Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 20. marraskuuta 2015

Biletyttö muuttui yhdessä yössä huiviradikaaliksi – tällainen oli Ranskan ensimmäiseksi itsemurhapommittajaksi epäilty nainen

HS Ilta
 
"Nyt olen jihadisti"
"Nyt olen jihadisti"
Pariisin ratsioissa kuollut 26-vuotias ranskalaisnainen muutti elämänsä suuntaa hyvin äkkinäisesti. Hän pukeutui huiviin, vaikkei aiemmin ollut ollenkaan uskonnollinen. Naapurilleen hän kertoi lähtevänsä Syyriaan. Nainen kuoli Saint Denis'ssä Ranskan poliisien erikoisjoukkojen piirityksen aikana viime keskiviikkona. Kuva:Reuters

Pariisin Saint Denis’ssä itsensä räjäyttäneen naisen perhe ja tuttavat ovat tulleet julkisuuteen ja kertoneet, miten 26-vuotias cowboy-hattuja käyttänyt biletyttö muuttui kuin yhdessä yössä huivia käyttäväksi radikaaliksi. Käänne tapahtui vain puoli vuotta ennen hänen kuolemaansa.

”Hän katosi kokonaan ja oli poissa jonkin aikaa. Kun hän tuli takaisin, hän oli pukeutunut huiviin”, kertoo naisen ystävä, 24-vuotias Khemissa Le Parisien-lehdelle.

Ystävälleen nainen oli kertonut, että hän on matkalla Syyriaan taistelemaan jihadin puolesta.

Ennen kääntymystä nainen oli Khemissan mielestä iloinen ja hupsu.

”Hän oli hulluttelija, haavoittuva, poltti aineita. Hän kykeni tanssimaan kadulla ihan yksin. Hän asui siellä ja täällä. Elämä ja sen vastoinkäymiset koettelivat häntä”, Khemissa kertoo.

Naisen äiti ja veli sanovat uutistoimisto AFP:lle tunnistaneensa tämän äänen Saint Denis’n piirityksen videotallenteelta.

Ranskan poliisin erikoisryhmän jäsenet huutelevat videotallenteella 26-vuotiaalle naiselle ja kyselevät, missä hänen poikaystävänsä on. Poliisit etsivät asunnosta Pariisin iskujen päätekijäksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia, joka oli naisen serkku.

”Hän ei ole poikaystäväni”, kuuluu nauhalta naisen vastaus.

Pian keskustelun jälkeen piiritetystä asunnosta kuuluu raju pamaus, kun nainen räjäyttää itsensä. Naisesta tuli Ranskan ensimmäinen naispuolinen itsemurhapommittaja.

”Hän oli epävakaa. Hän loi itselleen oman kuplansa. Hän ei halunnut opiskella uskontoa. En nähnyt hänen koskaan edes avaavan Koraania”, veli kertoo AFP:lle.

Äiti epäilee, että hänen tyttärensä oli aivopesty. Tytär oli asunut äitinsä kanssa Pariisin levottomassa Aulnay-sous-Bois’n lähiössä vielä muutamia viikkoja sitten. Viimeiset viikot nainen hän majaili ystävänsä luona Drancyn lähiössä, joka sijaitsee aivan Aulnay-sous-Bois’n lähistöllä.

Ranskalaisviestimet ovat kaivaneet esiin naisen kuvia hänen Facebook-profiilistaan. Uusimmissa kuvissa nainen poseeraa räjähdeliiviin pukeutuneen. Hän kertoo matkustavansa Syyriaan tai Turkkiin.

Naisella oli levoton lapsuus. Vanhemmat erosivat, ja hän asui sijaisperheessä 8–15-vuotiaana. Veli kuvailee tätä aikaa onnelliseksi kaudeksi sisarensa elämässä.

”Aluksi kaikki sujui hyvin. Hän oli aivan tavallinen lapsi, vaikka selvästi vähemmän rakastettava kuin muut”, kasvatusäiti kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Kaikki muuttui, kun al-Qaida teki terrori-iskunsa New Yorkiin vuonna 2001. Kasvatusäiti muistaa, miten hänen nuori kasvattinsa taputti käsiään television ääressä.

Teini-iässä hän muuttui yhä hankalammaksi. Sai raivonpuuskia ja livahti yöllisille retkille kasvatusäidin kielloista huolimatta. Hän lähti pois sijaiskodistaan 15-vuotiaana.

Veljen mukaan sisar kulutti aikaansa enimmäkseen älypuhelimeen tuijottaen, joko Facebookin tai WhatsAppin parissa.

Perheen 74-vuotias isä asuu Creutzwaldissa lähellä Saksan rajaa, ja tytär oleili isänsä luona pitkiä aikoja. Isä on harras muslimi, joka muutti vuosia sitten Pariisiin työskentelemään Peugeotin tehtailla.

Le Parisienin haastattelemien naapureiden mukaan isä on todennäköisesti muuttanut Marokkoon muutamia kuukausia sitten.

Ranskan poliisi oli näkyvästi paikalla sekä Aulnay-sous-Bois’ssa että Creutzwaldissa torstaina.

Creutzwaldissa nainen muistetaan iloisesti hymyilevänä ihmisenä, jolla oli aikaa myös lähialueen lapsille. Le Parisienille ihmiset kertovat, että hän hänellä oli aina miesystävä mukanaan.

Naisen eläkkeellä oleva naapuri Hassan oli kohdannut hänet talon portaissa muodonmuutoksen jälkeen. Mies ei ollut edes tunnistanut naista huivin takaa, ennen kuin tämä oli puhutellut häntä.

”Hän kertoi olevansa kihloissa, ja aikovansa mennä naimisiin marokkolaisen kanssa. Hän lupasi parantaa tapansa, ja lopettaa hullutukset. Nauroin, ettei hänellä ole marokkolaista mielenlaatua”, kertoo Hassan, jota ei enää naurata.

GONZALO FUENTES / Reuters
Ranskan poliisin keskiviikkona piirittämässä asunnossa Saint-Denis’ssä kuoli kolme ihmistä.
Ranskan poliisin keskiviikkona piirittämässä asunnossa Saint-Denis’ssä kuoli kolme ihmistä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?