Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 20. marraskuuta 2015

Kuljetusliitot mukaan Postin työtaisteluun ensi viikolla – AKT: ”Röyhkeyteen täytyy reagoida”

HS Ilta
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
PAU:n lakkovahteja Helsingin Postikeskuksen pihalla Helsingissä 19. marraskuuta.
PAU:n lakkovahteja Helsingin Postikeskuksen pihalla Helsingissä 19. marraskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Postilakko alkoi pääkaupunkiseudulla

 Postilakko alkoi torstaina pääkaupunkiseudulla.

 Seuraavan kerran posti kulkee ensi torstaina, mutta lakot vaikuttavat todennäköisesti myös silloin postin kulkuun.

 Sanomalehtien jakajat ovat lakossa pääkaupunkiseudulla niin, että printtilehdet jaetaan seuraavan kerran ensi torstaina. Poikkeuksen tekee sunnuntai, jolloin muun muassa Helsingin Sanomat jaetaan varhaisjakelussa.

 Lakon aikana Helsingin Sanomiin voi tutustua verkossa ilmaiseksi. Kahden viikon näytetilauksen saa kirjautumalla palveluun osoitteessa HS.fi/lue

Postin työehtoriita poikii ensi viikolla merkittäviä lakkoja myös muualla kuin Postissa, jos neuvotteluissa ei sitä ennen päästä sopuun.

Kuljetusliitot kertoivat perjantaina, että ne ovat valmiit tukemaan työtaistelussa Posti- ja logistiikka-alan unioni Pauta. Liittojen puheenjohtajien on määrä tehdä päätökset työtaistelutoimista maanantaina, jonka jälkeen niistä ilmoitetaan.

Työtaistelussa on Paun lisäksi mukana kahdeksan kuljetusliittoa. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ei halua vielä kommentoida, kuinka laajoja tukitoimet ovat ja mihin ne kohdistuvat.

”Sen verran voi sanoa, että kyllähän [Postia edustavan työnantajaliiton] Paltan röyhkeys on sellaisella asteella, että siihen täytyy reagoida”, Piirainen sanoo.

Kuljetusliittojen puheenjohtajat kokoontuvat maanantaina kello 13 päättämään tukitoimista.

Liitot aikovat noudattaa neljän päivän ilmoitusaikaa. Käytännössä tukitoimet alkavat siis aikaisintaan ensi viikon loppupuolella.

Tukilakoista on ollut tapana ilmoittaa neljä päivää ennen lakkoja. Laki ei tätä määrää, eikä mitään rangaistusta tule, vaikka tukilakko aloitettaisiin aikaisemmin, mutta yleensä neljän päivän säännöstä pidetään kiinni. Lue tästä enemmän tukilakoista.

Työntekijöitä edustava Pau pyysi tänään perjantaina muilta kuljetusliitoilta, että ne järjestäisivät tukilakkoja, jotta Posti peruisi vaatimuksensa työehtojen heikennyksistä.

Kuljetusliittoihin kuuluvat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Ilmailualan unioni IAU, Pau, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL, Rautatievirkamiesliitto RVL, Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhditys SLSY, Suomen merimies-unioni SMU ja Veturimiesten liitto.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK tuomitsi suunnitellut tukitoimet.

EK:n mukaan tukilakot osoittaisivat ”täydellistä piittaamattomuutta” Suomen taloudellisesta tilanteesta. EK:n johtajan Ilkka Oksalan mukaan toimet vaarantaisivat talouden kehityksen ja siten suomalaisten työpaikat.

Lakot todennäköisesti kohdistetaan ensi vaiheessa Postiin, eli Postin toimintaa pyritään lamauttamaan mahdollisimman paljon. Jos nämä toimet eivät riitä, seuraavana kohteena ovat ehkä Postia neuvottelussa edustavan Paltan jäsenyritykset tai ainakin osa niistä.

Paltassa on 1 700 yritystä ja yhteisöä, joissa työskentelee noin 150 000 ihmistä.

Palta edustaa logistiikkaa, informaatioalaa, yritys- ja asiantuntijaorganisaatioita, hallinto- ja tukitoimintoja ja virkistys- ja viihdeyrityksiä. Paltaan kuuluvat muun muassa VR, Finnair, Kela, TeliaSonera, Raha-automaattiyhdistys, Securitas, Tallink Silja ja Suomen kansallisooppera.

Kuljetusliitoilla on mahdollisuus vaikka pysäyttää lähes koko Suomen vienti ja tuonti sekä lamauttaa kotimaan joukkoliikenne ja kauppa. Kuljetusliitoilla on niin sanottu kaveria ei jätetä -sopimus, jossa liitot ovat ilmaisseet valmiutensa tukea toisiaan.

Postin lakko on jo lamauttanut postin ja sanomalehtien jakelun pääkaupunkiseudulla. Lue tästä, kuinka lakko vaikuttaa Helsingin Sanomiin.

Seuraavan kerran Postin työehtoriitaa käsitellään valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla maanantaina. Neuvotteluissa ei ole edistetty juuri lainkaan. Postialan työntekijät haluavat palkankorotuksen, joka on sama kuin Työllisyys- ja kasvusopimuksessa (tyka) on sovittu.

Pau ei sopimukseen osallistunut, mutta haluaa nyt samat ehdot kuin tykassa sovittiin. Sopimus kattaa noin 90 prosenttia palkansaajista. Se merkitsisi noin 16 euron korotusta kuukausipalkkoihin. Lue tästä lakon vaikutuksista.

Postia edustava Palta haluaa merkittäviä muutoksia työvuoroihin ja palkkajärjestelmään ja irtisanomistilanteiden muutosturvaan. Paltan mielestä Pau ei ymmärrä, ettei Postissa voi enää olla monopoliajan työehtoja, kun jaettavan postin määrä on romahtanut. Palkansaajien mukaan Postin vaatimukset merkitsivät monilla satojen eurojen ansiomenetystä kuukausipalkkoihin.

Keskusjärjestö SAK:n valtuusto moitti perjantaina Postin toimintaa kovin sanoin. Valtuuston mukaan yhtiön toiminta on moraalitonta ja häikäilemätöntä, kun se havittelee leikkauksia työntekijöiden ansioihin.

Postin henkilöstö on valtuuston mukaan joutunut koekaniiniksi työnantajan ja hallituksen ajamille työehtojen heikennyksille. Valtuusto myös tuomitsi Postin suunnitelmat palkata vuokratyövoimaa tekemään lakkoilevien työntekijöiden töitä.

Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Helsingin pääpostiin kiirehti runsaasti asiakkaita heti torstaiaamusta lähtien. Asiakkaat halusivat laittaa kirjeet ja paketit matkaan, ennen kuin lakko alkaa. Monia lakko kiukuttaa. Monelta löytyy myös lakkolaisille ymmärrystä. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Kalle Koponen, leikkaus Terhi Liimu.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?