Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 20. tammikuuta 2016

Suomalaisten oikeustajusta alkaa mittava tutkimus – hallitus haluaa rangaistusten vastaavan kansan tahtoa

Tutkimus selvittää, millaisia rangaistuksia kansalaisten mielestä pitäisi määrätä raiskauksesta, katuväkivallasta, huumausaineen salakuljetuksesta, veropetoksesta, perheväkivallasta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja rattijuopumuksesta.

HS Ilta
 
Poliisi
Espoolaismieheltä takavarikoitiin 3500 Subutex-tablettia viime vuonna.
Espoolaismieheltä takavarikoitiin 3500 Subutex-tablettia viime vuonna. Kuva: Poliisi
Tästä on kyse

Oikeusministerin käynnistämä selvitys

 Oikeus- ja työministeri Jari Lindström päätti viime kesänä käynnistää selvityksen siitä, toteutuuko oikeusturva tehokkaasti ja vastaavatko rangaistukset yleistä oikeustajua.

 Oikeusministeriön mukaan selvityksen tarkoituksena on hallitusohjelman mukaisesti varmistaa, että rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa rikosten moitittavuuteen.

Oikeusministeriö on käynnistänyt Suomen oloissa ennennäkemättömän tutkimushankkeen kansalaisten oikeustajusta ja näkemyksistä sopivista rangaistuksista rikostapauksissa.

Hallitusohjelmassa on linjattu tavoitteeksi, että rangaistukset vastaisivat yleistä oikeustajua.

Tutkimuksessa kysytään sekä kansalaisilta että ammattituomareilta sopivaa rangaistusta erityyppisiin väkivalta-, seksuaali- ja omaisuusrikostapauksiin. Tuloksia vertailemalla selvitetään, millaisissa rikoksissa rangaistuskäytäntö mahdollisesti poikkeaa yleisestä oikeustajusta.

Tutkimuksen toteuttaa Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti.

Tarkoituksena on haastatella kasvokkain noin tuhat kansalaista.

”Otamme joitakin aitoja rikostapauksia ja pyydämme arvioimaan, millainen rangaistus olisi sopiva. Annamme samat tapaukset ammattituomareiden arvioitaviksi. Sitten vertaamme tuloksia keskenään”, kertoo tutkimushankkeen vastuututkija Juha Kääriäinen.

Kansalaiset ja tuomarit arvioivat yhteensä seitsemän rikostapausta, jotka edustavat Kääriäisen mukaan ”tyypillisen suomalaisen rikollisuuden kirjoa”. Arvioitavina rikostyyppeinä ovat katuväkivalta, perheväkivalta, raiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, rattijuopumus, huumausaineen salakuljetus ja törkeä veropetos.

Vastaavanlaista tutkimusta ei ole aiemmin tehty Suomessa.

Tutkimuksen toteuttamisessa on tarkoitus huomioida se, etteivät kansalaiset välttämättä tunne kovin hyvin esimerkiksi mahdollisia rangaistusvaihtoehtoja. Haastattelijat kertovat heille kyselytilanteessa muun muassa suomalaisesta oikeuskäytännöstä.

”Ihmiset määräisivät monesti helposti hyvin ankaria rangaistuksia, elleivät he tunne esimerkiksi teon tapahtumaolosuhteita tai vaikka korvauskäytäntöjä. Aikaisempien kansainvälisten tutkimusten perusteella tiedetään, että kun ihmisille kerrotaan rangaistusvaihtoehtojen kirjosta, niin se vähentää ehdottoman vankeustuomion suosiota”, Kääriäinen sanoo.

Tutkimuksen loppuraportin on määrä valmistua kesällä 2017.

Oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala kertoo, että tuomioistuimia ei voi määrätä soveltamaan nykyisiä rangaistusasteikkoja eri tavalla. Jos poliittiset päättäjät haluavat muuttaa rangaistuskäytäntöjä, sen pitää tapahtua lainsäädäntöä muuttamalla.

Aikataulullisesti on mahdollista muuttaa joidenkin rikostyyppien rangaistusasteikkoja vielä tämän hallituskauden aikana, jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi.

Kujala huomauttaa, että kyseessä on vain yksi tutkimus eikä pelkästään sen perusteella tulisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

”Odotan tutkimustuloksia äärettömällä mielenkiinnolla mutta tämä on vaikea aihe tutkittavaksi. Tällaiset tutkimukset ovat aina kritiikille alttiita”, hän sanoo.

”Uskon, että tutkimus tulee osoittamaan näkemysten rikosten oikeasta rangaistustasosta vaihtelevan paljon. Tutkimus ei varmaan anna yhtä ainoaa oikeaa vastausta rangaistustasoksi vaan paljon erilaisia vastauksia, joista voidaan laskea keskiarvo.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?