Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 18. tammikuuta 2016

Tuntematon mies testamenttasi Helsingille miljoonaperinnön – rahalla kuljettaisi 24 000 kuormallista lunta

HS Ilta
 
Hannes Heikura / HS
Helsinkiläismiehen testamenttaamalla 1,7 miljoonalla eurolla kuljettaisi pois kaduilta noin 24000 kuormallista lunta.
Helsinkiläismiehen testamenttaamalla 1,7 miljoonalla eurolla kuljettaisi pois kaduilta noin 24000 kuormallista lunta. Kuva: Hannes Heikura / HS

Ajettaisiinko 24 000 kuorma-autonlavallista lunta Helsingin pois kaduilta? Palkattaisiinko terveyskeskukseen töihin 22 lääkäriä vuodeksi? Vai rakennettaisiinko 20 metriä metroa itään kohti Östersundomia?

Vaikkapa jonkin näistä kolmesta hankkeesta Helsinki voi toteuttaa kuolleen miehen kotikaupunkinsa eduksi testamenttaaman omaisuuden turvin.

Helsinkiläinen Raimo Hakkarainen testamenttasi Helsingille 13 asuntoa. Tieto perinnöstä tuli kaupungille viime vuonna.

Lahjoituksen tehneestä Raimo Hakkaraisesta ei tiedetä kaupungilla paljonkaan. Nimen lisäksi hänestä tiedetään, että hän asui Kalevankadulla Helsingin Kampissa. Hakkaraisen vaimo vaimo oli kuollut jo aiemmin, eikä hänellä ollut perillisiä.

Hänen omistamistaan asunnoista osa sijaitsi Helsingissä ja osa muissa kaupungeissa. Helsingin tilakeskuksen mukaan huoneistot olivat pääosin pieniä. Itse Hakkarainen asui asunnoista suurimmassa, kolmiossa Kampissa.

”Perintö tuli meille ihan yllättäen. Siinä ei ollut mitään määräyksiä, että miten Helsingin pitää se käyttää”, lakimies Pilvi Karhula kaupunginkanslian oikeuspalveluista kertoo.

Usein kaupungille lahjoituksen tehneet liittävät mukaan toivomuksen siitä, mihin tarkoitukseen rahat käytetään. Hakkarainen ei ollut tällaista toivomusta tehnyt, joten kaupunki voi käyttää ne parhaimmaksi katsomallaan tavalla.

Jos testamentissa on toive esimerkiksi rahojen käytöstä, ne ohjautuvat virastolle, joka kyseisestä palvelusta tai kohteesta vastaa. Nyt kun toivetta ei ollut, kaupunginjohtaja Jussi Pajusen tehtäväksi jäi viime kesäkuussa ottaa vastaan perintö.

Tilanne on siis vähän sama, kuin jos joku kantaisi ämpärillisen rahaa kaupungintalon oven eteen ja jättäisi rahojen päälle lapun, että tässä olkaa hyvä, käyttäkää hyvin!

”Vähän näin”, Pilvi Karhula myöntää.

Hakkaraiselta saadut asunto-osakkeet siirrettiin Helsingin kaupungin tilakeskuksen hallintaan ja ne päätettiin myydä.

Asia oli esillä maanantaina Helsingin kaupunginhallituksessa. Esittelytekstin mukaan tilakeskus oli myynyt 13 asunto-osakkeesta yhdeksän. Loput myydään tänä vuonna.

Vuonna 2015 myydyistä osakkeista on tuloja kaupungille kertynyt noin 1,1 miljoonaa euroa. Kun loputkin on myyty, päästään lähelle arvioitua 1,69 miljoonaa euroa.

”Se voi jäädä alle tai mennä yli. Riippuu tietysti asuntomarkkinoista, että mihin hintaan ne menevät”, hankepäällikkö Juha Viljakainen kaupunginkansliasta sanoo.

Markkinoista riippuu sekin, mitä kaikkea rahalla saa. Rakennusviraston mukaan esimerkiksi yhden lumikuorman kuljetuskustannukset ovat keskimäärin 70 euroa kuormalta. Summaan sisältyy 15,50 euron vastaanottomaksu kuormalta.

Kuljetuskustannukset vaihtelevat kuljetusfirmasta riippuen. Hinta liikkuu 50–90 euron välillä kuormalta. Hakkaraisen perinnöllä saisi siis kuljetettua 24 333 kuorma-autolavallista lunta.

Tilakeskuksesta kerrotaan, että Hakkaraisen asunnot ovat käyneet hyvin kaupaksi. Liikkeellä arvioidaan olleen sijoitusostajia, jollaiseksi Hakkaraistakin arvellaan. Lisäksi hyväksi sellaiseksi.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?