Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 21. lokakuuta 2016

AKT:n Piirainen: Yhtään työehtoa ei saa heikentää

HS Ilta
 
Mikko Stig / Lehtikuva
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo liiton irtisanoutuneen niin sanotusta laajasta yhteiskuntasopimuksesta, koska liitto uskoo saavansa paremman sopimuksen liittokierroksella.

Piirainen sanoo, että liitto on koko ajan suhtautunut erittäin kriittisesti hallituksen yhteiskuntasopimukseen. ”Koko ajan olemme lähteneet siitä, että se ei saa sisältää mitään työehtojen heikennystä”, Piirainen sanoo HS:lle. ”Teimme tämän siksi, että alakohtaisissa kysymyksissä saamme liittoneuvotteluissa paremmin asioitamme läpi.”

AKT ilmoitti torstaina, ettei se ole mukana yhteiskuntasopimuksenkin nimellä kulkevassa laajassa keskitetyssä palkkaratkaisussa, josta työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöt parhaillaan neuvottelevat. Päätös vaarantaa koko sopimuksen, sillä ilman lakkoherkkää AKT:ta työnantajien on erittäin vaikea suostua sopuun.

Piirainen ei lähde arvailemaan, vaikeuttaako AKT:n päätös Suomen talouden toipumiseen tai siihen, uskaltaako kukaan investoida Suomeen, jos edessä on vaikkapa AKT:n järjestämiä lakkoja.

Jos sopimusta ei synny, hallitus laittaa ay-liikkeen laajasti vastustamat pakkolait voimaan, jolloin mitä ilmeisemmin työehdot heikentyvät. Lisäksi hallitus saattaa heikentää liittojen valtaa laajentamalla lakiteitse paikallista sopimisen mahdollisuutta. Molemmat teot saattavat aiheuttaa lakkoja ja lisää ongelmia Suomen taloudelle.

”Olemme keskustelleet meidän hallituksessa paljon erilaisista asioista, niin työmarkkinoista kuin porvarihallituksen toimista”, Piirainen tyytyy sanomaan. ”En lähde ennakoimaan, miten vuoden kuluttua käytävät liittoneuvottelut sujuvat.”

”Paikallista sopimista aiomme rauhassa analysoida, mutta hyväksy mitään sellaista paikallista sopimista, joka alittaa yleissitovien liittosopimukset”, Piirainen sanoo.

AKT ilmoitti jo nyt linjastaan, koska mahdolliseen sopimukseen olisi Piiraisen näkemyksen mukaan kuitenkin tullut ainakin jokin heikennys. Sopimuksessa neuvotellaan palkkojen lisäksi niin sanotuista kustannuskilpailukykyä parantavista toimista. Esillä ovat olleet muun muassa loppiaisen ja helatorstain muuttaminen työpäiviksi ja sairauspäivien omavastuun korottaminen.

Piirainen sanoo, että viimeinen pisara oli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n keskiviikkona esittämä päätös lopettaa keskitetyt palkkaratkaisut ensi huhtikuun jälkeen. Piiraisen mielestä EK haluaa nollasopimukset ja työehtojen heikennykset, mutta eivät halua sen jälkeen edes olla neuvotteluosapuoli.

Piirainen sanoo, ettei AKT olisi lähtenyt mukaan edes viime kesänä sovittuun työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkokauteen. Jatkosopimus solmittiin kuitenkin vain keskusjärjestöjen kesken eli sopuun riitti kunkin keskusjärjestöjen hallintojen enemmistöpäätökset. AKT jäi vähemmistöön SAK:n hallituksessa. Nyt neuvoteltavaan sopimukseen lähdöstä jokainen liitto päättää erikseen.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?