Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 19. marraskuuta 2015

Tänään on miestenpäivä – 3 asiaa, jotka pitää korjata miesten hyväksi

HS Ilta
 

Tänään 19. marraskuuta on kansainvälinen miestenpäivä. Se on päivä, jonka olemassaolosta voimme kiittää tutkijaa nimeltä Jerome Teelucksingh saarivaltio Trinidad & Tobagosta.

Teelucksingh päätti vuonna 1999, että 19. marraskuuta olisi syytä omistaa maailman miehille.

Åbo Akademi
Anders Ahlbäck.
Anders Ahlbäck.

Karibianmeren saarivaltio on aika kaukana suomalaisista miehistä, joten kysyimme Åbo Akademin tutkijalta Anders Ahlbäckiltä, miksi Suomessa pitäisi viettää miestenpäivää. Ahlbäck opettaa yliopistossa sukupuolen historiaa ja miestutkimusta.

1. Vanhemmuus

”Se on mielestäni keskeisin ongelma tasa-arvossa. Miehen on vaikea päästä tasa-arvoiseksi vanhemmaksi naisen kanssa. Miehet ovat yhä toisarvoisia, mitä tulee vanhemmuuteen, ja siitä seuraavat melkein kaikki muut tasa-arvon ongelmat. Yksi syy siihen on puutteellisessa palkkatasa-arvossa. Miehellä on usein naista korkeampi palkka, joten perheissä järkeillään, että naisen kannattaa jäädä kotiin hoitamaan lapsia”, Ahlbäck selittää.

”Monet miehet saattavat olla ehkä ihan iloisiakin siitä, etteivät joudu jäämään kotiin. He eivät ajoissa tajua, mistä jäävät paitsi. Yhteiskunnassa on yhä vahva näkemys, että äitiys on jotakin erityisempää kuin isyys. Miehen voi olla vaikea jäädä kotiin, jos hän ei ole hyvin vahva omasta halustaan olla tasa-arvoinen isä.”

Miksi tämä sitten on ongelma? No esimerkiksi siksi, että on paljon tutkimusta, joka osoittaa, että on sekä lapsille että ennen kaikkea parisuhteille parempi, jos vanhemmuus jaetaan tasaisesti.

”Parit ajattelevat tehneensä valinnat vapaaehtoisesti, mutta onpas hassua, että 95 prosenttia valitsee samalla tavalla. Kyllä siinä on hyvin vahvat kulttuuriset ja rakenteelliset tekijät taustalla.”

2. Asevelvollisuus

”Asevelvollisuus on ainoa yhteiskunnallinen alue, missä toista sukupuolta vielä syrjitään lainsäädännössä. Sehän ei muutu, koska sen takana on niin vahva yhteiskunnallinen konsensus. Sitä eivät halua muuttaa suomalaiset miehet eivätkä suomalaiset naiset, eivät sotilaat eivätkä poliitikot. Kukaan ei tosin yritä koskaan perustella sitä moraalisesti, koska se ei ole mahdollista. Periaatteellisella tasolla ei ole päätä eikä häntää siinä, että asevelvollisuus koskee vain miehiä”, Ahlbäck sanoo.

”Asevelvollisuus on esimerkki siitä, että suomalaisessa yhteiskunnassa on yhä paljon konservatiivisuutta miehen ja naisen rooleissa. Siinä, mikä on miehen paikka ja mikä naisen.”

Oikaisu klo 14.45:

Valppaat lukijamme huomasivat, että on myös toinen sukupuolittunut laki. Se on laki lapsensurmasta, jossa todetaan, että ”nainen, joka synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa surmaa lapsensa, on tuomittava lapsensurmasta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi”.

Oikaisu klo 16.25:

Todettakoon, että asevelvollisuus EI ole ainoa yhteiskunnallinen alue, missä toista sukupuolta vielä syrjitään lainsäädännössä. Myös esimerkiksi laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta sanoo seuraavaa:

”Jos vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, on äiti lapsensa huoltaja.”

3. Huono-osaisuus

Miehet ovat useammin asunnottomia, vankilassa ja työttömiä kuin naiset. He kuolevat nuorempina, tekevät enemmän itsemurhia ja sairastavat enemmän kuin naiset.

Yhteiskunnan syrjään joutumiselle on monia ja monimutkaisia syitä, mutta Ahlbäckin mielestä sukupuoli on yksi aines sopassa.

”Miehiset mallit voivat olla yksi osatekijä siinä, miksi on käynyt niin kuin on käynyt. Esimerkiksi maskuliinisuus ja alkoholinkäyttö liittyvät yhteen suomalaisessa kulttuurissa. Sitä pidetään yhä laajoissa piireissä kovana juttuna, rankassa ryyppäämisessä on miehistä hohtoa. Maskuliinisuuteen toki kuuluu myös, että hallitsee rankankin juomisensa, mutta kaikki eivät siinä onnistu.”

”Toinen juttu on se, että pojat ja miehet on kasvatettu siihen, että mies ei pelkää. Miehen ei pidä varoa eikä itkeä pieniä haavoja. Tyttöjä on kasvatettu paljon enemmän siihen, että heidän pitää olla varovaisia ja pitää huolta itsestään. Heille sanotaan, että olet herkkä ja haavoittuvainen. Miehille rohkeus ja pelkäämättömyys voivat olla hyviä asioita, mutta ne voivat johtaa myös siihen, ettei pidä huolta terveydestään. Sellainen live fast, die young -maskuliinisuus on aluksi romanttista, mutta kun on alkoholisoitunut, viisikymppinen asunnoton, romantiikka on kadonnut.”

Kenen miestenpäivää sitten pitäisi viettää? Ahlbäckin mielestä miesten ja naisten yhdessä.

”Turhan usein suomalainen keskustelu menee vastakkainasetteluksi. On esimerkiksi nähty, että naisten tasa-arvotyö olisi aiheuttanut näitä miesten ongelmia, kun on pikemminkin päinvastoin. Miesten ja naisten edut eivät ole vastakkaisia. Naiset eivät voi saavuttaa tasa-arvoa ilman miesten tukea ja päinvastoin.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?