Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 18. joulukuuta 2015

Syytteet: Valelääkäri tappoi kaksi vanhusta täysin virheellisellä hoidolla

Kymmenen vuotta lääkärinä toimineelle Laiholle vaaditaan rangaistusta muun muassa kahdesta taposta. Laiho on kiistänyt syytteet, mutta myöntänyt väärentäneensä lääkärinpaperit.

HS Ilta
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Valelääkärinä toiminut Esa Laiho vangitsemisoikeudenkäynnissä marraskuussa 2011.
Valelääkärinä toiminut Esa Laiho vangitsemisoikeudenkäynnissä marraskuussa 2011. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valelääkäri Esa Laiho tappoi syytteiden mukaan kaksi vanhusta täysin virheellisellä hoidolla.

Ensimmäinen henkirikos tapahtui syytteiden mukaan Lahden kaupunginsairaalan päivystysosastolla elokuussa 2006. Syytteen mukaan Laiho tappoi vuonna 1919 syntyneen sydänsairaan naisen virheellisillä hoitotoimenpiteillä ja jättämällä toimittamatta hänet keskussairaalaan.

Syytteen mukaan nainen oli tuotu ambulanssilla sairaalaan ja hänestä oli otettu sydänfilmi. Laiho oli tulkinnut nopean kammiotykytyksen virheellisesti sydäninfarktiksi ja rytmihäiriöksi, vaikka syytteen mukaan kyse oli verenkierron romahtamisesta infektion vuoksi sekä kuivumistilasta.

Laiho oli määrännyt naiselle lääkkeitä, jotka olivat pahentaneet hänen tilaansa. Syytteen mukaan ensin annettu lääke ei olisi ollut oikea edes sydäninfarktin hoitoon.

Kolme tuntia sairaalaan tulon jälkeen nainen oli mennyt tajuttomaksi ja Laiho oli yrittänyt elvyttää häntä. Laiho oli myös määrännyt naiselle morfiinia, jonka tiedetään aiheuttavan hengityksen lamaantumista. Tämän jälkeen nainen oli kuollut.

Toinen henkirikos tapahtui syytteen mukaan Helsingin kaupungin Myllypuron vanhustenkeskuksessa keväällä 2011. Syytteen mukaan Laiho oli määrännyt vuonna 1923 syntyneelle monisairaalle miehelle virheellisesti veren hyytymiseen vaikuttavaa Marevan-lääkkettä, mikä pahensi hänen tilaansa ja johti lopulta kuolemaan.

Laiho oli syytteen mukaan myös laiminlyönyt miehen tilanteen seurantaa, eikä ollut toimittanut tätä ajoissa sairaalahoitoon.

Mies oli toimitettu lopulta toisen lääkärin määräyksellä Marian sairaalaan, missä oli huomattu miehen hälyttävät veriarvot ja korjattu lääkitystä, mutta mies kuoli seuraavana yönä.

Syyttäjä ei väitä, että Laiho olisi tappanut potilaitaan tahallaan. Syyttäjän mukaan hän kuitenkin vahingoitti potilaita tahallisesti, sillä hänen on täytynyt käsittää, että hän varsin todennäköisesti aiheuttaa potilaidensa kuoleman tai hengenvaarallisen tilan. Syytteet perustuvat siihen, että Laiho on työskennellyt lääkärinä ilman tutkintoa.

Laihoa syytetään kahden tapon lisäksi myös neljästä törkeästä pahoinpitelystä, koska hän oli aiheuttanut potilaille hengenvaarallisen tilan.

Ensimmäinen pahoinpitelysyyte liittyy siihen, että Laiho oli muuttanut sepelvaltimotautia sairastavan naisen lääkitystä sillä seurauksella, että sydän oli kärsinyt hapen puutteesta. Tapaus sattui Lahdessa.

Toisessa tapauksessa Laiho oli syytteen mukaan määrännyt helsinkiläiselle naiselle virheellisen lääkityksen sillä seurauksella, että nainen oli saanut hengenvaarallisen parasetamolimyrkytyksen.

Kolmannessa tapauksessa Laiho ei ollut syytteen mukaan toimittanut helsinkiläisnaista sairaalaan, vaikka hänellä oli leikkaushaavan tulehtumisesta aiheutunut henkeä uhkaava verenmyrkytys. Nainen oli pelastunut, kun lähihoitaja oli tilannut hänelle ambulanssin ja nainen oli toimitettu sairaalaan.

Neljäs pahoinpitelysyyte liittyy tapaukseen, jossa Laiho oli tulkinnut helsinkiläisen naisen sydänfilmin väärin eikä ollut lähettänyt potilasta hoitoon, vaikka tällä oli akuutti sydäninfarkti.

Laiho toimi lääkärinä pääosin geriatrian alalla useissa vanhustenkeskuksissa eri paikkakunnilla. Rikosten epäillään tapahtuneen huhtikuun 2004 ja heinäkuun 2011 välisenä aikana.

Oikeudenkäynti Laihoa vastaan alkoi Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. Valmisteluistunnon tarkoituksena oli sopia tammikuussa alkavan pääkäsittelyn aikatauluista. Samalla syytteet ja esitutkintamateriaali tulivat julkisiksi.

Laihoa uhkaa enimmillään 15 vuoden vankeusrangaistus. Vähimmäisrangaistus yhdestä taposta on kahdeksan vuotta vankeutta.

Laiho kiistää kaikki syytteet. Hän ei saapunut itse paikalle valmisteluistuntoon.

Laihoa syytetään myös törkeistä petoksista, törkeästä väärennyksestä ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Nämä syytteet liittyvät siihen, että Laiho on väittänyt valmistuneensa lääkäriksi Pietarissa, vaikka hän ei ole edes opiskellut siellä. Laiho on myöntänyt, että hänen esittämänsä tutkintotodistus on väärennetty.

Laiho työskenteli Helsingin kaupungille erimittaisia pätkiä terveyskeskuslääkärinä ja erikoistuvana lääkärinä vuosien 2001 ja 2011 välillä. Kaupunki oli maksanut Laiholle palkkaa miltei 170 000 euroa. Laiho työskenteli lääkärinä myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (Hus) vuosien 2004 ja 2008 välillä. Hus oli maksanut hänelle palkkaa noin 70 000 euroa.

Lisäksi Laiho on työskennellyt yksityisille lääkärikeskuksille ja tienannut satojatuhansia euroja.

Laiho myös omisti terveysalan yrityksiä, jotka tarjosivat lääkäripalveluita muun muassa yksityiselle vanhusten hoitokodille, säätiölle, Karviaisen peruskuntayhtymälle Vihdissä ja Nummelassa sekä Helsingin, Lahden ja Kouvola kaupungeille.

Laihon avustaja, oikeustieteen tohtori Kari Uoti sanoi oikeustalon aulassa, että kovat syytteet pelottavat Laihoa. Uotin mukaan puolustus pystyy kuitenkin osoittamaan, että Laiho on ollut pätevä toimimaan lääkärinä, eikä hän ole aiheuttanut kenenkään kuolemaa.

Uotin mukaan puolustus on nimennyt asiantuntijatodistajia, joiden mukaan Laiho ei ole toiminut väärin.

Uoti huomautti myös, että hoitovirheisiin kuolee paljon ihmisiä. ”Koulutuksen saaneet lääkärit eivät joudu henkirikossyytteisiin. Jos kuolemaan johtavien hoitovirheiden perusteella joutuisi henkirikossyytteisiin, täällä olisi paljon väkeä.”

Uoti piti merkittävänä myös sitä, että Laiho oli läpäissyt testin, jonka perusteella EU:n ulkopuolella tutkinnon suorittaneet lääkärit saavat oikeuden toimia lääkäreinä Suomessa.

”Laiho on ollut laillistettu lääkäri. Hän toimi hyvin pitkään ilman, että hänen tekemisistään on reklamoitu”, Uoti sanoi.

Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenisen vuotta ennen kuin Ilta-Sanomat paljasti vuonna 2011, ettei hän ole suorittanut vaadittavaa tutkintoa.

UUTISET

Haloo Eurooppa 18/24: Saksa:

Kylpymestari hallitsee pyyhetuuletuksen

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?