Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 20. tammikuuta 2016

Uutta pakolaiskriisiä odotellessa – turvapaikanhakijoiden jakaminen horjuttaa EU:n peruspilareita

Mahdollisesti maaliskuussa EU-komissio esittää Dublinin sopimuksen hautaamista. Turvapaikanhakijoiden jakaminen on kuitenkin niin arkaluontoinen aihe, että asiasta sopiminen jäsenmaiden kesken olisi jonkinasteinen ihme.

HS Ilta
 
Muhammad Hamed / Reuters
Syyrialaisia pakolaisia jumiutuneena Jordanian rajan tuntumaan Ruwaishedissa itään pääkaupungista Ammanista viime viikolla.
Syyrialaisia pakolaisia jumiutuneena Jordanian rajan tuntumaan Ruwaishedissa itään pääkaupungista Ammanista viime viikolla. Kuva: Muhammad Hamed / Reuters

”Eurooppa varautuu kansainvaellukseen, kun miljoonat ihmiset pakenevat köyhyyttä ja sotia. Pakolaisia tulvii rajoilla. Maailman pakolaisongelma on pahentunut vuosi vuodelta 1970-luvun lopulta lähtien, ja tästä vuodesta on tulossa synkin toisen maailmansodan jälkeen.”

Lauseet voisi olla kirjoitettu tänään, vaikka ne ovat HS:n jutusta vuodelta 1991. Vähintään näin kauan on siis Euroopan unionissa yritetty varautua pakolaiskriisiin. Ja kuten viime vuonna nähtiin, niin aivan oppikirjan mukaisesti ei tilannetta ole saatu hallittua.

”Läntinen Eurooppa suojautuu muukalaisilta. Kansainvaellukset idästä ja etelästä pakottavat maltillisetkin maat sanomaan: jo riittää”, HS kirjoitti kahta vuotta myöhemmin.

90-luvun alussa tilanne oli tietenkin toisenlainen, vaikka pelko pakolaistulvasta eli tuolloinkin vahvana.

Neuvostoliitto oli juuri hajonnut, ja miljoonien uskottiin ryntäävän rautaesiripun takaa vapaaseen ja vauraaseen Eurooppaan. Jugoslavian hajoamissota ajoi ihmisiä turvaan muualle Eurooppaan ja Liberiassa, Somaliassa sekä Etiopiassa riehuivat sisällissodat.

Tilanteen vuoksi Länsi-Euroopassa syntyi paine sopia siitä, kuinka pakolaisten kanssa toimittaisiin. Vuonna 1990 allekirjoitettiinkin niin sanottu Dublinin sopimus, joka astui voimaan vuonna 1997. Sopimuksen tarkoituksena on määritellä se, mikä EU-maa ottaa vastuun kustakin turvapaikkahakemuksesta.

Sopimusta on sittemmin päivitetty, ja virallisen tekstin voi lukea suomeksi täältä. Nyt puhutaan niin sanotusta Dublin III -sopimuksesta, joka on jäsenmaissa sitova asetus.

Sitten tuli vuosi 2015 ja Eurooppaan saapui ennennäkemättömän paljon pakolaisia.

Ihmiset pakenivat muun muassa sotaa Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa, mutta myös Afrikasta riitti tulijoita. Vuosi tullaan muistamaan muun muassa kuvista, joissa hylättyjä kumiveneitä ja pelastusliivejä lojuu röykkiöittäin Kreikan saarilla tai ikonisesta kuvasta, jossa Syyriasta paenneen Aylanin, 3, ruumis on huuhtoutunut turkkilaiselle hiekkarannalle.

Oli ilmeistä, ettei Dublinin sopimusta voitaisi noudattaa. Kaikkia turvapaikanhakijoita ei voitu rekisteröidä millään esimerkiksi Kreikassa, mihin suurin osa pakolaisista ensimmäisenä saapui. Eikä heitä olisi voitu Kreikkaan myös palauttaakaan.

Turvapaikanhakijoita ei rekisteröity niissäkään EU-maissa, joiden kautta he kulkivat kohti pohjoista lähinnä Saksaan mutta myös esimerkiksi Pohjoismaihin.

Euroopassa ylivoimaisesti suurimman vastuun turvapaikanhakijoista otti Saksa, jonne jätettiin viime vuonna yli miljoona turvapaikkahakemusta.

Vaikka maan liittokansleria Angela Merkeliä on syytetty ”avoimien ovien” politiikasta, oli hänkin saanut lokakuussa tarpeekseen Dublinin sopimuksen toimimattomuudesta.

”Meidän täytyy olla rehellisiä. Dublinin säännöt ovat nykymuodossaan vanhentuneita”, Merkel totesi.

Dublinin sopimuksen tilanne tarvittiin liittokanslerin mukaan enemmän solidaarisuutta ja pakolaisten tasapuolista jakamista jäsenmaiden kesken.

Keskiviikkona arvostettu brittilehti Financial Times kertoikin, että ongelmaa ollaan korjaamassa. Mahdollisesti maaliskuussa EU-komissio esittää Dublinin sopimuksen hautaamista ja sen korvaamista jollain toisella mekanismilla.

Aikaa tilanteen korjaamiseen ei ole kuitenkaan paljoa. Kevät tulee nopeasti ja lämpimämmät kelit tuovat mukanaan todennäköisesti jälleen enemmän turvapaikanhakijoita Euroopan rannoille.

Aihe on kuitenkin niin arkaluontoinen, että asiasta sopiminen jäsenmaiden kesken olisi jonkinasteinen ihme.

Erityisesti Itä-Euroopan maat ovat olleet haluttomia kantamaan osansa ”taakasta”, eikä niihin moni turvapaikanhakijoista ole juuri halunnutkaan. Populistinen muukalaisviha kasvaa, ja ”taakkansa” kantaneet vauraammat EU-maat ovat kyllästyneet olemaan kriisin maksumiehiä. Kuten HS:n jutussa 1993 todettiin, kansainvaellukset ovat pakottaneet maltillisetkin maat sanomaan: jo riittää.

Tulee komission ehdotus Dublinin sopimuksen uudistamisesta olemaan mikä hyvänsä, se ei poista ongelmaa sen alkulähteillä. Syyrian sodalle ei ole odotettavissa lähiaikoina loppua, joten pakolaisvirrat tulevat jatkumaan.

Siksi EU on yrittänyt neuvotella Turkin kanssa sotaa paenneiden pysäyttämiseksi Syyrian naapurimaahan Turkkiin, jonka kautta turvapaikanhakijat Eurooppaan tulevat. EU on muun muassa luvannut hankkeeseen kolme miljardia euroa, mutta paljoa ei näytä tapahtuneen. Turkkia syytetään saamattomuudesta ja Turkki syyttää EU:ta siitä, ettei se ole nähnyt luvatuista varoista vielä senttiäkään.

Vaikka Turkille on luvattu kriisiin taloudellista tukea, on senkin kantokyky koetuksella. Jo nyt maassa on runsaat kaksi miljoonaa pakolaista.

Turvapaikanhakijoiden jakamisesta ei siis voida nopeasti sopia eikä pakolaisvirtaa saada aivan heti pysäytettyä. Luvassa on siten mahdollisesti jälleen uusi ”Euroopan pakolaiskriisi”.

Dublinin sopimuksen lisäksi kulunut vuosi horjutti myös uskoa vapaan liikkuvuuden takaavaan Schengenin sopimukseen, yhteen unionin peruspilareista. Kun massiiviset pakolaisvirrat saivat kulkea vapaasti maasta toiseen, alettiin monin paikoin pystyttää piikkilanka-aitoja uudelleen.

Vapaan liikkuvuuden takaavasta Schengenin sopimuksesta kyettiin aikoinaan sopimaan sillä ehdolla, että jäsenmaiden ulkorajat pitävät. Niiden sisällä saisivat kaikki sitten vapaasti kulkea ja matkustaa.

Nyt kun ulkorajat vuotavat kuin seula, on myös Schengenin sopimus asetettu kyseenalaiseksi.

Ammar Abdullah / Reuters
Syyrian Hamassa sijaitseva pakolaisleiri kuvattuna tammikuun alussa.
Syyrian Hamassa sijaitseva pakolaisleiri kuvattuna tammikuun alussa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?