Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 18. joulukuuta 2015

Näin Laihosta tuli valelääkäri – ”Tää työ on ollut koko ajan helppoa”

Valelääkäri Esa Laiho arveli kuulusteluissa olevansa jopa keskivertoa parempi lääkäri. Laiholla ei ollut mitään mahdollisuutta päästä lääketieteelliseen heikon koulutodistuksen takia.

HS Ilta
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Valelääkärinä toiminneen Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Pasilassa 12. marraskuuta 2011.
Valelääkärinä toiminneen Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Pasilassa 12. marraskuuta 2011. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Ensimmäisissä poliisikuulusteluissaan marraskuussa 2011 valelääkäri Esa Laiho kiisti olevansa valelääkäri. Hänen mukaansa Venäjältä hankittu väärennetty todistus oikeutti hänet toimimaan lääkärinä.

Laiho kuitenkin myönsi jo silloin, ettei hän ole opiskellut Venäjällä. Hän kertoi, että oleskellessaan 1990-luvulla Yhdysvalloissa kaverinsa kanssa he tutustuivat kahteen venäläiseen. Nämä olivat kertoneet mahdollisuudesta saada valmiit lääkärinpaperit pietarilaisesta Pavlovin yliopistosta ilman, että sinne tarvitsee mennä opiskelemaan.

”Arvelin, että nyt ollaan harmaalla alueella, mutta he vakuuttivat minut ja [kaverini], että kaikki on ihan OK. Kaikki onnistui, kun maksoi 10 000 dollaria.”

Laihon mukaan kaveri maksoi vääristä todistuksista ja diplomeista käteisellä. Oman osuutensa Laiho jäi velkaa.

Motiivi väärien todistusten hankkimiseen oli Laihon mukaan Yhdysvalloissa suoritettavien lääkärinopintojen nopeuttaminen.

Laiho hankki ensimmäisen väärennetyn tutkintotodistuksen vuonna 1994. Hän kävi Venäjällä joko joulukuussa 1994 tai tammikuussa 1995 hakemassa kontaktihenkilöltään diplomin, jonka mukaan hän olisi valmistunut vuonna 1994 lääkäriksi Pavlovin yliopistosta.

Laihon mukaan hän tapasi tuolloin Pietarissa psykiatrian dosentin, joka esitteli hänelle yliopistoa.

Hän esitti väärennetyt paperit joulukuussa 1994 Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle (Teo), jolta ulkomailla valmistuneet lääkärit tuohon aikaan hakivat lupaa toimia Suomessa lääkärinä.

Seuraavan kerran hän esitti väärän diplominsa marraskuussa 2001 Laakson sairaalassa, kun hän haki ja pääsi sinne harjoittelijalääkäriksi.

Joulukuussa 2003 Laiho kävi Venäjällä noutamassa uudet kopiot diplomistaan. Samassa yhteydessä hän sai uuden, korvaavan diplomin, joka oli päivätty vuodelle 2003.

Tällä matkalla kontaktihenkilö tuli hakemaan hänet lentokentältä isolla Range Roverilla. Sillä reissulla ei käyty yliopistolla, vaan Laihon mukaan kontakti kierrätti häntä kaupungilla ja vei seuraavana päivänä lentokentälle.

Laiho sai yöpyä kontaktihenkilön hulppeassa, kaksikerroksisessa asunnossa, jossa oli myös kuntosali. Hän ymmärsi, että kontaktilla on yliopistolla joku apuri, sihteeri tai alempi virkamies, joka järjestelee diplomeja.

Väärennetyn diplomin avulla Laiho pääsi suorittamaan Suomessa testit, jotka ulkomailla valmistuneilta lääkäreiltä vaaditaan. Alkukompuroinnin jälkeen hän läpäisi kokeet, ja joulukuussa 2003 hän sai luvan toimia lääkärinä toisen lääkärin valvonnan alaisena.

Vuoden 2005 lopussa hänelle myönnettiin lupa toimia itsenäisenä lääkärinä.

Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenen vuotta. Hän aloitti harjoittelun Helsingin kaupungilla marraskuussa 2001, ja kiinni hän jäi marraskuussa 2011 Ilta-Sanomien paljastettua, että hänen tutkintotodistuksensa ovat väärennettyjä.

Laiho on työskennellyt erityisesti vanhustenhoidon parissa Helsingissä, Lohjalla, Kouvolassa, Lahdessa, Riihimäellä, Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä.

Laiholla ei ole minkäänlaista lääketieteellistä koulutusta, vaan hänen ainoa tutkintonsa on ylioppilastutkinto hyvinkääläisestä lukiosta vuonna 1981. Oppilaana hän ei loistanut: ylioppilastodistuksen yleisarvosana oli b ja lukion päästötodistuksen keskiarvo 6,9.

Laiho totesikin, ettei hänellä olisi ollut mitään mahdollisuuksia päästä opiskelemaan lääkäriksi näillä papereilla.

Muutkin korkeakouluopinnot jäivät haaveeksi. Hän pyrki oikeustieteelliseen vuonna 1983, seuraavana vuonna maa- ja metsätaloustieteelliseen ja seuraavana vuonna kauppakorkeakouluun.

Kun hän vuonna 1992 haki opiskelemaan lääketiedettä yhdysvaltalaiseen Ross University School of Medicineen, Laiho väitti päässeensä Suomessa opiskelemaan lääketiedettä. Tämän hän keksi omasta päästään.

”Ei minua ole hyväksytty Suomessa lääketieteelliseen. En ole edes hakenut, koska ei minulla olisi ollut mitään mahdollisuuksia pääsykokeissa: minulla oli lyhyt matikka 5 ja biologia 6, enkä lukenut lukiossa ollenkaan fysiikkaa tai kemiaa.”

Samassa yhteydessä hän liitti hakemukseensa väärennetyn merkonomin todistuksen, jonka mukaan hän olisi valmistunut kauppaopistosta vuonna 1987. Laiho väärensi todistuksen vaihtamalla toisen henkilön todistukseen oman nimensä.

Laiho pääsikin opiskelemaan Yhdysvaltoihin, ja omien sanojensa mukaan hän opiskeli siellä lääketiedettä. Hän kertoi suorittaneensa noin 80 opintoviikkoa eli kaikki perustason opinnot sekä johdatuksen kliiniseen sairaalaharjoitteluun.

Yliopistosta saadun tiedon mukaan Laiho ei kuitenkaan suorittanut yhtään kurssia. Hänet erotettiin yliopistosta 1994 maksamattomien lukukausimaksujen takia.

Venäjältä hankkimillaan väärillä papereilla Laiho kertoi läpäisseensä Yhdysvalloissa kaksiosaisen lisenssikokeen ja päässeensä myös tekemään tutkimustyötä sairaalaan ja yliopistoon. Ongelmat väärennettyjen venäläistodistusten kanssa katkaisivat kuitenkin uran.

Laiho karkotettiin Yhdysvalloista vuonna 2001, kun hän oli saanut vankeustuomion reseptiväärennyksistä.

Suomeen palatessaan Laiho oli pahoissa veloissa. Sukulaiset ja kaverit kuitenkin uskoivat, että hän on lääkäri tai ainakin melkein valmis lääkäri, joten heidän kannustamanaan hän päätti jatkaa sillä uralla.

”Motiivina lääkärintoimen aloittamiselle oli osittain raha ja osittain se, että työni Yhdysvalloissa syöpäklinikalla oli ollut antoisaa minulle. Pystyin kumminkin perustelemaan itselleni, että koska oli päässyt maailman vaikeimmista lisenssikokeista läpi ja tehnyt töitä Yhdysvalloissa, niin kyllä minä pystyisin tehtävään, vaikka asia minua vähän arvelutti”, Laiho kertoi.

Hän pääsi Suomessa ensimmäiseen harjoittelupaikkaansa Laakson sairaalaan.

Kun hän joutui hankkimaan uudet väärennetyt paperit Pavlovista vuonna 2003, omatunto kolkutti vähän.

”Ajattelin, ettei tästä tule mitään ja aloin ajatella asian moraalista puolta ja että jos tästä jään kiinni, niin se on paha juttu”.

Esitutkinnan mukaan Laiho on saanut palkkaa lääkärintyöstään yhteensä lähes 1,3 miljoonaa euroa.

Helsingin kaupunki vaatii häneltä yhteensä 330 000 euron korvauksia hänelle maksetuista palkoista. Muiden asianomistajien korvausvaatimukset ovat yhteensä noin 790 000 euroa.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen Teon seuraaja Valvira sai vuonna 2010 nimettömän vinkin Laihosta. Se toimitti Laihon diplomin silloin Opetushallituksen arvioitaviksi, mutta siellä katsottiin, että diplomi oli asianmukainen. Valvira ei ollut silloin suoraan yhteydessä Pavlovin yliopistoon.

Valvira otti yhteyttä yliopistoon vasta Ilta-Sanomien paljastuksen jälkeen. Silloin Valviralle selvisi, ettei Laiho ole koskaan opiskellut Pavlovissa.

Laiho oli vangittuna vajaan kuukauden, ja vapautumisensa jälkeen hän on ollut matkustuskiellossa.

Kymmenen vuoden lääkärinuransa aikana Esa Laiho ehti hoitaa noin 12 000:ta potilasta. Eniten potilaita hänellä on ollut Helsingissä ja Lahdessa.

Laiho on omasta mielestään riittävästi koulutettu hoitamaan potilaita. Hän huomautti kuulusteluissa, ettei hän ole saanut vakavia moitteita työstään.

”Kahdeksan vuoden aikana olen joutunut antamaan 2–3 kertaa vastineen Teoon ja lääninhallituksen. En ole saanut mitään moitteita.”

”Minulla oli alussa mielestäni kohtalaiset valmiudet, ja myöhemmin olin mielestäni jopa keskitasoa parempi tai ainakin pärjäsin hyvin. Olin myös mukana seminaareissa ja koulutuksissa. Tein myös töitä paljon, jolloin siinä myös väkisin oppii.”

Laiho muistaa, että kerran Marian sairaalan päivystyksessä häntä moitittiin päätösten viivyttelystä jossain hätätilanteessa. Hän kuvaileekin Mariaa vaativimmaksi paikaksi, missä hän on työskennellyt.

Kuulustelija kysyi, miltä tuntuu näytellä kymmenen vuotta lääkäriä.

”Viime vuosina on alkanut tuntua raskaalta, ne ovat olleet aika yksinäisiä vuosia. Kyllähän mä alusta asti olen miettinyt kiinnijäämistä. Minusta tää työ on ollut koko ajan helppoa kuitenkin.”

Geriatriaan eli vanhustenhoitoon hän kertoi erikoistuneensa sen takia, että ala kiinnosti.

Hän myönsi myös miettineensä, että joku hänen potilaistaan voi kuolla.

”Jos tämä olisi ollut koko ajan jotenkin vaikeeta ja ylitsepääsemätöntä, mutta kun ei se ole ollut. Olen kyllä miettinyt tätä etiikkaa ja moraalia ja niitä perustellut itselleni, mutta olen aina lopulta päätynyt siihen, että minulla on riittävät tiedot ja taidot toimia lääkärinä.”

Laihoa syytetään nyt myös kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Syytteiden mukaan Laiho oli hoitanut potilaita niin väärin, että kaksi ihmistä olisi kuollut ja neljän henki tai terveys olisi vaarantunut hoitojen takia.

Laiho ei asiantuntijoiden mukaan aina tunnistanut, mistä potilaan oireissa oli kyse. Hän on syyttäjän mukaan jättänyt antamatta oikeaa hoitoa, antanut väärää hoitoa tai väärää lääkitystä.

Lisäksi hänen tekemissään kirjauksissa on epäselvyyksiä. Yhdessä tapauksessa hänen epäillään kirjanneen omasta päästään potilaan oireita ja toisessa tapauksessa jättäneen kirjaamatta hoitotoimenpiteitä.

Yksi potilaista kanteli jo tuoreeltaan Laihon menettelystä Valviraan. Hän sai sittemmin Potilasvahinkokeskukselta yli 12 000 euron korvaukset hoitovirheestä.

Hoitovirheitä koskeneessa esitutkinnassa Laiho on selvästi vaitonaisempi kuin vääriin tutkintotodistuksiin liittyvässä tutkinnassa. Parissa pöytäkirjassa hän vastaa kaikkiin kysymyksiin:

”Avustajani Kari Uotin neuvosta en kommentoi kysymystä.”

Esitutkinnan mukaan lääkäreiltä tai muulta hoitohenkilökunnalta ei tullut palautetta, että Laihon työskentelyssä olisi ollut ongelmia. Ainoa kielteinen maininta koskee sitä, että Laihon toiminnasta oli välittynyt kiireen tuntu.

Myöskään potilaat ja näiden omaiset eivät yksittäistapauksia lukuun ottamatta ole tehneet valituksia tai osoittaneet tyytymättömyyttään Laihon toimintaan ennen kuin hän paljastui valelääkäriksi. Yhden potilaan omainen tosin moitti Laihon käytöstä ylimieliseksi ja epäystävälliseksi.

Totuuden paljastuminen on kuitenkin herättänyt suuttumusta. Eräs entinen työnantaja kutsuu häntä ”valelääkäriksi naamioituneeksi rikolliseksi” ja toteaa:

”Valelääkäri Esa Laihon katson vaarantaneen avuttomien vanhusten haurasta, jäljellä olevaa elämää ja altistaneen koko hoitokodin toiminnan uhanalaiseksi. Laiho haki röyhkeästi omaa taloudellista hyötyä puolustuskyvyttömien kustannuksella.”

UUTISET

Haloo Eurooppa 18/24: Saksa:

Kylpymestari hallitsee pyyhetuuletuksen

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?