Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 20. marraskuuta 2015

Orpo: Suomi ei kiristä valvontaa Ruotsin terroripidätyksen takia – ”Schengen-sisärajoilla voitaisiin aloittaa väliaikaiset tarkastukset koko Euroopassa”

HS Ilta
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok).
Sisäministeri Petteri Orpo (kok). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Bryssel. Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Ruotsissa tehty terroristiepäillyn pidätys ei johda ylimääräisiin toimiin Suomessa.

Suomi ei ryhdy uusiin toimiin, sillä valvontaa kiristettiin jo Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

”En usko, että nyt uusia toimia varsinaisesti tehdään”, Orpo sanoi Brysselissä, jossa hän osallistuu tänään perjantaina EU-maiden sisäministereiden kokoukseen.

”Suomessa on ollut iskuista lähtien toimintavalmius terroristi-iskujen torjumiseksi. Meillä on tehostettua rajavalvontaa lentokentillä ja satamissa. Myöskin kaikki poliisit eri puolilla Suomea ovat korotetussa valmiudessa niin, että tarkkaillaan normaaliakin aktiivisemmin erilaisia toimijoita ja tapahtumia.”

EU-maiden sisäministerit keskustelevat tänään ylimääräisessä kokouksessa terrorisminvastaisista toimista. Kokous kutsuttiin koolle Pariisin iskujen jälkeen.

Pöydällä ei ole mitään uusia toimia, vaan kokous käy läpi jo aiemmin tehtyjä aloitteita muun muassa EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamiseksi, terroristien rahoituksen katkaisemiseksi ja laittoman asekaupan kitkemiseksi.

”Niitä pitää vaan viedä eteenpäin, eteenpäin, yhdessä ja päättäväisesti, jotta ne alkaa todella puremaan.”

Kokous keskustelee varmasti myös tietojenvaihdon takkuilusta kansallisten viranomaisten välillä. Jäsenmaat sopivat jo alkuvuodesta lisäävänsä tietojenvaihtoa terroristiepäillyistä ja syöttävänsä lisää tietoja Euroopan poliisiviranomaisen Europolin järjestelmään.

Pariisin terrori-iskut kuitenkin jälleen osoittivat, ettei tietojenvaihto toimi.

”Jälleen kerran tullaan taas siihen samaan tulokseen, että jäsenmaat aivan liian huonosti panevat toimeen tehtyjä päätöksiä. Me hoidetaan nämä asiat, ja siksi Suomessa tilanne on turvallisuusviranomaisten kannalta paljon paremmassa tilanteessa”, Orpo sanoo.

”Mutta sen minä haluan sanoa, että Eurooppa on avoin yhteiskunta. Vaikka kuinka paljon valvotaan, vaikka kuinka paljon tarkkaillaan, niin silti me ei pystytä kokonaan sulkemaan pois terrori-iskun mahdollisuutta.”

EU-maat aikovat tehostaa tarkastuksia vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ulkorajoilla siten, että vastaisuudessa myös EU-kansalaiset joutuvat tarkempaan syyniin.

EU on muun muassa luonut yhteisen listan niin kutsutuista riski-indikaattoreista, joiden avulla esimeriksi Syyriasta palaavia islamistitaistelijoita saadaan paremmin noukittua matkustajavirrasta.

Schengenin tulevaisuus ylipäätään on EU:ssa vaakalaudalla erityisesti pakolaiskriisin, mutta myös siihen linkittyvän terrorismiuhan takia.

Hollanti nosti Pariisin iskujen jälkeen esiin ajatuksen ”mini-Schengenistä” eli vapaan liikkuvuuden alueesta, johon kuuluisivat sen lisäksi vain Itävalta, Saksa, Belgia ja Luxemburg.

”Selvää on, että jos hallitsematon muuttoliikettä ei saada kuriin, niin Schengen on erittäin suurissa vaikeuksissa”, Orpo sanoo.

Orpo odottaa joulukuun Eurooppa-neuvostolta eli jäsenmaiden johtajien huippukokoukselta päätöksiä Schengenin kohtalosta. Hänellä on myös itsellään ajatus siitä, miten hallitsematon muuttovirta voitaisiin saada kuriin.

”Olen pohtinut sitä, että koko Schengen-alueella voitaisiin ottaa määräaikaisesti yhtäaikaisesti käyttöön Schengen-sisärajatarkastukset. Tavoitteena olisi se, että tilanne saataisiin kontrolliin ja sitä kautta Schengen pelastettua. Se antaisi tilaa hengittää.”

Orpo muistuttaa, että pakolaiskriisi ja Euroopan kohtaama terrorismiuhka ovat lähtökohtaisesti kaksi eri asiaa.

”Suuri osa näistä pakolaisista on paennut tätä samaa sakkia, joka riehui Pariisissa. Mutta on selvää, että hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyy myöskin turvallisuusuhkia, ja joku voi käyttää sitä esimerkiksi terrorismin tarkoituksiin.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?