitäisi sitä vain itsellään.

”Ihmisten ystävyyssuhteet eivät ole eläinkunnassa poikkeus”, kertoo tutkimusta tehnyt Jan Engelmann tutkimustiedotteessa.

”Muut eläimet, kuten simpanssit, muodostavat läheisiä ja pitkäikäisiä tunnesiteitä valikoitujen yksilöiden kanssa. Eläinten ystävyyssuhteissa on paljon samaa läheisten ihmissuhteiden kanssa. Yksi yhteinen piirre on taipumus valikoivasti luottaa ystäviin tilanteissa, joissa luottamus voisi tulla kalliiksi.”

Ystävyydellä on siis pitkä evolutiivinen historia, joka pohjautuu meitä ja simpansseja varhaisempien kädellisten välisiin sosiaalisiin suhteisiin.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?