Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 18. marraskuuta 2015

Useita Pariisin iskusta epäiltyjä kiinni poliisin suuroperaatiossa – näin terroristien etsintä on tänään edennyt

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ranskan poliisin erikoisjoukot piiritysoperaatiossa Saint-Denisissä Pariisin lähistöllä.
Ranskan poliisin erikoisjoukot piiritysoperaatiossa Saint-Denisissä Pariisin lähistöllä. Kuva: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Kaksi ihmistä kuoli ja useita pidätettiin Pariisissa poliisin erikoisjoukkojen suuroperaatiossa, jossa on jahdattu perjantaisten terrori-iskujen pääepäiltyä Abdelhamid Abaaoudia. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisin kohteena kaupungin pohjoisosassa Saint Denis’n on ollut asunto, jossa epäiltiin oleskelleen useita perjantaisesta terrorihyökkäyksestä epäiltyjä.

Piiritetyssä asunnossa yksi nainen kuoli aamupäivällä laukaistuaan räjähdeliivinsä. Pidätetyistä kolme tavoitettiin poliisioperaation kohdeasunnosta ja heidän lisäkseen yksi mies ja nainen naapurikadulta.

Tiedot sekä operaatiossa kuolleiden että pidätettyjen määrästä ovat vielä vahvistamattomia. Ranskalaisten viestimien mukaan viisi operaatioon osallistunutta poliisia on haavoittunut.

Operaatio alkoi varhain keskiviikkoaamuna. Paikalla vaihdettiin puoli viidestä alkaen useita laukauksia. Erikoisjoukkoja avusti noin sata Ranskan armeijan sotilasta.

Useita tunteja kestänyt operaatio alkoi purkautua keskiviikkona iltapäivällä.

Silminnäkijä kertoo poliisin rynnäköstä Pariisissa
Silminnäkijä kertoo poliisin rynnäköstä Pariisissa
Vain 300 metrin päässä terroristien pidätyspaikasta asuva mies katseli ammuskelua ikkunastaan. Kuva Reuters

Tapahtumien silminnäkijä kertoo heränneensä kello 4.25 hirvittävään meluun.

”Kuului korviahuumaava ’ta-ta-ta-ta-ta’. Hyppäsin ylös sängystä. Avasin ikkunan ja työnsin pään ulos katsoakseni. Poliisi komensi heti takaisin sisälle.”

Lue kaikki ajankohtaiset uutiset operaatiosta tästä linkistä.

Terroristien majoittajaksi epäilty mies antoi haastattelun

Pariisilainen: "Majoitin heidät, en tiennyt terroristeiksi"
Pariisilainen: "Majoitin heidät, en tiennyt terroristeiksi"
Ranskassa Pariisin pohjoisosassa poliisi piiritti 18.11. asuntoa, jossa epäitiin terroristi-iskuihin liittyvien ihmisten piileskelevän. Reutersin haastattelema mies kertoo majoittaneensa epäillyt tietämättä, keitä he ovat. Poliisi pidätti miehen haastattelun jälkeen. Kuva: Reuters

Pariisin lähiössä asuva, terroristien majoittajaksi epäilty mies antoi haastattelun uutistoimisto AFP:lle. Hän asuu asunnossa, johon poliisin operaatio Saint-Denisin lähiössä kohdistui. On siis mahdollista, että hän majoitti myös Pariisin iskujen pääsunnittelijan Abdelhamid Abaaoudin.

”Yksi ystävä pyysi minua majoittamaan kaksi kaveriaan muutamaksi päiväksi”, kolmekymppinen mies kertoi AFP:lle.

Mies ei ilmeisesti itsekään omistanut asuntoa, vaan oli ottanut sen käyttöönsä murtamalla oven. Hän sanoi, ettei tiennyt vieraistaan juuri mitään.

”Minulta pyydettiin palvelusta ja tein palveluksen. En tiennyt, että he olivat terroristeja.”

Kuka on iskujen suunnittelijaksi epäilty mies?

Uutistoimistojen mukaan aamuyöllä alkaneessa operaatiossa etsitään Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia. Uutistoimisto Reutersin välittämä, päiväämätön kuva on julkaistu Isisin Dabiq-verkkolehdessä.
Uutistoimistojen mukaan aamuyöllä alkaneessa operaatiossa etsitään Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia. Uutistoimisto Reutersin välittämä, päiväämätön kuva on julkaistu Isisin Dabiq-verkkolehdessä.

Pariisin iskujen pääarkkitehdiksi epäilty on 28-vuotias marokkolaistaustainen, Belgiassa syntynyt Abdelhamid Abaaoud, joka varttui muslimivähemmistön kansoittamassa köyhässä Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä.

Abaaoud pääsi hyvämaineiseen Saint-Pierre d’Ucclen kouluun, mutta keskeytti opintonsa ja ajautui rikoksiin kotikulmillaan asuneiden ystäviensä kanssa. Näitä ystäviä olivat muun muassa veljekset Ibrahim ja Salah Abdeslam, jotka osallistuivat Pariisin terrori-iskujen toteutukseen.

Abaaoud muutti yllättäen Syyrian alkuvuodesta 2014. Hän asui Aleppossa muiden ranskalaisten jihadistien kanssa. New York Timesin mukaan hän selitti videolla motiivejaan liittyä Isisin riveihin: ”Koko ikäni olen nähnyt, kuinka muslimien verta vuodatetaan. Rukoilen jumalaa katkaisemaan häntä vastustavien selkärangat ja tappamaan heidät”

Abaaoud suostutteli Syyriaan myös 13-vuotiaan pikkuveljensä, joka onnistui matkustamaan Belgiasta ilman, että viranomaiset epäilivät asiaa.

Perheen isä Omar on muuttanut Brysselistä Marokkoon ja haluaa myydä Brysselissä sijaitsevan vaatekauppansa.

”En kestä tätä enää”, Omar kertoi tiedotusvälineille aiemmin tänä vuonna sen jälkeen, kun hän auttoi belgialaissyyttäjää poikansa rikostutkinnassa tapauksessa, jossa Abaaoudin epäiltiin järjestäneen ja rahoittaneen terroristisolua Verviersissä, Itä-Belgiassa.

”Hän tuhosi perheemme. En halua nähdä häntä enää koskaan”, isä Omar sanoi.

Abaaoudin luultiin kuolleen viime vuonna Syyriassa Isisin taisteluissa, eikä suinkaan olevan edelleen aivan lähellä viime perjantain iskuja Pariisissa.

Lue lisää siitä, kuka Abdelhamid Abaaoud on tästä linkistä.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Useita jalkapallo-otteluita peruttiin terrori-iskun uhan takia

Eilen tiistaina Saksan ja Hollannin välinen harjoitusottelu Hannoverissa peruttiin noin kaksi tuntia ennen pelin alkua, koska poliisi oli saanut konkreettisen vihjeen räjähdeiskusta stadionille.

Saksassa pohditaan nyt, pelataanko ensi viikonloppuna kaikki Saksan pääsarja Bundesligan ottelut, vai perutaanko niitäkin.

Saksan tiedustelupalvelun päällikkö Hans-Georg Maaßen kehotti kuitenkin keskiviikkoaamuna jatkamaan suurtapahtumien järjestämistä kuten tähänkin asti.

Saksa: Ottelun perumiselle Hannoverissa hyvät syyt
Saksa: Ottelun perumiselle Hannoverissa hyvät syyt
Saksan sisäministeri kertoo Saksan ja Ranskan välisen jalkapallo-ottelun perumispäätöksestä 17. marraskuuta. Kuva: Reuters.

”En ollenkaan suosittele sitä [tapahtumien perumista]”, hän sanoi ARD-yleisradioyhtiön haastattelussa.

Myös tiistaina pelattavaksi aiottu Belgia–Espanja-harjoitusmaaottelu peruttiin jo maanantaina turvallisuusuhan vuoksi Brysselissä.

Sen sijaan Englanti ja Ranska pelasivat tiistaina harjoitusottelun Lontoon Wembleyllä, jossa yli 70 000 katsojaa sekä joukkueet kunnioittivat Pariisin terrori-iskun uhreja minuutin hiljaisella hetkellä.

Ottelussa pelasi muun muassa Ranskan maajoukkueen keskikettäpelaaja Lassana Diarra, jonka serkku kuoli iskuissa.

Myös EM-kisojen jatkokarsintaottelut Tanska–Ruotsi ja Slovenia–Ukraina pelattiin alkuperäisen aikataulun mukaan. Ruotsi ja Tanska olivat viimeiset joukkueet, jotka varmistivat paikkansa ensi kesänä Ranskassa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

Lue lisää perutuista jalkapallo-otteluista tästä linkistä.

Ulkoministeriö päivitti matkustusohjettaan Ranskaan

Suomen ulkoministeriö päivitti keskiviikkona matkustusohjettaan Ranskaan matkustaville Pariisissa tehtyjen terrori-iskujen vuoksi. Ulkoministeriö muistuttaa, että Ranskassa on toistaiseksi voimassa oleva poikkeustila, johon kannattaa varautua esimerkiksi varaamalla runsaasti aikaa turvatarkastuksiin ja pitämällä koko ajan mukana passia ja henkilöllisyystodistusta.

Ulkoministeriö suosittelee lisäksi, että Ranskaan matkustavat suomalaiset tekisivät matkustusilmoituksen. Lisätietoja ilmoituksentekemiseen löytyy täältä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?