Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 18. tammikuuta 2016

Hakaniementorin reunassa oli kansallisromantiikkaa

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
H. Havas / helsingin kaupunginmuseo
Siltasaarenkadun ja Paasivuorenkadun kulma näytti tälläiselta 1955 vähän ennen kuin se purettiin.
Siltasaarenkadun ja Paasivuorenkadun kulma näytti tälläiselta 1955 vähän ennen kuin se purettiin. Kuva: H. Havas / helsingin kaupunginmuseo

Hakaniemen torin ympäristö koki täydellisen muutoksen 1950- ja 1960-lukujen taitteessa, jolloin sen länsi- ja eteläreuna rakennettiin kokonaan uudelleen. Uusiin taloihin tuli toimistoja ja pankkeja.

Paasivuorenkadun ja Siltasaarenkadun kulmassa säilyi vuoteen 1955 saakka koristeellinen, kansallisromanttinen asuin- ja liiketalo, joka oli valmistunut vuonna 1901. Sen julkisivut suunnitteli kuuluisa arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren ja Saarinen. Muilta osin talon piirustuksista vastasi rakennusmestari Elia Heikel.

Suurikokoinen taloon arkkitehtikolmikon tuotannossa vähemmän tunnettu rakennus. Nykyisen maun mukaan sen purkaminen ei kenties enää olisi läpihuutojuttu. Vilkkaan kadun ja torin varrella asuintalo olisi kuitenkin joutunut toimistotaloksi tai muuhun tuottavampaan käyttöön.

Suomen Työväen Säästöpankki purki talon, koska sen paikalle sai rakentaa monin verroin suuremman pankki- ja toimistotalon. Korttelin tehokkuus oli nostettu niin suureksi, että vain Työväentalo ja sen naapurina oleva asuintalo säilyivät Säästöpankinrannan puolella. Torin reunassa oli epäyhtenäinen matalien kivi- ja puurakennusten rivi.

Hakaniemen torinpuoli muuttui ikävystyttävän yksitoikkoiseksi, vaikka jonossa on kolme näennäisesti erilaista taloa. Niiden eroavuudet ovat kuitenkin minimaaliset. Kaikissa on tummanpuhuva metallikuori ja nauhaikkunat. Ja kaikkien rakennuttajana oli pankki.

Siltasaarenkatu12:n suunnittelutehtävän sai arkkitehti Martti Välikangas. Välikankaan kuuluisimmat työt ovat Helsingin Puu-Käpylä ja Olympiakylä, joilla hän on ansainnut paikkansa Suomen rakennustaiteen historiassa.

Myös kahden muun Siltasaarenkadulle pystytetyn liiketalon suunnittelijat olivat aikansa tunnettuja arkkitehteja, joiden töitä on esitelty alan lehdissä, kirjoissa ja tässä kirjoitussarjassa.

Siltasaarenkatu 14:n on piirtänyt arkkitehti Risto-Veikko Luukkonen. Numero 16:n ovat suunnitelleet professori Antero Pernaja ja arkkitehti Nils-Henrik Sandell.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

Jarmo Matilainen / HS
Arkkitehti Martti Välikangas piirsi Siltasaarenkatu 12:een toimistotalon, joka valmistui 1958.
Arkkitehti Martti Välikangas piirsi Siltasaarenkatu 12:een toimistotalon, joka valmistui 1958.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?