Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 21. lokakuuta 2016

Liittyykö Malin hyökkäys Pariisiin? HS:n Afrikan-kirjeenvaihtajan taustoitus hotelli-iskulle

HS Ilta
 
Reuters
Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keita halasi Ranskan presidentti François Hollandea Bamakon lentokentällä syyskuussa 2013.
Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keita halasi Ranskan presidentti François Hollandea Bamakon lentokentällä syyskuussa 2013. Kuva: Reuters

Johannesburg.

Liittyykö Malin hyökkäys Pariisin tapahtumiin?

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut Malin hotellihyökkäyksen tekijäksi. Vahvistamattomien silminnäkijäraporttien mukaan hyökkääjät huusivat arabiaksi ”Allahu akbar”, eli ”Jumala on suurin”, mikä viittaisi islamistien hyökkäykseen.

Ranskalla on vahvat yhteydet Maliin. Köyhä ja moniongelmainen Mali on Ranskan entinen siirtomaa.

Ranskalla on vuodesta 2012 ollut Malissa sotilasjoukkoja, jotka taistelevat islamisteja vastaan.

Malissa kuitenkin toimii useita erilaisia aseryhmiä: on etnisten ryhmien asejoukkoja ja ainakin viisi eri jihadistista liikettä. Hyökkäys huippuhotelliin Bamakossa voi olla myös paikallinen teko ilman suoria yhteyksiä Pariisin terrori-tekoihin.

Osa ääri-islamistisista ryhmistä Malissa ja muualla Sahelin alueella Afrikassa kuuluu jihadistiseen al-Qaida-verkostoon. Mikään Malin ryhmistä ei kuitenkaan ole tunnettu vahvoista yhteyksistä Isis-liikkeeseen, joka sanoo tehneensä Pariisin iskut.

Eri ryhmiä kuitenkin yhdistää samantapainen länsimaiden ja maallisuuden vastainen ideologia.

Mikä Malin sekasorron taustalla on?

Heikossa ja köyhässä Malissa keskushallituksen valta on rajallinen. Tammikuussa 2012 kapinalliset Malin pohjoisosassa aloittivat hyökkäyksen hallitusta vastaan.

Pian sen jälkeen pääkaupunki Bamakossa Malin armeijan kapinoivat sotilaat syrjäyttivät presidentti Amadou Toumani Tourén vallankaappauksessa maaliskuussa 2012, mikä lisäsi sekasortoa.

Pohjoisen kapinalliset kuuluivat pääosin tuareg-kansanryhmään. He tavoittelivat tuaregeille itsehallintoa tai itsenäisyyttä Pohjois-Maliin alueelle, joka tunnetaan myös nimellä Azawad.

Kapinallisten puolella taisteli aluksi myös monia islamistiryhmiä. Yksi merkittävimmistä niistä on Ansar Dine, joka tavoittelee islamilaisen sharia-lain käyttöönottoa Malissa.

Myöhemmin tuareg-kapinalliset taistelivat myös islamisteja vastaan.

Kapinallisten hyökkäyksen seurauksena Malin hallitus pyysi Ranskalta sotilasapua. Ranskan tuella kapinalliset työnnettiin takaisin, ja keskushallitus sai hallintaansa tärkeitä kaupunkeja, kuten Timbuktun.

Sotilasoperaatiossa tapettiin ainakin kolme merkittävää islamistijohtajaa. Monia jihadisteja ajettiin maanpakoon.

Hallitus ja tuaregit tekivät rauhansopimuksen vuonna 2013. Taistelut tuaregien, islamistien ja Malin asevoimien välillä ovat kuitenkin jatkuneet. Samoin islamistien terrori-iskut.

Ranskan joukkoja on yhä Malissa. Järjestystä yrittää valvoa myös YK:n rauhanturvaoperaatio Minusma, jolla on maassa 10 000 sotilasta.

Mitä islamistiryhmiä Malissa toimii?

Terrori-iskut Malissa ovat tänä vuonna kiihtyneet ja levinneet pohjoisesta myös maan keski- ja eteläosiin.

Uuden väkivallan aallon takana on pitkälti uusi terroristiryhmä nimeltä Macinan vapautusliike (Force de libération du Macina), arvioi tutkimuslaitos Institute for Security Studiesin tutkija Ibrahim Maïga.

Macinan vapautusliikeestä käytetään usein lyhennettä MLF, englanninkielisen nimen mukaan.

MLF alkoi toimia vasta tämän vuoden tammikuussa. Sen johtaja on Hamadoun Kouffa, joka on aiemmin toiminut saarnamiehenä.

MLF ilmoittui tekijäksi elokuun 7. päivän hyökkäykseen, jolloin hyökkääjät tunkeutuivat hotelliin Sévaréssa. Kolmentoista kuolleen joukossa oli neljä YK-sotilasta.

MLF-ryhmän johtaja Kouffa voi tutkija Maïgan mukaan olla linkki Malin pohjoisosien ja muualla toimivien ryhmien välillä.

Toinen tärkeä islamistiryhmä Malissa on Ansar Dine. Se oli merkittävä voima Malin pohjoisosien valtaamisessa vuonna 2012 ja hallitsi jonkin aikaa Timbuktua.

Ansar Dinea pidetään kotimaisena ryhmittymänä. Sen johtaja on tuaregkapinalinen Iyad Ag Ghaly. Hän on aiemmin muun muassa edustanut Malia diplomaattina Saudi-Arabiassa ja ollut välittäjänä al-Qaidan sieppaamien panttivankien vapauttamisessa.

Malissa toimii myös Maghrebin alueen al-Qaida. Siitä käytetään usein lyhennettä AQIM. Se on Malin islamistiryhmistä kansainvälisin ja kuuluu maailmanlaajuiseen al-Qaida-verkostoon, jonka Osama bin Laden perusti.

Maghrebin alueen al-Qaida toimii laajalti Pohjois-Afrikassa Algeriasta Maliin ja Mauritaniaan. Sen johtohenkilöt ja keskeisin toimialue on Algeriassa.

Ryhmä on ollut osallisena sieppauksissa ja useissa terrori-iskuissa. Sen tavoitteena on hallitusten syrjäyttäminen muun muassa Algeriassa ja Malissa ja islamilaisen lain käyttöönotto.

YK:n ja useat valtiot ovat nimenneet Maghrebin alueen al-Qaidan terroristijärjestöksi.

Näiden kolmen terroristiryhmän lisäksi Malissa toimii myös muita aseellisia liikkeitä, joista osalla on jihadistinen ideologia. Ryhmien keskenäiset liittolaisuudet ovat viime vuosina vaihtuneet useasti.

Miten Pohjois-Afrikan muut levottomuudet vaikuttavat Maliin?

Niin sanottu arabikevään kansannousut alkoivat vuonna 2011 kaataa hallituksia arabimaissa. Pohjois-Afrikassa se johti vallankumouksiin Egyptissä, Tunisiassa ja Libyassa.

Erityisen sekasortoiseen tilaan jäi laaja Libya. Sotilasliitto Naton pommitukset auttoivat kapinallisia kaatamaan Muammar Gaddafin hallituksen, mutta uutta vahvaa hallitusta ei ole saatu aikaan.

Libyan kaaoksesta ovat hyötyneet terroristiryhmät ja muut rikolliset, kuten ihmissalakuljettajat.

Myös Malin levottomuudet laajenivat Libyan sisällissodan seurauksena.

Libyassa Gaddafin asevoimiin kuului monia tuareg-kansanryhmän taistelijoita. Sisällissodan seurauksena Libyan asevoimien aseistusta päätyi muihin käsiin, muun muassa tuareg-kapinallisille Malissa.

Tuaregien kapinaliike MNLA:n taistelijoihin kuului joitain Libyan armeijan entisiä sotilaita. MNLA valtasi vuonna 2012 Malin pohjoisosan. Sen rinnalla taisteli islamistiryhmä Ansar Dine.

Islamistien eteneminen veti myös Ranskan sotilasjoukot mukaan Malin konfliktiin.

Lähteitä: Institute for Security Studies, Council on Foreign Relations, Rand-tutkimuslaitos, Human Rights Watch.

JOE PENNEY
Bamako on Malin pääkaupunki. Kuva on otettu hiekkamyrskyn aikaan helmikuussa 2014.
Bamako on Malin pääkaupunki. Kuva on otettu hiekkamyrskyn aikaan helmikuussa 2014.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?