Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Ilta
perjantaina 18. syyskuuta 2015

Uuden ajan asemapäälliköt

Sunnuntai-sivuilla julkaistiin helmikuussa 2013 Unto Hämäläisen artikkeli radanvarsien asemista

HS Ilta
 
Tommi Taipale
Keuruun aseman isäntä Veli Koski on pukeutunut junanlähettäjän takkiin ja lakkiin. Aikaa näyttää entinen Iisalmen aseman kello.
Keuruun aseman isäntä Veli Koski on pukeutunut junanlähettäjän takkiin ja lakkiin. Aikaa näyttää entinen Iisalmen aseman kello.

"Intercity-juna Vaasasta Huutokosken kautta Parikkalaan lähtee raiteelta numero yksi. Hyvää matkaa!"

Näin voisi kuulua kuulutus Vaasan rautatieasemalla, jos Suomessa olisi kehittynyt poikittaisliikenne. Koska ei ole, meidän on turvauduttava autoon.

Tarkoituksemme on ajaa läpi koko rata Vaasan ja itärajan välillä ja selvittää, missä käytössä radanvarren asemat ovat.

Vaasa edustaa sitä Suomen rautatieasemien vähemmistöä, josta voi vielä ostaa junalippuja. Vanha, kaunis rakennus ei tosin ole kelvannut sellaisenaan, vaan eteen on pystytetty lasinen siiveke.

Runsaat viisi vuotta sitten toimittaja Unto Hämäläinen kertoi Kuukausiliitteessä vanhojen asemien kohtalosta. Silloin valtio pisti rautatieasemat myyntiin.

Useimmilta oli lopetettu lipunmyynti, ja monilla ei edes pysähtynyt juna. Valtiolle suojellut rakennukset olivat vain kuluerä.

Nyt suurin osa noin 270 kiinteistöstä on myyty. Mitä niillä on nyt?

Laihian ja Tervajoen asemat sijaitsevat keskellä pohjalaista maatalousmaisemaa: ympärillä kohoaa viljasiiloja, savupiipuissa pesii naakkoja.

Asemia isännöivät Kempuksen veljekset Jussi, 29, ja Jaakko, 23.

"Isä sanoi, että ostakaa siitä kämpät ittellenne", muistelee Jussi, joka asuu Laihian asemaa tyttöystävänsä Maria Koskenrannan kanssa. Työkseen hän asentaa voimaloiden sähköjä ympäri Suomea.

Veljekset ovat remontoineet vanhoista asemista moderneja koteja. Seinät suoristettiin kipsilevyillä, lankkulattian päälle pantiin laminaattia ja ikkunoihin asennettiin lämpölasi.

Asemista on tullut oikeita viihtymiskeskuksia. Jussilla on kodissaan poreamme ja leffakangas. Jaakko taas on väsännyt autonistuimesta rallipenkin Pleikkarin peluuseen.

Tervajoen aseman biljardihuone on uskomaton näky, kuin salakapakka. Punaseinäistä huonetta koristavat biljardipöydän lisäksi baaritiski, puinen luuranko ja alkuperäinen jugenduuni. Viinahyllyn taustalla hirsiseinä on kehystetty kuin tauluksi.

"Tupareissa täällä taisi olla 50 henkeä", sanoo Jaakko. Hän valaa työkseen muovia ja on myös ryhtymässä viljelijäksi.

Junat pysähtyvät Laihialla ja Tervajoella, mutta veljekset ajelevat useimmiten Mersuillaan.

"Tyttöystävän luo Ouluun kuljen tästä junalla", sanoo Jaakko.

Kaikki Suomen rautatieasemat ovat muutaman arkkitehdin käsialaa. Esimerkiksi Vaasan radan asemat piirsi alun perin Knut Nylander, joka jäljitteli kivirakentamista. Moni asema on tehty samoilla piirustuksilla. Laihia näyttää tutulta, jos on käynyt Isossakyrössä tai Ylistarossa.

Tuurin erikoista jugendasemaa ovat jo parikymmentä vuotta isännöineet Tapio ja Marjo Isoaho. He pitivät siellä verhoiluliikettä ja vanhan tavaran kauppaa. Nyt into tuntuu lopahtaneen, asema on kylmillään.

"Alussa kaikki laittavat paikkoja kuntoon innoissaan. Sitten loppuvat rahat", kuvaa Tapio Isoaho asemanostajia.

Aikaisemmin Tuuri oli tavallinen pohjalaiskylä, mutta nykyään se tunnetaan tietysti Vesa Keskisen kyläkaupasta. Siellä Isoahotkin tienaavat elantonsa.

Ähtärin ylväs asema on nykyään "Toivon asema", jota pyörittää Ähtärin auttavat kädet -yhdistys. Sen voimahahmo on Rainer Roth, helluntailaista uskoa tunnustava romanilaulaja, Venäjän-auttaja ja entinen yrittäjä.

Asema on kunnostettu EU:n ja ely-keskuksen tuella kokoustilaksi, jota käyttävät seurat soroptimisteista kotirintamanaisiin.

Myllymäestä piti alun perin tulla merkittävä rautatieristeys, jonne rakennettiin iso asema, veturitallit ja vesitorni. Nykyään se on hiljainen sivuasema, jossa juna pysähtyy kuudesti päivässä.

Aseman isäntä Juha Vanhanen lipuu laiturille asiaankuuluvasti Mersulla – onhan hän ristinyt asemankin Villa Mercedekseksi. Mercedes tarkoittaa armoa, ja se sopii helluntaiselle Vanhaselle hyvin.

Vanhanen on entinen veturinkuljettaja ja neljännen polven vr:läinen, joka ryhtyi sairauseläkkeellä ite-taiteilijaksi. Hän väsää maatalouskoneista kurkiauroja ja moottoripyöriä. Teoksia on esitelty Kiasmassakin.

Nyt Vanhasen teokset aseman pihalla ovat peittyneet lumeen. Sisätilat hän on kuorruttanut Ruotsista hankituilla uusrokokoohuonekaluilla ja maisemamaalauksilla.

Gallerian tärkein teos on alavutelaisen Antti Viljanmaan maalaus, jossa Jeesus kaitsee lammaslaumaa.

"Hän on tämän aseman todellinen omistaja, ja mää olen se vikuroiva karitsa. Tätä asemaa ei olis, jos ei olis uskoa."

Seuraavaksi rata sukeltaa Keski-Suomen korpiin. Syrjäiselle Pihlajaveden asemalle ovat asettuneet asumaan Jenni Kallio ja Tomi Hanhiniemi pikku tyttäriensä kanssa.

"Me etsittiin vain mummonmökkiä kesäpaikaksi, mutta tämä vähän lipsahti", kertoo Tomi maallemuutosta. Pihlajavedelle oli kuitenkin helppo tulla, sillä se on molempien kotikylä. Lastenhoito- ja remonttiapu löytyy läheltä.

Tomi kunnosti asemaa kaksi vuotta. Peltikate vaihtui uuteen. Muovimatot, kipsilevyt ja magnesiumlaatat revittiin pois. 1960-luvulla purettujen hormien tilalle muurattiin uudet. Niihin on määrä asentaa vanhoja uuneja.

Nyt tyylikäs asema kelpaisi mihin tahansa sisustuslehteen.

Neljä metriä korkeasta odotussalista on tehty valkoinen olohuone. Ateriat syödään aseman postin lajittelupöydältä. Seinäpinnat ovat paljaalla hirrellä.

"Sydämen asia on, että torppa on pystyssä vielä sadan vuoden kuluttua", Tomi sanoo.

Asemalla asumisessa on Jennin ja Tomin mukaan omat erikoisuutensa. Rakennus mielletään yhä julkiseksi, ja niinpä sisälle saattaa paukata ihmisiä junaa odottamaan tai lippua ostamaan.

"Kerran tuli veturinkuljettaja hakemaan vettä vuotavaan syyläriin. Sitä meni satakunta litraa", muistelee Tomi.

Tomi työskentelee poliisina, Jenni on hoitovapaalla. Nuoripari on ottanut paikkansa kyläyhteisössä. Tomi on kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja ja toimii vpk:ssa. Joka elokuu Jenni ja Tomi järjestävät pihamakasiinissaan jamit, johon kokoontuu satakunta kyläläistä.

Jennin mukaan Pihlajavedellä on selvästi menossa uusi nousu. Paikkakunnalle on muuttanut lapsiperheitä. Kyläkoulu toimii.

Keuruun asema seisoo pikkukaupungin puutalokeskustan sydämessä. Rakennusta koristavat taidokkaat puuleikkaukset, aikaa näyttää Iisalmen aseman vanha kello. Fanit valitsivat aseman Suomen kauneimmaksi Suomen Kuvalehden lukijaäänestyksessä vuonna 1974.

Nyt Keuruun asemasta on tullut entisen lastenhoitajan Tuulan ja entisen satamanosturin kuljettajan Veli Kosken koti ja puuhamaa. Vaasalaispari muutti tänne eläkkeelle, sillä he tarvitsivat lisää tilaa harrastukselleen, keräilyyn.

Asemalla on esillä Velin keräämää kaupantavaraa ja emaliastioita ja Tuulan lelukokoelma.

"Kivijalasta löytyi sata vuotta vanhoja tulitikku- ja tupakka-askeja", esittelee Veli innoissaan.

Asema halutaan pitää hyvässä kunnossa, sillä se on pariskunnan "lopputyö". Kosket asuvat rakennuksen toista puolta.

"Koko talvi on lämmitetty uuneilla."

Jyväskylässä VR:n lipunmyynti on siirtynyt uuteen matkakeskukseen. Vanha asema on jäänyt pubikäyttöön. Seinillä kasvavat jääpuikot kertovat, että kaikki ei ole kunnossa.

Lievestuoreella vajaan 30 kilometrin päässä asiat ovat paremmin. Entisen sellutehtaan kuuluisa lipeälampi on peitetty, eikä täällä enää haise.

Lievestuore houkuttelee muuttajia Jyväskylästä, sellaisia kuin Mika Huikari ja Jenni Törnblom-Huikari.

Heidän seitsenhenkiselle perheelleen Lievestuoreen 330 neliön asema oli ihanneratkaisu.

"Lasten kaverit käy täällä melkein päivähoidossa, tämä on sellainen huvikumpu", kuvaa Mika.

Tuntuu, että suhtautumisessa vanhoihin rakennuksiin on tapahtunut suuri sukupolvenvaihdos. Siinä missä edellinen sukupolvi vannoi karhunvillan ja polyuretaanin nimeen ja ylikorjasi vanhat talot pilalle, tämäkin perhe on lukenut Panu Kailan Talotohtorin hiirenkorville ja kunnostaa taloaan pikkuhiljaa, vanhaa säästäen. Tallella ovat kaikki vanhat ovet, ikkunat ja lankkulattiat. Keittiössä on säilytetty vanhat Enso-pahvit, sillä niitä ei enää valmisteta. Ilmanvaihto on yhä painovoimainen.

"Museoviraston korjauskortisto on ollut todella hyödyllinen", suitsuttaa Jenni.

Lievestuoreen aseman historia on erikoinen. Rakennus siirrettiin kasvavan tehdastaajaman tarpeisiin Karjalankannaksen Humaljoelta vuonna 1929. Karjalaista punahonkaa olevien hirsien siirtomerkinnät näkyvät yhä Huikarien olohuoneessa.

Aseman on suunnitellut vuosina 1907–40 rautatiearkkitehtina toiminut Thure Hellström, joka kulki pitkän tien jugendista klassismin kautta funkkikseen.

Olennainen osa miljöötä on asemapuisto: ympärillä kasvaa lehmuksia, vaahteroita ja hevoskastanjoita. Aikanaan rautateiden piiripuutarhurit kilpailivat istutusten komeudessa. VR kehitti aivan omia lajikkeita, kuten rautatielehmuksen, joka kestää hyvin tärinää.

Tärinää tuntuu kestävän myös aseman väki.

"Yöllä on hienon näköistä, kun tavarajunan johtimet iskee sinioranssia liekkiä, joka heijastuu seinälle", hehkuttaa Mika.

Mummo ylittää potkukelkalla rataa kapeaa polkua pitkin Savon Huutokoskella.

Mahtava Huutokoski oli ennen suuri risteysasema, mutta nykyään se on koko radan surullisin näky. Suojeltu, linnamainen rakennus rapistuu pystyyn, ikkunoita on rikki ja katto vuotaa.

Vaikka uusi käyttö näyttää useimmissa tapauksissa pelastaneen vanhat asemat, automaattinen tie onneen yksityisomistus ei ole. Huutokoski on vaihtanut omistajaa tiuhaan.

Loppuvuodesta sen osti nettihuutokaupasta Varsinais-Suomessa asuva metallimies Veli Haverinen, joka on käynyt paikalla vain kerran.

"Se oli vähän vahinko, että se mulle tuli. Se vaan oli niin halpa", Haverinen kertoo puhelimessa.

Omistajan tarkoituksena on ensi kesänä korjata kattoa, mutta ajan mittaan hän haluaisi myydä aseman "hyviin käsiin".

Huutokoskelta Savonlinnaan johtava rata korjattiin muutama vuosi sitten 42 miljoonalla eurolla, mutta junia on kulkenut vain muutama vuodessa. Maakuntaliitto haluaisi palauttaa rataosuudelle matkustajaliikenteen.

"Matkustajia olisi varmasti, monet käyvät täältä töissä tai koulussa Savonlinnassa. Jos voisimme, ostaisimme oman junan", paukauttaa Rantasalmen aseman toinen omistaja Marja-Riitta Kainulainen.

Kainulainen osti aseman miehensä kanssa nostalgiasyistä, sillä he ovat asuneet rakennuksessa 80-luvulla puolison toimiessa asemamiehenä. Asemalla on säilynyt vanha taitekatto ja ootratut seinäpaneelit.

Nyt tiloja on kunnostettu kuuden lapsen pienryhmäkodiksi. Toimintaa alkaa pyörittää pariskunnan poika.

Savonlinnan rautatieasema sijaitsee jo Järvi-Suomen ytimessä Haapaveden rannalla. Suuri, kansallisromanttinen asema on vuosina 1892–1926 rautatiearkkitehtinä vaikuttaneen Bruno Granholmin mestariteos.

Nyt asemalle on käynyt vähän hassusti. Lipunmyynti loppui vuonna 2007, matkustajaliikenne joulukuussa 2011, ja viime kesänä aseman edustalta katosivat raiteet uuden ohitustien tieltä.

Asema on vuokralla paikallisella kulttuurin ja lastensuojelun moniottelijalla Raimo Lätillä, joka on puolestaan vuokrannut sen edelleen opiskelijakommuuniksi. Hulppeissa puitteissa elää nyt kymmenen ihmistä ja kissa.

"Me ollaan onnekkaita, kun saadaan asua näin mielettömän hienossa ympäristössä. Vuokraneuvottelut käydään niin, että Rami kysyy, mikä on kipuraja", kertoo taideluokanopettajaksi opiskeleva Raisa Savolainen.

Nuoret asuvat lavasteissa ja parvilla, jotka Lätti on kyhännyt kierrätystavarasta seitsemän metriä korkeaan ravintolasaliin. Tunnelmaa luovat Jussi Tukiaisen erikoiset taideteokset, joita esitellään kesäisin yleisölle.

Kaisa Hirvikoski tarjoaa odotussalissa lanttupiirakkaa kynttilänvalossa. Ympärillä on Hirvikosken ja Nanna Huotarin keräämiä teryleenimekkoja ja huonekasveja, jotka on varustettu latinankielisillä nimilapuilla. Ne ystävykset pelastivat Savonlinnan kasvitieteellisestä puutarhasta, joka lakkautettiin viime vuonna.

Kaikilla asemilla on säilynyt VR:ään liittyvää rekvisiittaa. Savonlinnassa sitä on erityisen runsaasti: sata vuotta vanha yleisöpuhelin, lippuluukku, aikataulukylttejä, jugendtyyliset heiluriovet ja odotussalin sydänkuvioidut puupenkit.

Kun kommuunissa vietettiin helmikuussa aseman 105-vuotisjuhlaa, pojat pukeutuivat konduktöörinasuihin. Ullakolta löytyneillä hakuilla asukkaat ovat aukaisseet aseman edustalle avannon, jossa pulahdetaan päivittäin.

Nyt värikkään yhteisön tulevaisuus on auki: valtio miettii aseman myyntiä. Vuokrasopimus on voimassa toukokuun loppuun.

Kerimäen asemalla meidät ottaa vastaan Pesosen Matti, joka on omien sanojensa mukaan niin savolainen kuin voi olla.

Savonlinnassa voimalan lämmittäjänä päivätyönsä tehnyt Pesonen osti aseman kesäpaikaksi, mutta miettii nyt muuttavansa sinne pysyvästi.

"Tämä on minun kotikylä. Pentuna leikittiin vaunujen välissä ja ajeltiin resiinalla. Asemapäällikkö Siikanen oli niin mukava mies, että salli sen", kertoo Pesonen.

Hän on sisustanut aseman omannäköisekseen: muoviköynnöksiä, joulukynttilöitä, harmoni ja gramofoni, afrikkalainen naamio. Seinään on laitettu mäntypaneelia, ja poika väsäsi pihalle pation.

Kuten monella asemalla, Kerimäellä tärkeä osa miljöötä ovat piharakennukset: puinen makasiini, jyhkeä maakellari ja hirsisauna, jonka leivinuuniin mahtuu puolitoistametriset halot.

Pihalla kuulutetaan kolmella kielellä ja odotetaan kiskobussia, mutta se ei Pesosta haittaa.

"Olen tyytyväinen, kun on ihmisiä ympärillä."

Radan päätepisteessä Parikkalassa kunta halusi pelastaa aseman julkiseksi tilaksi.

Suuren osan tiloista on vallannut Hannu ja Anne Nokelaisen ravintola, josta on tullut nopeasti Parikkalan suosituin paikka. Päivällä tarjotaan keittolounasta, illalla pidetään tikkakisoja tai kuunnellaan elävää musiikkina. Seuraavana lauteille ovat tulossa Freukkarit.

"Tänne voi tulla myös vain odottamaan junaa. Emme peri wc-maksua", sanoo Hannu.

Edessä on Aasia, itä. Ennen kiskot jatkuivat täältä Elisenvaaraan, joka on nykyään Venäjää.

"Olisi hyvä saada raja ja rata auki. Se toisi uskoa, työtä ja veromarkkoja."

Jaakko Kempus (oik.) halusi Tervajoen asemalle biljardisalin. Pelikaverina veli Jussi (vas.).
Jaakko Kempus (oik.) halusi Tervajoen asemalle biljardisalin. Pelikaverina veli Jussi (vas.).
Ite-taiteilija Juha Vanhanen saapuu Mersulla omistamalleen Myllymäen asemalle.
Ite-taiteilija Juha Vanhanen saapuu Mersulla omistamalleen Myllymäen asemalle.
Myllymäen aseman sisustusta, keskellä "tukholmalainen taksi".
Myllymäen aseman sisustusta, keskellä "tukholmalainen taksi".
Jenni Kallion sekä Edla, Tomi ja Edit Hanhiniemen ruokapöytänä on Pihlajaveden aseman postin vanha lajittelupöytä.
Jenni Kallion sekä Edla, Tomi ja Edit Hanhiniemen ruokapöytänä on Pihlajaveden aseman postin vanha lajittelupöytä.
Tapio Isoaho pitää Tuurin asemalla moottoripyöriään. Hän on Easyridersin presidentti.
Tapio Isoaho pitää Tuurin asemalla moottoripyöriään. Hän on Easyridersin presidentti.
Pihlajaveden asema kelpaisi sisustuslehteen. Odotussalissa Edit ja Edla Hanhiniemi.
Pihlajaveden asema kelpaisi sisustuslehteen. Odotussalissa Edit ja Edla Hanhiniemi.
Vaasan aseman kylkeen on rakennettu lasinen elintasosiiveke.
Vaasan aseman kylkeen on rakennettu lasinen elintasosiiveke.
Kiskobussiliikenne ei häiritse Kerimäen aseman isäntää Matti Pesosta. "Olen tyytyväinen, kun on ihmisiä ympärillä."
Kiskobussiliikenne ei häiritse Kerimäen aseman isäntää Matti Pesosta. "Olen tyytyväinen, kun on ihmisiä ympärillä."
Veli Koski kurkkaa lipunmyyntiluukun takaa Keuruun asemalla.
Veli Koski kurkkaa lipunmyyntiluukun takaa Keuruun asemalla.
Lievestuoreen asemalla Jenni Törnblom-Huikari, Tuure ja Nooa Huikari sekä Micael ja Kristofer Törnblom.
Lievestuoreen asemalla Jenni Törnblom-Huikari, Tuure ja Nooa Huikari sekä Micael ja Kristofer Törnblom.
Kommuunin asukkaat Lauri Myllylahti (vas.), Robert Dahlström, Niina Ristolainen ja Kaisa Hirvikoski istuvat iltaa Savonlinnan aseman ravintolaan rakennetuissa lavasteissa.
Kommuunin asukkaat Lauri Myllylahti (vas.), Robert Dahlström, Niina Ristolainen ja Kaisa Hirvikoski istuvat iltaa Savonlinnan aseman ravintolaan rakennetuissa lavasteissa.
Matti Pesonen Kerimäen aseman lippuluukulla. Pesonen osti kotikylänsä Kerimäen aseman kesäpaikaksi, mutta suunnittelee nyt muuttavansa sinne pysyvästi.
Matti Pesonen Kerimäen aseman lippuluukulla. Pesonen osti kotikylänsä Kerimäen aseman kesäpaikaksi, mutta suunnittelee nyt muuttavansa sinne pysyvästi.
Mies ja koira. Kerimäen asemaa vartioi isäntänsä Matti Pesosen rinnalla Herodotos.
Mies ja koira. Kerimäen asemaa vartioi isäntänsä Matti Pesosen rinnalla Herodotos.
Jussi Kempuksella (oik.) ja Maria Koskenrannalla on Laihian asemalla kullanvärinen pönttöuuni.
Jussi Kempuksella (oik.) ja Maria Koskenrannalla on Laihian asemalla kullanvärinen pönttöuuni.
Savolinnan aseman asukkaat aseman edustalla: Niina Ristolainen, Anna ja Tuukka Luttinen, Robert Dahlström, Raisa Savolainen, Nanna Huotari, Kaisa Hirvikoski ja Lauri Myllylahti. Asukkaiden laatima englanninkielinen kyltti ohjaa junamatkustajat Kauppatorin pysäkille.
Savolinnan aseman asukkaat aseman edustalla: Niina Ristolainen, Anna ja Tuukka Luttinen, Robert Dahlström, Raisa Savolainen, Nanna Huotari, Kaisa Hirvikoski ja Lauri Myllylahti. Asukkaiden laatima englanninkielinen kyltti ohjaa junamatkustajat Kauppatorin pysäkille.
Laihian asema on nyt Jussi Kempuksen ja Maria Koskenrannan koti. Pihalla pysähtyvät junat, ja silloin tällöin joku yrittää tulla ostamaan lippua.
Laihian asema on nyt Jussi Kempuksen ja Maria Koskenrannan koti. Pihalla pysähtyvät junat, ja silloin tällöin joku yrittää tulla ostamaan lippua.
Opiskelijat Kaisa Hirvikoski ja Raisa Savolainen asuvat Savonlinnan lakkautetulla rautatieasemalla.
Opiskelijat Kaisa Hirvikoski ja Raisa Savolainen asuvat Savonlinnan lakkautetulla rautatieasemalla.
Savonlinnan aseman keittiötä kutsutaan ravintolavaunuksi.
Savonlinnan aseman keittiötä kutsutaan ravintolavaunuksi.
Kerimäen asema tunnettiin ennen Silvolan asemana.
Kerimäen asema tunnettiin ennen Silvolan asemana.
Raisa Savolainen Savonlinnan aseman avannossa.
Raisa Savolainen Savonlinnan aseman avannossa.
Vanha junakyltti on kiinnitetty Savonlinnan aseman seinälle.
Vanha junakyltti on kiinnitetty Savonlinnan aseman seinälle.
Lievestuoreen asema on kolmivuotiaan Nooan koti.
Lievestuoreen asema on kolmivuotiaan Nooan koti.
Pojat leikkivät Huutokosken hylätyllä asemalla.
Pojat leikkivät Huutokosken hylätyllä asemalla.

HS ILTA

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?