Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 18. joulukuuta 2015

Laiskat dosentit tekivät Suomesta diktatuurin

Hei dosentti! Kuunneltiinko Sinua ennen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa? Jos kuunneltiin, miksi Suomi on nyt kuralla, kysyy Taneli Heikka kolumnissaan.

HS Ilta
 

Hei dosentti! Kuunneltiinko Sinua ennen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa? Jos kuunneltiin, miksi Suomi on nyt kuralla?

Akateemikot ovat loukkaantuneet. Hallituksen puheet ’kaiken maailman dosenteista’ edustavat kuulemma tiedevihaa. Vähättely on siis merkki sivistyskielteisestä hallituksesta.

Ehkä niin – mutta olisiko nyt paikka myös dosenttien itsekritiikille?

Brasilialainen filosofi ja poliitikko Roberto Unger on tämän hetken yhteiskunnallisen keskustelun suuria nimiä. Hänen mukaansa maailmaa vaivaa kyvyttömyys uudistua. Olemme valtavassa työn, koulutuksen, demokratian ja palveluiden tuotannon kriisissä, josta kukaan ei tunnu näkevän tietä ulos.

Ungerin mukaan yhteiskuntatieteilijät ovat uudistumisen vimmaisimpia vastustajia. Hän kutsuu tutkijoiden luomaa tilaa vaihtoehdottomuuden diktatuuriksi. Diktatuuriin päädyttiin suunnilleen näin:

Toinen puoli yhteiskuntatieteilijöitä perustelee kapitalismin välttämättömyyttä järkisyillä (oikeistodosentit). Toinen puoli kannattaa solidaarisuuden nimissä kapitalismin hedelmien uudelleenjakamista valtion toimin (vasemmistodosentit). Nämä näennäisesti taistelevat näkökulmat oikeuttavat nykytilan eivätkä ole vuosikymmeniin luoneet uutta. Syntyy Ungerin mukaan ’sosiaalidemokraattinen kompromissi’, takalukko, jonka versioita läntiset demokratiat ovat.

Ihmisyyttä tässä maailmassa Unger kuvaa sanoin: ”Suurin osa ihmisistä tuomitaan elämään pientä ja alentavaa elämää, silloinkin kun he ovat päässeet pakoon köyhyydestä ja sorrosta”.

Kun siis dosenttien olisi pitänyt viitoittaa tietä vihreämmille niityille, he alkoivat palvella nykyisen maailman herroja sen oikealla ja vasemmalla laidalla.

Esimerkki: Tutkijat ovat kiistelleet 15 vuotta julkisen ja yksityisen terveydenhoidon paremmuudesta. Sen sijaan he olisivat voineet taistella kansalaisyhteiskunnalle vapauden tuottaa palveluja.

Toinen esimerkki. Politiikan tutkijat askartelevat puolueiden kannatuksen ja ideologisten värähdysten parissa. Tärkeämpää olisi olla mukana luomassa alhaalta kasvavia kunta- ja maakuntatason demokraattisia kokeiluja.

En puolusta oikeistohallitusta. Totean, että monen dosentin työ on mielikuvituksetonta ja laiskaa opportunismia. Unger sanoo sitä kauniimmin ’pienimmän vastarinnan tieksi’. Kun hallitus kurittaa tiedemaailmaa, dosentit tarjoavat vaihtoehdoksi sosiaalidemokraattisen kompromissin vasenta laitaa.

Se tästä nyt vielä puuttuu, että sivistyksen nimissä pitää tukea nostalgiaa.

Dosentit olivat kerran yhteiskunnallisia vallankäyttäjiä. Hurjimmillaan he valmistelivat lakeja sadoissa komiteoissa vuosittain. Komiteat ajettiin alas 90-luvulla, mutta sen kulta-aikana luotiin nykyiset työelämän, koulutuksen ja palvelujen rakenteet.

Dosentit loivat kuralle menneen Suomen. Se ei ole syy ajaa tieteellistä tutkimusta alas, vaan pohtia, mitä nyt voidaan tehdä.

Roberto Ungerin elämä on esimerkki. Hän on oikeusfilosofi, kansalaisjärjestöaktiivi, hallituksen strategiaministeri, konsultti ja julkinen keskustelija. Unger uskoo, että ihmisten kekseliäisyydestä ja luomisvoimasta kumpuaa radikaalien kokeilujen globaali kansanliike. Seuraava maailma on jotain valtavan paljon parempaa ja inhimillisesti rikkaampaa kuin se kapea kaistale todellisuutta, jonka parissa yhteiskuntatieteilijät nyhertävät.

Uusi ei ala yrityksistä ja valtiosta, vaan tavallisista ihmisistä. Sosiaaliset innovaatiot ovat pieniä kapinaliikkeitä, löytöjä ja keksintöjä.

Koska emme vielä tiedä mitä niistä kasvaa, tutkijoiden pitää löytää se kokeilemalla yhdessä ihmisten kanssa. Tutkimuksen rooli on luoda käsitteitä, joiden avulla hyvät ideat leviävät ja lainsäätäjä voi luoda niitä tukevat rakenteet.

Esitän kolmen kohdan ohjelman tutkijan työksi.

1. Käytä profeetan ääntä ja vahvista sitä, mikä ihmisessä on parasta.

2. Tutki ja opeta esimerkillä.

3. Ota riski, niin muutkin tekevät.

Vähempää emme saa odottaa kansamme parhaiten koulutetuilta.

UUTISET

Haloo Eurooppa 18/24: Saksa:

Kylpymestari hallitsee pyyhetuuletuksen

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?