Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 18. joulukuuta 2015

Tutkinnanjohtaja: Varusmies ei kuollut puusta kimmonneeseen luotiin

Poliisi tutkii myös kantahenkilökunnan jäsenien roolia Hangon ampumaturmassa.

HS Ilta
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Tausta

Kuolemantapauksia armeijassa

 Varusmies kuoli ja viisi loukkaantui vakavasti kranaatinheitinonnettomuudessa Rovajärvellä vuonna 2005.

 Reserviupseerikoulun yliluutnantti kuoli räjähdysonnettomuudessa Savonlinnassa vuonna 2002. Yliluutnantti oli hävittämässä yksityishenkilöiltä kerättyä räjähdemateriaalia.

 Reserviläinen kuoli ja toinen loukkaantui kranaattikonekivääriturmassa kertausharjoitusten yhteydessä Niinisalossa vuonna 2001, kun ammus räjähti liian lähellä.

  Varusmies kuoli Valkealassa, kun henkilöauto törmäsi varusmiehen ohjaamaan moottoripyörään pimeässä vuonna 1999. Varusmies osallistui moottoripyöräkurssin suunnistusajoon.

 Alikersantti kuoli taisteluharjoituksessa Niinisalossa saatuaan luodin takaraivoonsa vuonna 1999. Tutkimuksissa selvisi, että kuolleen kypärä muistutti liikaa maalipalloa.

 Rajavartiolaitoksen opistoupseeri kuoli Ilomantsissa ampumaleirillä vuonna 1998, kun sähköllä toimiva räjähdyspanos räjähti ennen aikojaan.

 Varusmies kuoli Nurmeksessa harhauduttuaan konekivääriammuntojen ammunta-alueelle vuonna 1994.

 Seitsemän Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui liian takapainoisen miehistönkuljetusvaunun painuessa Saimaan pohjaan Taipalsaarella vuonna 1991.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Henrik Niklander kiistää julkisuudessa liikkuneen tiedon, jonka mukaan Hangon Syndalenissa kuollut upseerioppilas olisi saanut surmansa puusta kimmonneesta luodista.

”Poliisi ei ole vahvistanut tällaista tietoa”, Niklander kertoo.

Niklanderin mukaan poliisilla on kuulusteltavana useita henkilöitä ampumatapaukseen liittyen. Myös tekniset tutkimukset tulevat viemään paljon aikaa.

”Menee varmasti ensi vuoden puolelle, ennen kuin pystymme kertomaan tapauksesta lisää. Tässä on joulu ja uusivuosikin välissä”, Niklander sanoo.

Varusmies kuoli keskiviikkoiltana Merisotakoulun reserviupseerikurssin ampumaharjoituksessa Hangon Syndalenissa. Poliisi epäilee kuolemaan johtaneesta ampumisesta toista upseerioppilasta.

Muut paikalla olleet eivät loukkaantuneet tilanteessa.

Poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä kuolemantuottamuksena.

Rikoksesta epäiltyinä on mahdollisen ampujan lisäksi myös kantahenkilökunnan jäseniä. Poliisi selvittää tapahtumaketjun komentosuhteita, turvaohjeistukseen liittyvän protokollan yksityiskohtia sekä mahdollisia laiminlyöntejä.

Poliisi ei epäile ketään tahallisesta teosta.

”Emme voi sulkea pois, että tässä on voinut tapahtua laiminlyöntejä. Tutkinta on vasta alkuvaiheessa”, tutkintaa johtava rikoskomisario Niklander sanoi torstaina.

Henkensä menettänyt oli 20-vuotias pääkaupunkiseutulainen mies.

Kuolemantapaus tapahtui, kun yhdeksänhenkinen upseerioppilasjoukkue suoritti keskiviikkoiltana liikkuvaa pimeäammuntaharjoitusta ammuntaharjoitusalueella. Poliisin mukaan ”tapahtumaketjun seurauksena yksi upseerioppilas menehtyi ampumahaavasta saamiinsa vammoihin”.

”Harjoitus keskeytettiin välittömästi tilanteen jälkeen. Paikalla olleille on annettu kriisiapua yöllä ja sitä on jatkettu tänään”, kertoi merisotakoulun tiedottaja Auli Aho torstaina aamupäivällä.

Ampumaharjoitus alkoi maanantaina, ja sen oli määrä päättyä torstaina. Merisotakoulun harjoituksessa ammuttiin puolustusvoimien jalkaväen aseilla ja valoraketeilla.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut tapauksesta alustavan tutkinnan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) esitti surunvalittelunsa varusmiehen omaisille torstaina.

”Haluan koko puolustushallinnon puolesta esittää syvimmät osanottoni palveluksessa menehtyneen varusmiehen omaisille ja palvelustovereille”, Niinistö totesi tiedotteessa.

Pääesikunnan mukaan palvelustehtävissä tapahtuvat kuolemantapaukset ovat harvinaisia.

”Jokainen niistä on tietysti täysin turha”, sanoo pääesikunnan palvelusturvallisuusupseeri Timo Ryynänen.

2000-luvulla taisteluammuntaharjoituksissa on kuollut kaksi ihmistä. Varusmies kuoli kranaatinheitinonnettomuudessa Rovajärvellä vuonna 2005 ja reserviläinen kranaattikonekivääriturmassa kertausharjoitusten yhteydessä Niinisalossa vuonna 2001.

Lisäksi varusmiehiä on voinut kuolla itsemurhan, sairauskohtauksen tai esimerkiksi lomalla sattuneen liikenneturman vuoksi.

UUTISET

Haloo Eurooppa 18/24: Saksa:

Kylpymestari hallitsee pyyhetuuletuksen

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?