Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 20. tammikuuta 2016

Kuluttajan kohtaama hintamuutos on paljon pienempi kuin kauppojen hintasodasta voisi päätellä – katso asiantuntijakeskustelu HSTV:ssä

HSTV:n lähetyksessä puidaan sitä, miksi kauppaketjut alentavat hintojaan ja onko kampanjoissa koira haudattuna.

HS Ilta
 
Asiantuntija ruoan hintasodasta: Mieti mistä ostat ruokasi
Asiantuntija ruoan hintasodasta: Mieti mistä ostat ruokasi
Kauppaketjujen ruoan hintasota käy kuumana. Toisaalta suomalaiset ostavat kauppareissuiltaan usein hyvin samanlaisia tavaroita. Siksi kauppareissulla kannattaa verrata, mistä oman suosikkiruokakorinsa saa halvimmalla, neuvoo HSTV:n studiossa vieraillut asiantuntija. Toimittaja: Esa Juntunen, tuotanto: HSTV.
Fakta

Hintasota alkoi vuosi sitten

  S-ryhmä aloitti ”hintasodan” vuosi sitten kertomalla avoimesti julkisuudessa alentavansa tuotteidensa hintoja.

  K-ryhmä ilmoitti ykskantaan alentaneensa hintoja jo aiemmin.

  Tänä maanantaina K-ryhmä teki aloitteen ilmoittamalla 2000 tuotteen alennuksista isoissa kaupoissa.

  Tiistaina S-ryhmä ja Suomen lähikauppa - eli Valintatalot ja Siwat - kertoivat myös isoista alennuskampanjoista.

Kuluttajan kannattaa nyt olla erittäin tarkkana ostoksilla, kun kauppaketjut julistavat mainoksissaan ja mediassa alentavansa ruoan hintaa. Onko tämä liiankin hyvää ollakseen totta?

”Yksittäisen kuluttajan pitää katsoa omaa kauppakassiaan. Hinnat ovat tietyissä tuoteryhmissä alentuneet, mutta jollakin kuluttajalla kauppakassi voi olla kallistunut. Esimerkiksi peruna, riisi ja suklaa ovat kalliimpia”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling sanoi HSTV:n ruokakeskustelussa.

HSTV:n studiossa päiviteltiin sitä, että ketjut ottavat kaiken irti saamastaan alennusjulkisuudesta, vaikka taustalla on pidempi trendi.

”On hyvä muistaa, että hintasota ei ole uusi asia. Se valmisteltiin silloin kun Lidl tuli Suomeen”, Beurling totesi.

”Se ei ole sattumaa, mihin hintoihin nämä alennukset kohdistuvat”, jatkoi Pellervon taloustutkimuksen vt. tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

”Mediakin tarttuu yksittäisiin tuotteisiin. Haetaan isot esimerkit, kun todellisuudessa kuluttajan kohtaama hintamuutos on paljon pienempi.”

Arovuoren mukaan kuluttaja säästäisi, jos kuluttaisi elämässään vain muutamia tiettyjä tuotteita, kuten kermajuustoa. Koko värikkään keskustelun voit katsoa viereiseltä videolta. Keskustelun yhteydessä kuullaan myös tavan ihmisten kommentteja S-marketin kassalta.

HSTV-Studio: Kuka hyötyy ruoan hintasodasta?
HSTV-Studio: Kuka hyötyy ruoan hintasodasta?
HSTV:n studiokeskustelussa puidaan ruoan hintaa ja kauppaketjujen alennuskampanjoita. Kuka hintasodasta lopulta hyötyy. Esa Juntusen vieraina Pellervon taloustukimuksen Kyösti Arovuosi ja Kuluttajaliiton Juha Beurling.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Beurling painottaa, että yksittäisen alennusilmoituksen perässä ei kannata valita yhtä, tiettyä kauppaa.

”On aika harvinaista, että ruokakorissamme olisi vaikka 50 prosenttia jotain uutta ja erilaista”, Beurling sanoi.

”Kun tämä kori on tiedossa kuluttajalla, kannattaa katsoa mistä sen saa halvimmalla oman kaupunkinsa sisältä.”

”Hintojen alennukset tekevät lompsalle hyvää”
”Hintojen alennukset tekevät lompsalle hyvää”
Tiistaina Helsingin keskustamarketeissa asioineet kuluttajat pitävät kaupan uusinta hintasotakierrosta tervetulleena. ”Tekee lompsalle hyvää”, sanoo Donna Uutto. Moni tosin myöntää, että kaupan valintaa tai ostoskassin sisältöä eivät muutaman sentin alennukset ratkaise. Kauppojen uusiin, jopa ympärivuorokautisiin aukioloaikoihin kuluttajat vasta totuttelevat. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Kaisa Rautaheimo, leikkaus: Janne Järvinen

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?