Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 18. joulukuuta 2015

Anneli Auer on syytön – Syyttäjä: ”Itsetutkiskelun paikka”

Hovioikeuden vapauttava tuomio jäi voimaan, Auerin tunnelmat olivat ”tyytyväiset ja iloiset”. Valtakunnansyyttäjä kritisoi suomalaisen oikeuslaitoksen kankeutta.

HS Ilta
 

Anneli Auer on nyt lopullisesti vapaa Ulvilan murhajuttua koskevasta murhaepäilystä.

Korkein oikeus ilmoitti perjantaiaamuna, että se on hylännyt syyttäjien ja asianomistajien valituslupahakemukset. Nämä valitukset koskivat Vaasan hovioikeuden tuomiota, jolla Auer vapautettiin murhasyytteistä.

Auerin kannalta ratkaisu on paras mahdollinen, sillä hovioikeuden vapauttava tuomio jää nyt voimaan. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle päätös ei tullut yllätyksenä. Auerin oikeusprosessi kirvoittaa Nissiseltä kritiikkiä suomalaisen oikeusjärjestelmän hitaudesta ja kankeudesta: ”Vaikeakin henkirikosasia pitäisi kolmessa vuodessa esitutkinnan käynnistymisestä mennä läpi koneiston. Nyt siihen meni yhdeksän vuotta.”

Auer itse sai kuulla valituslupien hylkäämisestä heti aamulla.

”Tunnelmat on tietysti tyytyväiset ja iloiset. Mutta pitää kuitenkin perisuomalaiseen tapaan muistuttaa, että kyllä tässä on Anneli Auerin elämästä varastettu lähes kymmenen vuotta ja käytännössä tuhottu se. Kaikki on suhteellista, mutta totta kai päällimmäinen tunne on helpotus ja tyytyväisyys”, sanoo asianajaja Juha Manner, joka on ollut Auerin avustaja koko prosessin ajan.

Auer sai kuulla vapauttavasta päätöksestä Mannerilta heti aamukahdeksan jälkeen.

”Lähetin hänelle sen sähköpostin, hän ei ollut konetta vielä avannut. Hän kuuli sen minulta ensimmäisen kerran ja oli tietysti tyytyväinen”, Manner sanoo.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Anneli Auer oikeudenkäynnissä Satakunnan käräjäoikeudessa joka jatkui perjantaina 4. lokakuuta 2013. Aueria kuultiin istunnon alkajaisiksi. Oikeudessa kuuliin myös todistajana studioammattilaista hätäkeskuspuhelusta sekä oikeus- ja kriminologian dosenttia Jaana Haapasaloa.
Anneli Auer oikeudenkäynnissä Satakunnan käräjäoikeudessa joka jatkui perjantaina 4. lokakuuta 2013. Aueria kuultiin istunnon alkajaisiksi. Oikeudessa kuuliin myös todistajana studioammattilaista hätäkeskuspuhelusta sekä oikeus- ja kriminologian dosenttia Jaana Haapasaloa.

Syyttäjät olivat halunneet tapauksen vielä kerran korkeimman oikeuden käsittelyyn, koska he olivat keränneet muun muassa uutta hätäkeskustallenteeseen liittyvää tutkimustietoa, mutta tätä tietoa ei tulla oikeudessa enää käsittelemään. Syyttäjien mukaan Auer olisi käyttänyt taustatallennetta soittaessaan hätäpuhelun, mikä olisi ollut osa lavastusta.

Korkeimman oikeuden hylkäävä päätös lupahakemukseen tarkoittaa myös sitä, että Ulvilan murhatapaus jää mysteeriksi, ainakin toistaiseksi. Anneli Aueria ei enää siitä epäillä eikä syytetä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoo, ettei valituslupahakemuksen hylkääminen yllätä.

”Ei se mikään jättiyllätys ollut. Mahdoton arvioida korkeimman oikeuden mietteitä, kun päätöstä sinänsä ei ole perusteltu. Tämä asian tavattoman pitkä kesto ei ole ainakaan parantanut syyttäjän mahdollisuuksia”, Nissinen sanoo.

Syyttäjät olivat sopineet, että medialle tapausta kommentoi valtakunnansyyttäjä Nissinen.

”Tässä täytyy olla hirveän pahoillaan Jukka S. Lahden omaisten puolesta siitä, että näyttää siltä, että mitä todennäköisimmin tämä törkeä henkirikos jää pimeäksi, selvittämättä. Se on aina ikävää, kun näin käy. Suomessa sentään selvitysprosentit ovat varsin korkeita, mutta nyt niin ei taida käydä.”

Nissinen näkee asiassa laajemmankin puolen. Kritiikkiä saa ainakin oikeuslaitoksen kankeus.

”Kyllä tämä minussa tiettyä turhautumista nostaa pintaan suomalaisen rikosoikeuden muutoksenhakujärjestelmästä”, hän sanoo.

”Taas minussa vahvistui usko siitä, että meillä pitäisi oikeudenhoidossa painopistettä siirtää vahvasti käräjäoikeuden suuntaan. Jopa niin, että rikosasioissa mentäisiin siihen, että näyttö otetaan vastaan ja arvioidaan vain yhden kerran ja se tapahtuisi käräjäoikeudessa. Laitetaan sinne sitten vaikka viisi tuomaria asiaa pohtimaan, kun näyttö on tuoreimmillaan.”

Auerin asiaa puitiin kahdesti koko kierros eli käräjäoikeudesta hovioikeuden kautta korkeimpaan oikeuteen.

”Muutoksenhaussa voitaisiin sitten pohtia, oliko se tappo vai murha ja muita laintulkintakysymyksiä. Korkein oikeus säilyisi puhtaasti ennakkopäätöstuomioistuimena”, hän ehdottaa.

”Tämä olisi todellinen lääke tällaisiin tilanteisiin. Vaikeakin henkirikosasia pitäisi kolmessa vuodessa esitutkinnan käynnistymisestä mennä läpi koneiston. Nyt siihen meni yhdeksän vuotta.”

Mitä syyttäjäpuolella sitten voisi tästä tapauksesta oppia?

”Varmaan tässä on itsetutkiskelun paikka syyttäjäpuolellakin, olen sitä nyt heti jäävi arvioimaan. Uskon, että imelää jälkiviisautta on meillekin tarjolla lähitulevaisuudessa. Arvioidaan tätä asianomaisten syyttäjien kanssa kaikessa rauhassa myöhemmin.”

Auerin asian käsittely ei vielä tähän lopu, sillä nyt alkaa syyttömänä vangitun korvausasian puinti. Anneli Auer voi luonnollisesti hakea niin sanottua koppikorvausta. Summa ei ole vähäinen.

”Olen aiemminkin sanonut, että siitä tulee suurin korvaus, mitä Suomessa on koskaan vaadittu ja suurin korvaus, mitä koskaan on saatu”, Auerin asianajaja Manner sanoo.

Tähän vaikuttaa muun muassa se, että Mannerin mukaan syyttäjät vain jatkoivat syyllistämistään tapauksen eri vaiheissa.

”Emme rupea vielä spekuloimaan määrillä.”

Manner myöntää silti, että kyse on sadoista euroista per vuorokausi ja vangittuna pitämisaika on vähintään runsaat 600 vuorokautta.

Samoin vireillä on purkuhakemus tapauksen toisessa, seksuaalirikoshaarassa. Auer hakee purkua Turun hovioikeuden tuomioon.

”Asia käsiteltiin verhojen takana ilman valvovaa silmää ja kriittistä arviointia. Ne ovat salassa pidettäviä juttuja, en voi niitä enempää avata valitettavasti.”

Nyt kun Auer ei enää ole epäilty, Manner odottaa, että poliisi alkaa tutkia henkirikosta uudestaan ja koettaa löytää myös syyllisen.

Ulvilan murhatapaus täytti juuri yhdeksän vuotta, sillä Auerin aviopuoliso Jukka S. Lahti surmattiin kymmenillä veitseniskuilla Ulvilassa 1. joulukuuta 2006.

Toimittaja Anu Nousiainen kävi läpi Anneli Auerin syyttäjän ja puolustuksen versiot tapahtumista palkitussa, vuonna 2012 HS:n Kuukausiliitteessä julkaistussa jutussaan. Voit lukea jutun tästä.

Oikeuskäsittelyn vaiheet on kerätty alla olevaan aikajanaan.

Rikosoikeuden professori helmikuussa: KKO tuskin antaa valituslupaa
Rikosoikeuden professori helmikuussa: KKO tuskin antaa valituslupaa
Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta kertoi helmikuussa Helsingin Sanomille, että hovioikeus oli Anneli Aueria koskevassa ratkaisussaan todella perusteellinen. Vaasan hovioikeus vapautti Auerin helmikuussa murhaepäilyistä. (Kuvaus: Matti Nousiainen, toimittaja Tomi Peurakoski)

UUTISET

Haloo Eurooppa 18/24: Saksa:

Kylpymestari hallitsee pyyhetuuletuksen

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?